用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請介紹九龍有哪些一流名中學
樓主: cychan39
go

請介紹九龍有哪些一流名中學 [複製鏈接]

Deleted

因爲插班在路上浪費很多時間,小囡本來時間就不夠用。所以就沒有轉校,有利有弊。
原帖由 TelleTelleMom 於 10-11-29 23:02 發表
除非係非常進取型,否則最好要選有附屬小學或一條龍學校。St Mary與小學部及天神結龍,所剩學位不多;Maryknoll聽講都有50-60%直升。
說出來有點馬後炮,但你女成績好好,為何不於升小二、三甚至四時幫佢插班?咁就煩少好多嘛 ...

st mary 今年首輪只有8個位. maryknoll 去年則只有4個升唔到上自己學校, 可見收街外生的位相當少 !

荃官/林護都好top, 機会都比呢2間多. 另 上智 都好好!

原帖由 cychan39 於 10-11-29 19:42 發表
林護都不錯.但老師說按成績還可以選好些的。因爲囡囡有很多校外獎狀及證書。

如果老師都認同妳女兒的成績, 那麼不如女拔/St. Paul Co-Edu, 雖然要交學費, 但唔係人人都有如此好成績,  而且這兩所學校係好多人的dream school, 有朋友的女兒讀緊, 都讚口不絕

請教可以申請政府資助學費嗎?
原帖由 五歲仔 於 10-11-30 10:12 發表

如果老師都認同妳女兒的成績, 那麼不如女拔/St. Paul Co-Edu, 雖然要交學費, 但唔係人人都有如此好成績,  而且這兩所學校係好多人的dream school, 有朋友的女兒讀緊, 都讚口不絕 ...

原帖由 cychan39 於 10-11-29 10:09 發表
小女在學校成績不錯,想在九龍入津中,有哪些名校請介紹.

我知一些不是太好的小學 , 如果 In 超級名校 , 就算是全級第一都冇機會 .

原帖由 wunma 於 10-11-30 11:21 發表

協恩啦, 特點是平民, 訓練孩子獨立, 自己解決問題, 學習領域廣. 個人體會是學生辛苦得來學到很多書本以外的東西又很開心.

協恩好多位留番俾協小, 拎出黎俾街外人好少.  遲d協中轉直資, 都唔知學費幾多
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

謝謝各位寶貴建議!!!!!!!!

原帖由 brianshe 於 10-11-30 11:01 發表
首先一/二年級成績完全無用, 又唔係呈分試.
科科100分都無用, 仲有要計埋小學折價. 好多家長小一至小三都好hea, 到升小四暑假先黎料; 好多學生成績都會重新排位.
晌荃灣小學成績點先? 出去老旺有無得同人比先?! 原來 ...

sorry,咩叫老旺﹖
樓主,林護已經相當唔錯,如果都唔夠,學校老師建議你地考咩呢﹖

原帖由 cychan39 於 10-11-30 10:51 發表
請教可以申請政府資助學費嗎?

政府不會資助學費,但如合資格,可申請書簿津貼。
如成績好,在St. Paul, DGS, Good Hope都有獎學金的,考第一的學生不用交學費。

以我所知, 很多教師/校長同教師/校長之間有聯繫, 如果你個老師覺得你囡囡可以讀d好中學, 其實好多時個老師或者校長可以同d好中學打個招呼就已經可以面試, 可能現在還不是六年級, 不過林護真的不錯, 相信比林護好又值得舟車勞動的, 只有st mary 及maryknoll了

醒目開學勳章

原帖由 HappyEE 於 10-11-30 17:43 發表
以我所知, 很多教師/校長同教師/校長之間有聯繫, 如果你個老師覺得你囡囡可以讀d好中學, 其實好多時個老師或者校長可以同d好中學打個招呼就已經可以面試, 可能現在還不是六年級, 不過林護真的不錯, 相信比林護好又值 ...

但跨區考學校是不是會重新調整呈分試的banding??
請指教。

我睇過荃灣一間出名小學past paper, 同九龍某女名校相比, 程度都差幾遠, 所以如果有興趣報九龍區, 就要加倍努力, 特別是英文.

醒目開學勳章

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 10-11-30 21:31 發表
HI,

升中派位,每位參加派位之小六學生會有兩個排名(RANKING):- 1) 全港排名 (跨區用); 2) 區內排名 (所填報之所屬地區 - 乙部用).

thanks!
咁個ranking是不是由老師告訴家長呢

可能有人會想,林護好極都只係地區名校, 有錢財, 有勢力的家長唔多, 咁對小朋友以後事業路無去讀超級名校咁好, 所以無論如何都想擠身超級名校呢!

同埋我都想問下大家,如果MCS同林護,大家會選邊間?
‹ 上一主題|下一主題