用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問各位校際音樂節準備成點呀?
樓主: crystalwsm
go

請問各位校際音樂節準備成點呀? [複製鏈接]

哈哈!
不是囡囡
不是APA
不是專業人仕
但................
沒有不擔心的父母
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 wbmom 於 10-11-17 20:06 發表
Beetle,

唔該呀,你個伴奏係咪幫開小提琴老師的呢?我都唔知幾時開始搵伴奏,我想搵個肯就我個仔的,上次考級那個,叫佢彈快的都而姨哦哦,根本佢有佢彈,阿仔有阿仔拉,真係唔多掂!

...

會唔會係技術不精, 所以就唔到?

Very smart mom! haha.....

我原本都想幫細囡伴奏,因為我見伴奏譜淺淺地。但我驚到時我怯場,手震震。所以已經打消呢個念頭,都係交俾professional做,haha.....
原帖由 wootaitai 於 10-11-17 21:35 發表
我女的琴老師也是professional accompanist, $500 per hour, 原本想找她

不過我自己死練了一個月, 而家彈得算OK ,應該可以省一筆!

咦, 你晌邊區比賽呀? 有機會同你仔仔一齊切磋下喎, 請指教

原帖由 Radiomama 於 10-11-17 19:23 發表
Same here!  阿仔揀的!

今年我幫仔仔揀新界東,近學校方便d!  去年選市區,誰料要去到香港島東區,由馬鞍山出到去北角,差d散左!!

原帖由 crystalwsm 於 10-11-18 05:47 發表
咦, 你晌邊區比賽呀? 有機會同你仔仔一齊切磋下喎, 請指教

嘩, 咁大鑊!! 我住九龍, 所以都係報U區, 但我聽一D人講, 報D偏遠D嘅地區少D人比賽, 容易D攞獎, 唔知係咪真, 但我就無咁嘅考慮囉, 我剩係想阿女玩下攞下經驗, 旨在參與下, 話哂都係第一次

原帖由 Radiomama 於 10-11-18 11:43 發表
今年我幫仔仔揀新界東,近學校方便d!  去年選市區,誰料要去到香港島東區,由馬鞍山出到去北角,差d散左!!

回覆 1# crystalwsm 的文章

我知道有機構會在聖誕節期間舉辦一些專為校際音樂節而訓練的課程,而且導師是一些來自維也納兒童合唱團的教師。詳情可瀏覽此網頁www.icreation.com.hk.

不知道大家可否提供任何意見?可以一報嗎

回覆 1# crystalwsm 的文章

我知道有機構會在聖誕節期間舉辦一些專為校際音樂節而訓練的課程,而且導師是一些來自維也納兒童合唱團的教師。
不知道大家可否提供任何意見?可以一報嗎

一定唔系技術不精,只是唔熟個譜,又唔肯花時間練下先,3級歌仔有幾難?她是演奏級的!

原帖由 lillymarie 於 10-11-17 21:28 發表

會唔會係技術不精, 所以就唔到?
wbmom

原帖由 wbmom 於 10-11-18 20:24 發表
一定唔系技術不精,只是唔熟個譜,又唔肯花時間練下先,3級歌仔有幾難?她是演奏級的!

我咁問係因為我個仔考二級時, 臨時要搵一位伴奏, 只夠時間夾一次就去考試. 個位老師好短時間可以同我個仔夾到啦. 當時反而係老師要求阿仔拉快D. 可能呢位老師的功力特別深厚, 唔使點練都搞得點.

演奏級個range好大架,而且伴奏系另一種音樂修養。

醒目開學勳章

原帖由 小伊 於 10-11-18 23:33 發表

請問分幾多級

淨系講Trinity,都分ATCL,LTCL及FTCL。洛婷姐,其實妳仲熟過我啦!

你講得啱,不過當時覺得3級而矣,沒有太緊張四圍搵,只是貪近,就嶺嘢了, 請問各位有冇好介紹?

原帖由 小伊 於 10-11-18 23:33 發表
wbmom

醒目開學勳章

原帖由 小伊 於 10-11-19 00:07 發表
淨系講Trinity,都分ATCL,LTCL及FTCL。洛婷姐,其實妳仲熟過我啦!

咪玩啦 , 我好多野都唔識先要上嚟學野架

小囡近來大病了,報咗名到而家都未彈過首歌,大家準備成點?

小女也是選104, 彈晒1但未練得好熟。其實首歌好短,得個兩句。Mozart當年寫嘅時候,都只系得6歲人仔。
‹ 上一主題|下一主題