用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求位信
樓主: MyTeddyBear
go

求位信 [複製鏈接]

回想起幫囡囡求位一事,我們係好心儀某間kg,但因當天in之前,囡囡在家中跌倒,當然去到學校一定唔開心,唔說話......都知唔ok多,當一收到result,即刻寫了求位信及親自送去學校.一星期後,主任致電叫我同囡囡去見見她,一見完,就話她們會盡快寄出result及開學資料給你. 因她這樣說便知道99%會收囡囡.所以行出校門時,都即刻感到好開心.

真係唔好諗咁多,take action先,唔好令自己後悔,就當博一博!有既係bonus,無既就平常心. 今生無悔! 比多個機會囝囝囡囡......天無絕人之路.

回復 1# vic6 的帖子

Hi!請問可否教寫求位信? 因為真的不知道如何開始寫!請指教!感激萬分!

原帖由 vic6 於 11-1-7 19:50 發表
回想起幫囡囡求位一事,我們係好心儀某間kg,但因當天in之前,囡囡在家中跌倒,當然去到學校一定唔開心,唔說話......都知唔ok多,當一收到result,即刻寫了求位信及親自送去學校.一星期後,主任致電叫我同囡囡去見見她,一見 ...

多謝!妳的分享。
這算不算是(因鍋得福)呢?

原帖由 moonmoon^^ 於 11-1-8 16:25 發表
Hi!請問可否教寫求位信? 因為真的不知道如何開始寫!請指教!感激萬分!

妳可在這個網址作參考:
http://www.gtcollection.com/BK/letters/

回復 1# 考考2008 的帖子

很感謝你的回答!此網站佷有用!請問求位信應該in完學校即刻寄定收到不取錄的信才寄?請指教!感激!

我個人應為如果in完學校即刻寄信(即未收到學校結果前),這代表對自已小朋友唔夠信心。
我亦聽過一個校長朋友比既意見,話在求位信裡唔需要再要求校長比機會面試,因為這代表對自己的小朋友沒有信心而已。(意見是指備取生,而不取錄生我就唔太清楚啦!)

回復 24# 考考2008 的帖子

dear, I can't open with this website, how come!?

回復 28# LuLuciaMa 的帖子

你在首頁,就可以找到 (各類信件參考範本 )

如想寫第二封求位信,內容應該寫什麼呢? 因想突出等校長會深刻印象, 但又不要和第一封相似, 真係有啲難度.
‹ 上一主題|下一主題