用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 TT vs SC vs LH
樓主: carcar418
go

TT vs SC vs LH [複製鏈接]

真係好多謝你, 你既分享好有見地~ 我發覺我最近先開始學識做一個媽媽...最有漫漫長路, 慢慢去學習 ^^
囝囝都算活躍呀, 所以而家已經成日同佢去玩, 跑步, 體操 (我本身自己教體操) 等等, 都去試下...
學術方面既培養, 我都係啱啱先知最好係參加下朗誦, 畫畫等等, 仲要參加比賽最好.... 呢方面, 我真係要好好去研究一下.....
原帖由 lovelinda 於 10-12-6 13:24 發表
呢3年要點去為囝囝舖路呢? 學咩運動呢? 點去培養興趣呢? 點去參加多d比賽呢?
我覺得你係好應該仔細去思考這個問題,但唔好太緊張,順其自然啦! 都要視乎你囝囝對什麼活動感興趣,性格方面...等等.......
但....其實,  ...

YESYESYES...之所以我話, 如果入倒仁立就VERY GOOD喇 ^^ 好似有好多學生都入得番林護架~
想請教一下, 我青衣區參加大抽獎, 係唔係唔可以抽葵芳仁立小學呢?!?! 呢D津校, 比唔比人叩門架? 如果叩門係咪好難入倒呢?
原帖由 lovelinda 於 10-12-6 13:26 發表
哈哈, 青衣區我就好鍾情"林護"(中學)

其實祟小真的唔錯, 如果讀祟幼, 就係因為也有競爭能力, 可以之後考直資或私小, 如果唔係, 都有祟小做 Back up, 有一個保障嘛.

原帖由 carcar418 於 10-12-6 12:54 發表
你第時想入咩小學呀?!?! 會唔會升祟小呀?!?!

lovelinda, 從其他地方, 都睇到您個女間間都收, ( TT, SC, KV, 又一村... ) 咁您決定讀邊間 ?
原帖由 lovelinda 於 10-12-6 13:17 發表
唔駛客氣,互相交流下.......我都好有壓力,所以同阿女都apply 咗好多間.......

我聽崇幼的mami講, 今年有人考到英華 and dbs, 而佢自己女女就考到陳守仁..

我有諗過比阿女學 體操, 你招唔招生呀?

原帖由 carcar418 於 10-12-6 13:30 發表
真係好多謝你, 你既分享好有見地~ 我發覺我最近先開始學識做一個媽媽...最有漫漫長路, 慢慢去學習 ^^
囝囝都算活躍呀, 所以而家已經成日同佢去玩, 跑步, 體操 (我本身自己教體操) 等等, 都去試下...
學術方面既培養, ...

我青衣區參加大抽獎, 係唔係唔可以抽葵芳仁立小學呢?!?!
你最緊要睇清楚自己住個區的校網內有無仁立小學......
我鍾意林護是因為我兩個表弟都是林護畢業,所以對佢略知一二....
原帖由 carcar418 於 10-12-6 13:33 發表
YESYESYES...之所以我話, 如果入倒仁立就VERY GOOD喇 ^^ 好似有好多學生都入得番林護架~
想請教一下, 我青衣區參加大抽獎, 係唔係唔可以抽葵芳仁立小學呢?!?! 呢D津校, 比唔比人叩門架? 如果叩門係咪好難入倒呢?
...

haha...可惜我教藝術體操, 唔受男仔玩 >.< 不過, 我都會盡快教識佢小小, 幫佢考下章, 攞下證書先~
你個係囡囡呀? OK呀 =) 不過, 體操都係3歲後先學好D...我發覺都幾危險...因為教識左個仔打根斗之後, 佢成日都打, 我有D怕佢整親條頸...教佢跳+轉身, 佢又唔識曲膝落地去卸力.... 所以都係遲小小先再教~
原帖由 lovelinda 於 10-12-6 13:42 發表
我有諗過比阿女學 體操, 你招唔招生呀?

我有幾個朋友都係林護畢業架, 佢地都好叻又好人 ^^ 所以好鐘意呢間學校~
原帖由 lovelinda 於 10-12-6 13:46 發表
我鍾意林護是因為我兩個表弟都是林護畢業,所以對佢略知一二....
...

