用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH & YORK 揀邊間??
樓主: chinghang25
go

LH & YORK 揀邊間?? [複製鏈接]

Ms. Jessica Cheung, currently the Deputy Principal, will be appointed as the Principal of
Laguna Verde Campus with effect from November 2010

原帖由 chinghang25 於 10-11-17 12:38 發表
不過,唔知你地知唔知,李校長不在 (LV SCHOOL)

張校長好nice gar, 仔仔初初返學喊, 佢会好friendly咁帶佢入班房.

Congratulation!!!!
I still not yet receive any respond from LH.
You got the letter or e-mail?  I'm so worry!!!!

原帖由 chinghang25 於 10-11-17 12:35 發表
My girl got an offer from LH already.

Thank you all of you...

LV校有日文學,係2文4語呀!恭起!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

I still not received offer from LH...... waiting......

原帖由 kristentam 於 10-11-17 20:21 發表
I still not received offer from LH...... waiting......

凱帆校LH (K1)上星期五先in, 話12月1號先有結果0既

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-17 14:07 發表
LV校有日文學,係2文4語呀!恭起!

Japanese class is provided for full day students. My son loves learning Japanese and he knows the characters and Japanese songs.

請問你是in LV campus 嗎? 不是說12月1日才有結果嗎? 為什麼你可以這麼快知道的?

原帖由 chinghang25 於 10-11-17 12:35 發表
My girl got an offer from LH already.

Thank you all of you...

係咪n班升上去...咁快知...

yes... yes. we are the PN class student.

我姪女是個好例子, 我見到York 老師的苦心, 從老師鼓勵佢考名類英文試, 參加課外活動 (樂器) 等, 個profolio 好充份反映這個學生很有恆心,毅力及好學, 家庭亦提供很好的支持 ,   我姪女果班大部份派得好好。    York 校長的兒子是劍橋定係Oxford 大學畢業 ,也是由York 讀起,  點入名校, York 校長就是身教。

LH 也是好學校, 但 York build up 小朋友的portfolio ,   其實也值得許多家長參考。

原帖由 nataliepsc 於 10-11-13 22:56 發表
邊可以唔計負面新聞呢, 睇一間學校要睇埋佢既教育理念, 如果只係顧住點賺錢, 好難好有心教好d小朋友, 如果撞到好老師, 只可當係bonus, 認同kerkermui, 根本無諗過要報

青衣去年LH 負責 interview d 老師都一般, 但 ...

唔知你邊間LH,但係我就會選YORK,我都俾左留位費。
其實自己都等緊其他KG的回覆,但因工作上同一D家長有接觸,傾開計,LH俾我的印象麻麻,佢地唔太關心學生的成長需要,尤其心理,最重要唔好煩到佢。如果你小朋友各方面都出色&有自信咪無問題囉。其實LH的語言環境做得好好架。

我囝囝in LV LH,當日唔舒服表現不好,老師跟住問了我一些問題令我覺得好難堪,好像我小朋友有問題一樣。

因為表現唔好,我又唔開心,所以我沒有入房填問卷,有位老師叫着我,我回答我不填了,跟住我見到果位老師表現了一個非常不悅的表情。

我IN咗咁多間KG,這間是我最後悔帶囝囝去的。可能有好多媽咪覺得LH有愛心的,但是我真的感受不到呢!

原帖由 tt007 於 10-11-27 14:06 發表
其實自己都等緊其他KG的回覆,但因工作上同一D家長有接觸,傾開計,LH俾我的印象麻麻,佢地唔太關心學生的成長需要,尤其心理,最重要唔好煩到佢。如果你小朋友各方面都出色&有自 ...

I don't think LH has loves to the child.  My son admitted hospital and cannot attend the interview.  Other KG like MS and KV can arrange another inteview for these child. However, LH said they had no such arrangement and practice.  My son cannot attend the interview of course.
I don't think they are really care about the kids.

個人覚得LHK注重学生的主動性和独立性方面的培養。

我相信york同LH都係好學校, 而york環境有outdoor facilities 比LH優勝.
唔同人有唔同經驗or遇上唔同老師, 就我來說LH"唔太關心學生的成長需要,尤其心理,最重要唔好煩到佢。" 不能認同。
我仔仔讀LVLH PN, 開學至上月依然係喊, 作為家長有D擔心,  老師好有耐性同我解釋幼兒心理發展, 亦開解我去接受孩子感性的一面.我係frequent flyer, 老師亦好細心留意到我去trip之後仔仔行為會有不同(如: 小說話, 情緒化). 每次傾談over the phone 都至少半句鐘, 亦提供parenting方法教我如何處理. 老師既細心程度確實超乎我想像, 連vv多少份量亦能告之.
加上仔仔係多口多手行動派, 對於仔仔連珠問題亦盡量滿足, 這幾個月來仔仔既好奇心,好學心有增無減, 老師確實功不可沒.
所以同你朋友既家長相反, 我相信我好幸運遇到好好既老師們,所以希望分享我既經驗唔好沒殺左一批LH好努力既老師們.

原帖由 tt007 於 10-11-27 14:06 發表
其實自己都等緊其他KG的回覆,但因工作上同一D家長有接觸,傾開計,LH俾我的印象麻麻,佢地唔太關心學生的成長需要,尤其心理,最重要唔好煩到佢。如果你小朋友各方面都出色&有自 ...

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-29 12:22 發表
我相信york同LH都係好學校, 而york環境有outdoor facilities 比LH優勝.
唔同人有唔同經驗or遇上唔同老師, 就我來說LH"唔太關心學生的成長需要,尤其心理,最重要唔好煩到佢。" 不能認同。
我仔仔讀LVLH PN, 開學至上月依 ...

我都講少少我個人經驗

我覺得老師好細心,
有一次放學見到亞女撞紅左個咀少少, 我以為佢仆倒, 問極都問唔到發生咩事
同其他家長講起, 佢安慰我話轉頭老師會打電話比我

過左15MINS, 老師真係打電話黎講, 原來亞女同同學爭玩具整到, 成個過程好詳細話左我知道
而我想幫亞女介片, 老師會好清楚講到幾點除左片, 幾點POO POO左, POO POO咩狀況,

我覺得3個老師要睇28個小朋友, 可以睇得咁仔細, 都唔容易, 又或者可以話, 我問女女班主任, 佢一個人已經答到哂我 , 更加唔容易
‹ 上一主題|下一主題