用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗樂基(駿景園)HKPS(Ascot)PN入o黎傾吓
樓主: babyislove
go

報咗樂基(駿景園)HKPS(Ascot)PN入o黎傾吓 [複製鏈接]

好緊張ar 日日開信箱
快d出result la

下..而家都仲係成台面都係報名表? 咁我估下星期都未收到通知LU~  1月3日前佢趕唔趕得切呀?
講開份問卷, 我覺得BOXHILL 0個份難填0的播...可能係填BOXHILL 0個份先...有成2頁紙呀...一收到真係眼都突埋呀!~ 所以之後填樂基0個份..好多都係差唔多0既野, 覺得冇咁難囉~~

版主

係呀!係呀! 不過如果好似milkybb咁講,應該可能真係要2011年先知囉      
原帖由 淋魚魚 於 10-12-22 22:41 發表
好緊張ar 日日開信箱
快d出result la

版主

boxhill都收咗我個仔,不過係mos o個間,佢2011年8月開始返呀!
我覺得多人報咗係因為口啤,就算我姑奶住九龍,佢都有聽過HKPS(Ascot),仲話係好o野,佢話如果阿仔入到,叫我o地唔駛考慮一定俾佢讀呀
原帖由 milkybb 於 10-12-22 20:15 發表

唔係我人緣好啊~只不過我今日同埋個囝去買野,老闆娘八掛點解我個囝唔洗返學,我就話佢未返學,一月先返boxhill,不過我好想佢入樂基,跟住佢先話得知校長正為收生而煩惱佢仲話是這幾年樂基先收生得這樣誇張,以前無人 ...

agree. agree
原帖由 qufong 於 10-12-23 00:05 發表
下..而家都仲係成台面都係報名表? 咁我估下星期都未收到通知LU~  1月3日前佢趕唔趕得切呀?
講開份問卷, 我覺得BOXHILL 0個份難填0的播...可能係填BOXHILL 0個份先...有成2頁紙呀...一收到真係眼都突埋呀!~ 所以之後 ...

版主

heehee...我同你相反,我填o左HKPS(Ascot)先填Boxhill,我當時填HKPS(Ascot)見到o個幾條古怪問題真係嚇親,到填Boxhill我覺得即使係2頁都係D正路問題,要花時間填但唔煩囉。
其實我覺得平安夜(今個星期五)當日收唔到信o既話,要等到3/1先知已經分別唔大。
希望到時大家收到o既都係好消息    
原帖由 qufong 於 10-12-23 00:05 發表
講開份問卷, 我覺得BOXHILL 0個份難填0的播...可能係填BOXHILL 0個份先...有成2頁紙呀...一收到真係眼都突埋呀!~ 所以之後 ...

Yeah, Ascot HKPS's questionnaire is really complicated whereas Boxhill's is more simple.

Seems same group of Shatin Mamas applying for both KGs :) and the 1st preference is HKPS because their 三文兩語 is really good.  If my baby goes to Boxhill at the end, I may have to teach him some Chinese at home otherwise it could be difficult to perform well in K1 interviews.

Anyway, wish all of you good luck & X'mas!!!

原帖由 babyislove 於 10-12-23 09:57 發表
heehee...我同你相反,我填o左HKPS(Ascot)先填Boxhill,我當時填HKPS(Ascot)見到o個幾條古怪問題真係嚇親,到填Boxhill我覺得即使係2頁都係D正路問題,要花時間填但唔煩囉。
其實我覺得平安夜(今個星期五)當日收唔到信o既話, ...
Sweetheartb

醒目開學勳章

唔知今個星期會唔會收到信呢,好緊張!

我都好緊張,好期侍啊!

原帖由 HowHowHow 於 10-12-28 12:52 發表
唔知今個星期會唔會收到信呢,好緊張!

版主

sweetheartb, 同你一樣,我都諗緊如果最後個仔讀Boxhill,K1係咪考過一間能夠較銜接本地小學o既kg

HowHowHow & CC Jayden,我睇番bk forum,原來呢幾年都係一月初先收到信通知result。或許今年都唔例外!

唉!仲要等多一個星期

學校話1月3號呀...我諗佢地都只會準時寄信,唔會早啦

原帖由 babyislove 於 10-12-28 15:33 發表
sweetheartb, 同你一樣,我都諗緊如果最後個仔讀Boxhill,K1係咪考過一間能夠較銜接本地小學o既kg

HowHowHow & CC Jayden,我睇番bk forum,原來呢幾年都係一月初先收到信通知result。或許今年都唔例外!

唉!仲要等多一個 ...

進入倒數日子, 請問大家知唔知今年有幾多人考呢 ? 謝謝 !

我都想知今年有幾多人考. thanks!

原帖由 lumcmk 於 10-12-29 09:46 發表
進入倒數日子, 請問大家知唔知今年有幾多人考呢 ? 謝謝 !

醒目開學勳章

係啊,學校話13號前有信,咁今個星期應該會收到信了

咁舊年學校係咪officially都話 3/1 才有信?
越黎越緊張!!!未試過咁緊張, 緊張過自己放謗!!!

原帖由 ng254 於 10-12-29 11:02 發表

舊年封信係date 12月28日, 可能呢2日有機會收到信...

Howhowhow, 你call 學校問咗?
真係好想衝返屋企 "步" 住個信箱。

原帖由 HowHowHow 於 10-12-29 11:10 發表
係啊,學校話1月3號前有信,咁今個星期應該會收到信了

醒目開學勳章

係啊,上星期打去佢咁答架!

版主

咦!你係過來人呀?你個BB是上年申請人?  
如果今年都係28/12寄出,咁最快可能今日下午就收到信喇。好好好好好緊張呀         
原帖由 ng254 於 10-12-29 11:02 發表

舊年封信係date 12月28日, 可能呢2日有機會收到信...

版主

雖然申請時attach o個張note話27/11 interview,不過我見forum內有家長話4/12先in ascot
唔知係in K1-K3,定係n太多人申請一日in唔晒

不過大家順便報吓數,你幫BB申請咗咩班:
babyislove -仔仔雙語am
sweetheartb -仔仔國際班

原帖由 lumcmk 於 10-12-29 09:46 發表

‹ 上一主題|下一主題