青衣的校網(66) 係唔包括仁立. 只包括係青衣島內的所有小學....
我都覺得TT唔錯, 有小學BACKUP (聽聞優先收KG學生), 但又可以抽獎, 又可以出去考其他直資/私校.
原帖由 lovelinda 於 10-12-6 13:46 發表
...
url=http://www.TickerFactory.com/]

又一村, sn , creative , 我都無register......
TT, SC, KV,.......我選擇TT, 原因是我同c6都對SC, KV有一些唔鍾意的地方,而且我最想要的好多都未 in or 未出 result.........

原帖由 farnell 於 10-12-6 13:36 發表
lovelinda, 從其他地方, 都睇到您個女間間都收, ( TT, SC, KV, 又一村... ) 咁您決定讀邊間 ?

唔該哂你呀tammy, 咁我第時想跨區叩仁立既機會係咪好微呀?!?!
原帖由 tammyhw 於 10-12-6 13:50 發表
青衣的校網(66) 係唔包括仁立. 只包括係青衣島內的所有小學....
我都覺得TT唔錯, 有小學BACKUP (聽聞優先收KG學生), 但又可以抽獎, 又可以出去考其他直資/私校.
  ...

你囡囡好叻呀...咁多好學校都收....
我最想囝囝入培正/宣道... 但都係未有結果, 而且覺得細果好微....
你TT係國際班呀?!?!
原帖由 lovelinda 於 10-12-6 13:50 發表
又一村, sn , creative , 我都無register......
TT, SC, KV,.......我選擇TT, 原因是我同c6都對SC, KV有一些唔鍾意的地方,而且我最想要的好多都未 in or 未出 result.........

...

oh~~~my dream, 我睇奧運都係睇呢個項目架 ,可惜tv唔係成日播.......好多時都係播游泳,跑步..........
你pm資料比我可以嗎?

原帖由 carcar418 於 10-12-6 13:47 發表
haha...可惜我教藝術體操, 唔受男仔玩 >.< 不過, 我都會盡快教識佢小小, 幫佢考下章, 攞下證書先~
你個係囡囡呀? OK呀 =) 不過, 體操都係3歲後先學好D...我發覺都幾危險...因為教識左個仔打根斗之後, 佢成日都打, 我 ...

真架?!?! hahaa..我自己都好鐘意, 如果真係鐘意可以搵我啦 =) 我地咁有緣份 ^^ haha...比小朋友識多個朋友仔都好...haha~
原帖由 lovelinda 於 10-12-6 13:56 發表
oh~~~my dream, 我睇奧運都係睇呢個項目架 ,可惜tv唔係成日播.......好多時都你播游泳,跑步..........

你TT係國際班呀?!?!.........哈哈,我報主流部.

我報主流呀 ^^ 因為我由細到大都只係用廣東話去同囝囝溝通咋 =)
原帖由 lovelinda 於 10-12-6 14:00 發表
你TT係國際班呀?!?!.........哈哈,我報主流部.

你pm資料比我可以嗎?

另外,我都好想入培正,如果佢收.........我" 飯應".......... 不過都真係好難,我都無信心......

我都係主流班AM,可能做同學仔..........

我PM左你喇 ^^ 頭先得意忘形講得太多, 差D係人都知我係邊個喇...WAKAKKAKA...
係呀...首先希望咁好彩大家可以做倒培正既同學仔先啦...
再唔得就一齊做TT同學仔啦...WKAKKAKAA....
原帖由 lovelinda 於 10-12-6 14:06 發表
你pm資料比我可以嗎?

另外,我都好想入培正,如果佢收.........我" 飯應".......... 不過都真係好難,我都無信心......

我都pm咗你!

原帖由 carcar418 於 10-12-6 14:13 發表
我PM左你喇 ^^ 頭先得意忘形講得太多, 差D係人都知我係邊個喇...WAKAKKAKA...
係呀...首先希望咁好彩大家可以做倒培正既同學仔先啦...
再唔得就一齊做TT同學仔
啦...WKAKKAKAA....
...
‹ 上一主題|下一主題