用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) Round A 的來信
樓主: Monkey媽媽
go

Round A 的來信 [複製鏈接]

回覆 1# Mqchris 的文章

hi,我係bk新手,請多多指教.
睇完嗰封E-mail腦裡浮了四個字出來就係"人言可畏".吾理呢個謠真定假,每日見到女兒開開心心噤番學就乜都夠la.

5理咁多!!!!!總有人buy 或唔 buy,總之我嘅小朋友ok 就得!!!!!! 到到都有黑幕 ka la

I didn't receive the letter, where did this e-mail send to?  To your personal e-mail address?  

I really don't believe in it, I am not the fan of GH, I even have tried to switch my daughter back to original kinder from GH, but no placement there.  However, I can feel and see what GH have done recently, it's really comfort me a lot.   

For those who think their daughter not learning deeply in GH, I guess they are still in K1, right?  If I am correct, it's just because your daughter is too young and pls remember it's just a beginning of new academic year.  My daughter is in K2, it doesn't happen on her.  Every Friday, after I read the handbook, I will ask her questions about the topics have been taught in that week, she can answer all the questions and sing all the songs mentioned in the handbook.  

Big principal Ng has left GH is a fact, I do think it's a political issue, but I don't believe it's forced by the acting principal Ms Ng.  Sister Pauline and Ms Chiu are smart people, do u think they only believe 1 side without investigation?  Why acting Ng is willing to lower her position to GH?  Sometimes, the position is assigned by 教會, you have no choice.  Like, the father in church, where the organization ask  the fathers to do, they must go there without hesitation!  Furthermore, GH is a famous "brand name", it's also good for her career, why not?

I think Round A letter 才是有陰謀在背後.....

雖然我都唔相信琳琳校長走得咁突然係因為身體有病,但今日已成事實,我地又可以點?大女只讀一年又見呀女好鍾意返GH,所以都唔再打算求以前間幼稚園收番,現在唯一的希望及唯一可相信就係sister Pauline,希望佢可以帶領學校到最好,但我諗我未必會比細女讀GH,因為真係無乜信心

這個Round A究竟是什麼居心? 既然對學校, 校長, 老師不信任, 那請你立即走吧....
老實說, 我囡囡K1的時候就是讀荃灣領佈的, 校長正正就是吳嘉美校長, 她每天都會於課室走廊等小朋友跟她們說早晨, 同家長傾下計, 有時亦會拖著小朋友進課室. 她對所有學校的大小活動都好細心去安排及講解. 她是一個十全十美的好校長. 由於要搬屋, 所以K2的時候囡囡就要轉校到YORK, 得知GH開辦幼稚園, K3就把囡囡再轉到這裡..但沒有想到居然會於GH再見到吳校長.... 其實我都是一個勞心勞力的家長, 為了女兒有良好的成長, 我不停地轉換環境. 我相信在BK 的家長都是這樣, 將最好的給自己的子女. 所以你們幾經辛苦才來到GH. 但為什麼你們來了, 就不停地說GH不好呢? 新學校一定會有不足, 為什麼你們不可以給他們多一點忍耐及寬容嗎? 若果, 你們的女兒知道你們經常說GH不好, 小朋友又會點想呢?
一些惡意評擊的家長們, 究竟你們憑什麼說吳嘉美校長做得不好呢? 你們的囡囡曾經是她的學生嗎? 你們真的有了解過吳校長嗎? 你們有沒有給時間學校及吳校長呢?
我是絕對信任及支持GH, SISTER PAULINE, 吳校長及各位老師.

Round A 好似好了解學校的來龍去脈,又好了解唔善琳校長,連佢一向的做法,人事的關係,主任們的背景也很熟悉wor!!

