用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Interview時, 咁嘅家長, 你地會覺得佢自私嗎 ? ...
樓主: Fishlo
go

Interview時, 咁嘅家長, 你地會覺得佢自私嗎 ? [複製鏈接]

原帖由 nataliepsc 於 10-12-7 12:05 發表
咩人都有, 唔駛勞氣..
我地in 德望時排後面個細路女都係, 嫌我個女上樓梯慢仲踩左c6一腳, 父母淨係話踩到人呀, sorry都無聲, 之後最正係索性打埋我地尖由o係我地後面變成我地前面; 等等下有普通話老師行緊去我個女度 ...

好恐怖!小孩子品格培育最重要!有學()冇品都冇用!

樓主,好明白你心情,我都係嬲爆!

前幾日我去in民生時,個老師問緊我囝囝野,我囝對答得好好,我心諗真係好,突然有一對父母+仔衝入課室,原來遲到,個老師行過去對資料,擾壤左兩三分鐘,跟住果家人坐我地隔離玩積木,老師就再返來問我囝野,點知佢地就大大聲咁讚自己個仔砌高'very good!'又'好野'咁,搞到我個仔掛住望佢地,冇乜點答老師野!!雖然我知自己個仔咁容易分心唔關人事,但我好嬲佢地遲到係咪應唔好入黎住呢?又要大大聲咁讚自己個仔,好明顯係刻意讚俾老師聽啦?!嬲爆!!

可能呢個係佢哋嘅策略
依家啲位爭得咁勁
如果你個小朋友答唔到/答得唔好/發脾氣/哭鬧等等
咁佢咪著數囉
唉...依家呢個新世代真係乜人都有~~

原帖由 ling121933 於 10-12-7 14:36 發表
可能呢個係佢哋嘅策略
依家啲位爭得咁勁
如果你個小朋友答唔到/答得唔好/發脾氣/哭鬧等等
咁佢咪著數囉
唉...依家呢個新世代真係乜人都有~~

做人做到o甘,損人不一定利己
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 nataliepsc 於 10-12-7 12:05 發表
咩人都有, 唔駛勞氣..
我地in 德望時排後面個細路女都係, 嫌我個女上樓梯慢仲踩左c6一腳, 父母淨係話踩到人呀, sorry都無聲, 之後最正係索性打埋我地尖由o係我地後面變成我地前面; 等等下有普通話老師行緊去我個女度 ...

咁啱嘅,我同個囡in GH,Group in嗰陣,隔離兩母囡,兩個人覇三張櫈,攪到我個囡無位座。嗰Mami見到都唔醒目,佢嗰囡仲走咗入去嗰老師嗰邊,唔肯坐定。擾嚷咗一陣,另外俾分個老師先出聲話「佢嗰囡唔坐㗎喇,你地坐啦!」跟住佢嗰囡又搞住我個囡玩玩具,佢Mami又唔阻止,我個囡唯有讓D玩具俾佢玩。佢個囡明明大我囡一大截,都唔識禮讓嘅;到執嘢嗰陣,又將我個囡執好嗰D倒番哂出嚟,老師見到仲以為我個囡未執好,又叫佢由頭執過;走嗰陣又打我地尖同老師講Bye Bye, 最後我地都同唔到老師講。不過算啦,都費事出聲~~所以我好怕Group in, 太多騎呢人騎呢事影响!

原帖由 NICOLE123 於 10-12-7 11:37 發表

同情你既遭遇. 不過每事都有兩面睇
上年我仔仔in kv, 我地坐好左 老師都開始左問我仔仔問題...突然唔知係邊度 走左一個小朋友出來 (應該係之前已經in完) 同老師傾幾. 老師都有禮貌咁回應左小朋友. 我仔仔坐係度. 安 ...

Nicole123你仔仔好好彩,樓主就無咁好彩,所以好明白佢既感受, 如果係仔仔interview 果日表現失準唔收,心甘命低, 但係突然剎出一個小朋友出嚟.... 唉 ! 唯有講同呢間學校無緣啦。7成努力,3成運氣真係無講錯 !

原帖由 NICOLE123 於 10-12-7 11:37 發表

同情你既遭遇. 不過每事都有兩面睇
上年我仔仔in kv, 我地坐好左 老師都開始左問我仔仔問題...突然唔知係邊度 走左一個小朋友出來 (應該係之前已經in完) 同老師傾幾. 老師都有禮貌咁回應左小朋友. 我仔仔坐係度. 安 ...

我覺得1對1 inteview o甘情况都handle到,但group interview就持續性打擾
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

樓主: 你真係慘, 比d 人阻住晒. 我唔係幫邊一個, 不過見過有d 媽咪唔係唔阻止, 而係hold 唔到小朋友, 小朋友做晒霸皇.