原帖由 tungtung37 於 10-10-15 21:54 發表
這個Round A究竟是什麼居心? 既然對學校, 校長, 老師不信任, 那請你立即走吧....
老實說, 我囡囡K1的時候就是讀荃灣領佈的, 校長正正就是吳嘉美校長, 她每天都會於課室走廊等小朋友跟她們說早晨, 同家長傾下計, 有時 ...

wor ~~ 我地唔熟吳嘉美校長,正好有過來人說公道話

學校都是一個工作地方,亦必有人事問題,無謂攪到咁大。我唔理邊個做校長,邊個被迫落台,最近要係將學校攪好去。到今日,囡囡都比起以往學校開心,亦見到學校在追求進步。無影響到小朋友的,就無需擔心。大擺學校攪幾多行政管理問題,只不過沒有洩漏出來罷了。

我沒有收到你們的那封信!
但我見到那封信的內容後感到很心痛, 雖然是非到到都有, 但眼見開左學個多月已經勁多野發生, 吳校長離職(雖然我到現在唔多信佢身體理由), 再而匿名信, 相信唔多唔少都會有少少影響, 希望經Sister Pauline 帶領下, 幼稚園可以辦得更好, 遠離麻煩事!

多謝tungtung37在這裡說一些關於新署理吳校長的事情,我希望能有多些曾接觸她的家長或教友看到這封Round A的信,多給我們GH家長info about Ms Ng.  

正如我之前的post所講,我並不相信Round A的信是真的。但近幾年確實有些人不斷惡意攻擊GH,不論幼稚園,小學及中學部。那些人總算成功了,GH的名聲在近幾年真的差了,很多時都不是家長心目中的首選,是次選而已。在我轉囡囡去GH Kinder之前,我詳細看過GH的中小學部的網站,站內每一個項目我都閱讀過,視學報告、校內外比賽成績、會考成績當然都不會錯過啦,我甚至對網站設計都有留意,樣樣都有很好的成績,有些是champion, 有些是second runner up, 會考成續都很好,等等。為何仍然有人覺得GH唔好呢?DGS, DBS, St Mary, Maryknoll, HY, St Paul Convent, St Paul Co-ed 等等都唔可以每次拿取champion, 個個學生唔係10A就8A啦,我真係唔明。我亦很討厭d人成日同我講做mud由SC轉走阿囡去GH呀,GH差咗好多喎!我問點差呀?佢答總之差咗好多啦! (sorry, my hands are too tired to type Chinese anymore, but I still want to speak up!)  What a bullshit answer to me, I think the people have read those non-sense comment from internet (such as Round A letter), or just heard from other without thinking!  I only believe what my eyes see, but not what my ears hear.  Be frankly, I will apply DGJS and join lucky draw for HY for my daughter.  But if fail, I am happy to stay in GH.  Just 1 thing I wish could improve is the class size, 40+ students in a class is too muchhhhhhhhhhh.

Finally, I hope the people including GH parents won't be influenced by those comment, please use our shinning eyes to find out the truth.  GH parents, we have to stay in the same line with GH new management (actually isn't new management coz everything is new there!), we must work out good result in GH kinder to show the world we are Good Hope, not "2nd Hope". Make our kids to be proud of themselves being a Good Hoper!  All GH acting principal, teachers and staff, GH parents, GH students, keep going, god will be always with us, don't worry.

For those not satisfying GH kinder (like Round A), please express your dis-satisfaction by withdrawing your kids from GH kinder, instead of throwing out such harmful post!

Good night everyone.

原帖由 tungtung37 於 10-10-15 21:54 發表
老實說, 我囡囡K1的時候就是讀荃灣領佈的, 校長正正就是吳嘉美校長, 她每天都會於課室走廊等小朋友跟她們說早晨, 同家長傾下計, 有時 ...

其實我做家長的要求是好簡單的,只要小朋友開開心心返學,學校同家長有好的溝通。眼見學校已在進步中已是一件好事。其他是是非非,又 何需理會呢?send呢封信的Round A又有咩目的?人地學校內政既野,我地又知幾多?除非寫的人係學校內的人啦,否則呢d流言傳來傳去,對大家都唔好!!

Exactly! 我囡囡返GH就非常開心. 成日都話要返學又話D小朋友好好, 玩得好開心, 茶點仲好好味TIM! 最重要係佢而家好鐘意寫字呀!

原帖由 yukiyu 於 16-10-2010 10:28 發表
其實我做家長的要求是好簡單的,只要小朋友開開心心返學,學校同家長有好的溝通。眼見學校已在進步中已是一件好事。其他是是非非,又 何需理會呢?send呢封信的Round A又有咩目的?人地學校內政既野,我地又知幾多?除非寫的人 ...

早幾日見倒呢度開左區入來睇野. 本來都打算個CD ROM算
但睇到D咁既負面野. 又確係要回應一下既.
小朋友讀書. 返學. 校長係邊個. 主任又係做乜.
WHO CARE? I DONT CARE~~
作埋D過千字既廢話有乜用?
小朋友返學開唔開心又學唔學到野先係返學既重點.
我理得佢地係魔鬼教學丫~小朋友成積進步而又開開心心
大家做家長既. 自己有眼睇架啦.
最少我本人個囡囡係果度返學
出來既表現我不知幾咁幾滿意呀.
親友都話佢乖左又聽話左.唔似以前咁扭計~
有一D人長期活在葡萄樹下腦不發育但又會亂諗野
明眼人只會當睇小丑戲. 乜野係事實乜野係假既.
成年人有思想明事理. 睇完只會笑一笑
有人要硬係要覺得過左去既琳琳校長特別好
咁同報紙死親個仔都品學兼優又特別孝順有乜分別?真係冇佢咁好氣呀
吳校長同李主任等. 私人方面係點. 又理得幾多丫
最少我差唔多每次送小朋友返學時都見到佢地出來.
真係成日都去學校既人有眼睇既.
吳嘉美校長學佢寫咁話. 本身都係做校長架啦
使乜咁煩突然又做番主任又再上校長丫.
個人覺得係前校長要離任而剛好佢以前又做過校長先會變番佢又做番校長.
可能而家既吳校長本身都冇咁諗過. 點解寫文既人既唔會覺得現在既吳校長係想向以前校長學野先會去德望做番主任既呢!?
講到李主任煲煙呢. 我就當佢有咁又點?學佢咁寫契女喎.
真係契女既話.琳琳校長會唔知佢有咁既習慣?(修會有契女制的嗎???)
我個人唔少朋友教幼稚園既都係大煙剷. WHO CARE?
佢地教小朋友教得好而小朋友學到野.
私人生活係點. 實在無關重要. 人總要有自己的私生活吧.
再者我自己睇又唔似佢講到咁差丫. 我覺得佢為人可以喎
凡事都有兩面. 有人硬係要自己小人之心. 係乜原因 . 實不用講得太明白了吧.
唔覺唔覺又成大段. 唔知會唔會俾人話我係寫手呢 :D

Totally agreed with SalasIwak

Round A 講個d寫手之一, 係咪有我份呢? 如果係, 就thank you la.  Welcome to check my profile and sorry to let you know i am not the new joiner and with a lots of track in BK.  

好可惜我收唔到呢封email, 如果唔係, 我至少可以forward俾老公個network team 試下做D野, 搵搵呢位Ms. Round A 出黎.

我從未見過大吳校長, 唔知佢有幾好, 但係囡囡返學後的進步, 係我每一日都見到既, 我亦準備好幫妹妹報GH, i don't care who's the principle, 只希望呢D權力鬥爭, 唔好apply to 小朋友.

咁大間學校, 又有辦學團體在後, 唔會因為一個人的離開或存在而造成大傷害, 大吳校長如果真係在呢D理由下退下火線, 我衷心希望佢可以釋懷, 而細吳校長及趙副校亦相信會因此而更加倍努力.她們在做, 家長們, 學校們在看

我只相信, 事實勝於雄辯, 有人的地方自然有是非, 我地所有家長, 都會張開雙相, 孩子一路的成長就是最好的證明. 如果有乜唔妥, 大家都會voice out la.