一次星期六,一個男仔同媽咪在體能室interview, 老師同佢玩緊, 玩玩下想衝入課室, 走左去. 佢媽咪拉佢唔住,
在課室門口的老師蹲下問他叫什麼名, 比個小朋[星]左一巴. 那老師仲無奈. 媽媽連聲道歉, 個小朋友都無反應.

我都很反對幾組家長及小朋友一齊面試, 有些家長為了引起老師注意自己的小朋友, 動靜大到不得了, 說話大聲及夸張, 自己面試了幾間, 都遇上不少這樣的家長, 有時真的受不了, 最慘的是她們自己想突出的時候影響了別人, 這樣確實不太好!
創價的安排很好, 很流暢, 去到等了一會兒便可進入面試, 而且每個家庭一間課室, 不會給其他人打擾.
培正的面試方法我亦覺得好, 全部小朋友自己應付, 少了家長在旁邊影響.

絕對認同, 真係好怕group interview.
所以我話St. Cat interview 都幾公平 (雖然佢吾收我個女), 有group( 只有4個, 老師實觀察到), 又有individual .
咁當然, 吾同老師, 一定有吾同喜好啦, 眼緣都好緊要!

原帖由 Joeff 於 10-12-7 15:10 發表

咁啱嘅,我同個囡in GH,Group in嗰陣,隔離兩母囡,兩個人覇三張櫈,攪到我個囡無位座。嗰Mami見到都唔醒目,佢嗰囡仲走咗入去嗰老師嗰邊,唔肯坐定。擾嚷咗一陣,另外俾分個老師先出聲話「佢嗰囡唔坐㗎喇,你地坐啦!」跟住佢嗰囡又 ...

係...咁真係無計?! 我個女雖然無答問題, in完都有收拾同推番張椅, o個對aggressive既母女原本已經預備行左去, 一見到咁既情況, 個阿媽又即刻叫個女, 快d推櫈啦! 個女做完, 又話, 幫其他小朋友推埋啦...c6話, 老師見唔到之前一幕, 所以話, 嘩呢個小朋友好乖喎, 個阿媽就中獎咁笑晒, 再次發功:"同老師講byebye啦..."
唉! 真係無野講...
原帖由 Joeff 於 10-12-7 15:10 發表

咁啱嘅,我同個囡in GH,Group in嗰陣,隔離兩母囡,兩個人覇三張櫈,攪到我個囡無位座。嗰Mami見到都唔醒目,佢嗰囡仲走咗入去嗰老師嗰邊,唔肯坐定。擾嚷咗一陣,另外俾分個老師先出聲話「佢嗰囡唔坐㗎喇,你地坐啦!」跟住佢嗰囡又 ...

原帖由 nataliepsc 於 10-12-7 15:37 發表
係...咁真係無計?! 我個女雖然無答問題, in完都有收拾同推番張椅, o個對aggressive既母女原本已經預備行左去, 一見到咁既情況, 個阿媽又即刻叫個女, 快d推櫈啦! 個女做完, 又話, 幫其他小朋友推埋啦...c6話, 老師見 ...

Same case la, 跟本老師好多幕都睇唔到,真係好嬲,group interview跟本唔公平

原帖由 Fishlo 於 10-12-7 15:33 發表
絕對認同, 真係好怕group interview.
所以我話St. Cat interview 都幾公平 (雖然佢吾收我個女), 有group( 只有4個, 老師實觀察到), 又有individual .
咁當然, 吾同老師, 一定有吾同喜好啦, 眼緣都好緊要!

...

我個囡所有group in嘅都rejected㗎,一係超細B唔夠其他小朋友快(TT);一係唔好彩撞到D騎呢人(GH, LH)...所以GH無乜期望喇!!

d港童遲早有天收,就萛今次老師睇5到,考小一時未必咁好彩

我試過group interview時,有個細路走過黎一手整爛我仔仔砌好的路軌,好彩我個仔當時無發脾氣,之後我個仔又砌過,個細路又走黎整爛佢,我話:小朋友,唔好呀!佢老豆先走黎叫停佢!!
大佬呀!你被人reject唔好連累我呀!!

咁嗰個家長有無講句對唔住? 有時小朋友走來走去,追都追唔切

有d父母真係好.........

我都試過group inteview, 個媽咪霸晒d玩具, 吾俾我個仔玩, 最尾仲要拎埋呀仔架車添...老師都吾出聲, 我簡直呆左...

原帖由 whychan777 於 10-12-7 18:00 發表
有d父母真係好.........

我都試過group inteview, 個媽咪霸晒d玩具, 吾俾我個仔玩, 最尾仲要拎埋呀仔架車添...老師都吾出聲, 我簡直呆左...

我第一間去In嘅啟思正校咪係咁囉,攪到我個囡無嘢玩,坐到悶,去玩洗手。跟住就俾老師話佢「好活躍」喇!!
‹ 上一主題|下一主題