如果少D呢D是非, 佢地自己多D時間, 放多D心力落去行政, 課程, 請以學生的利益為依歸!

原帖由 SalasIwak 於 10-10-17 02:43 發表
早幾日見倒呢度開左區入來睇野. 本來都打算個CD ROM算
但睇到D咁既負面野. 又確係要回應一下既.
小朋友讀書. 返學. 校長係邊個. 主任又係做乜.
WHO CARE? I DONT CARE~~
作埋D過千字既廢話有乜用?
小朋友返學開唔 ...

我個女讀緊GH Primary School P1,佢好開心又鍾意番學,只是開學時校車方面比較混亂,但現以改善可接受。我唔識幼稚園前校長或現任校長,所以不能comment以上的post對或錯,但有一點想講Sister Pauline作為GH小學和幼稚園的校監,她在教育方面的歷練和經驗應該可以帶領幼稚園部步上正頄,不會容許幼稚園部有如Round A所說的人事問題進入德望。德望幼稚園學生係會上小學部的,我相信德望會要求幼稚園部的學生在德智體群美各方面都配合德望的要求。所以會「及」住幼稚園部嘅!

大家要用自已的判斷不要盡信網上的言論,小心有心人利用這些負面消息打擊德望幼稚園收生(11月初招生),從而得利。

無錯,我始終認為有些人是有計劃的去抹黑一些多人報名的幼稚園,初時我以為是一些想報那些學校的家長做小動作去嚇退競爭者,但係諗諗下覺得某些辦學團體做抹黑動作也很有可能,這樣一些原本想報讀被抹黑的幼稚園的考生可能會報考他們的學校,他們便成為得益者,其實連宗教慕道班也可以攞嚟揾錢,事敗揚左出嚟就推赦比家長自己組織以圖甩身,他們有甚麼做唔出

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 10-10-18 07:11 PM 發表
我個女讀緊GH Primary School P1,佢好開心又鍾意番學,只是開學時校車方面比較混亂,但現以改善可接受。我唔識幼稚園前校長或現任校長,所以不能comment以上的post對或錯,但有一點想講Sister Pauline作為GH小學和幼稚園的校 ...

我都想發表少少個人感受...希望唔好有家長罵我.

我想很多家長暫時只有一個寶貝, 對寶貝的成長十分關注, 可能由bb時期已經盯緊, 平日在家bb食左咩餅, 飲左幾多oz奶都好緊張.  習慣了安排完美的成長法.

我個人認為"上學"不是這樣, 是小朋友上學, 他會去摸索.  家長不需要太介入/了解學校運作, 只要學校方向正確, 中間細節學校會自動調節.   

小朋友到了求學時期, 家長要開始放手, 讓小朋友感受一下芝麻綠豆既問題, 無需事事安排完美.  小朋友長大後要面對社會上更多不平等, 不完美的問題, 我們也有退休的一天, 世界要交比佢地.

家長是喜歡學校的大方向, 有問題都忍一下.  學校提出甚麼要求, 我們只好盡力配合.  配合不到, 可能其他學校適合你多d. 希望可以和諧d, 寧靜d. 老師/家長/學生都開心d.

只要我地Good Hope家長能夠團結起黎對抗惡勢力,呢d心懷不軌既人就無機可乘!

原帖由 CHP 於 10-10-19 13:52 發表

我想很多家長暫時只有一個寶貝, 對寶貝的成長十分關注, 可能由bb時期已經盯緊, 平日在家bb食左咩餅, 飲左幾多oz奶都好緊張.  習慣了安排完美的成長法.

我個人 ...

你的意見我十分認同啊~

原帖由 CHP 於 10-10-19 13:52 發表

我個人 ...

有d家長真係緊張左d, 成日追蹤老師邊日有翻工, 邊日請左假, 今日既茶點係唔係跟足餐單, 今日學左咩字, 講左幾多句英文....開學只有一個月, 但我已深深體會到家長自己啤自己, 同小朋友既無形壓力...
Monkey媽媽
‹ 上一主題|下一主題