用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B, 大B, 邊緣BB, 知唔邊個月出世最可憐? 唉~! ...
樓主: LL222
go

細B, 大B, 邊緣BB, 知唔邊個月出世最可憐? 唉~! [複製鏈接]

我好明你個point...by rules, 9, 10, 11, 12月細 b, 可以揀 repeat, re 唔 repeat, 起碼有得揀.  但8月係 b 係無得揀, 而係一班 "無得揀" 既 bb 中, 8 月就係最細.

不過都無計啦, 幾時大肚, 邊個月出世, 都唔係可以太控制到.

原帖由 LL222 於 10-12-29 23:07 發表
有D家長唔認同, 但POA玩死家長, 我都唔想個女repeat, (亦不可能repeat), 咁點?  心議D DG只收大B咁點?

簽名被屏蔽

你八月如果 repeat 係超超超級大 B bor ... 係, 有 d 學校係鍾意收大 b 但唔係超級大 B bor ... 你 repeat係未 = 一定收先, 唔收咁點啊 ..... 反正你都諗住要個十分, 即係抽獎啦, 咁讀邊間幼稚園都冇分別架 bor ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 alicialee1210 於 10-12-29 22:30 發表
冇錯我就係9月嗰D媽咪, 其實我都覺9月慘過8月...

係架! 9月報N班已經變次等
repeat又好似好大咁!

同朋友傾開話plan生第二個時.. 最好就當然生個大仔啦
就算唔覺意12月出世~ 最多做大仔囉
但係9-10月就唔好喇.. 同同齡比又細d, repeat又大咗dd
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cc930666 於 10-12-30 09:35 發表
反正你都諗住要個十分, 即係抽獎啦, 咁讀邊間幼稚園都冇分別架 bor ...

係囉~ 樓主到底想點?!

大家唔好神化咗d KG先得架!
最最重要嘅~ 係家庭教育呀!
自己教得好, 12月細b都有好學校收! 點解8月出世會無學校收呢? 係咪你面試表現無人地咁好? 如果係嘅, 比你1月1號出世都無"心儀"嘅學校收!

得罪講句: 你要鑽牛角尖, 你要去怪社會, 無人幫到你! 個世界就係咁運行架喇, 適者生存~ 你係咪應該諗吓點可以响呢個system下"生存"先呢? 家長係孩子嘅榜樣, 你點面對"考驗", "失敗", "制度"..  無1st choice, 咁有無好嘅2nd choice? 做人要識變通先得! 孩子將來一生會遇到好多好多"困難"同"失望", 你要佢地多d"正能量", 就要由自己做起!!!
恐龍家

醒目開學勳章

原帖由 小克 於 10-12-30 08:35 發表
August/September/December BB are most "unlucky".

can you explain more? how about Oct and Nov BB....

我b是0808出生,都目前為止都有好多offers,8月出世是相對有點蝕底,但又不是全部。

入到心儀 kg 不等如入到心儀小學

回復 22# joeywongmy 的帖子

Totally agreed with Joeywongmy!!!

我們的孩子生長在香港,有書讀(仲可以揀學校)﹑唔洗挨餓,其實已經好幸福,唔好用可憐咁慘既字眼啦﹗

其實我細個都有好多同級同學係8-12月生日,佢地好多都好有成就,讀書成績好好。

回復 22# joeywongmy 的帖子

非常同意!!!
係香港的教育制度下,我地做家長的吾多吾少都遇到很多煩惱。但其實這些問題又是否那麼嚴重! 有時放開懷抱,自己可以輕鬆D,小朋友亦不會有壓力。 有誰保證大B一定入到心儀的學校? 除了先天(大/細B), 後天的努力都好重要!

原帖由 Tazman 於 10-12-30 09:13 發表
我好明你個point...by rules, 9, 10, 11, 12月細 b, 可以揀 repeat, re 唔 repeat, 起碼有得揀.  但8月係 b 係無得揀, 而係一班 "無得揀" 既 bb 中, 8 月就係最細.

不過都無計啦, 幾時大肚, 邊個月出世, 都唔係可以 ...

看來只有你明白我所講,我只係比較响香港教育POA制度下各個出生月份的分別,問咗教育局得知結果,上來分享下,並無意同其他不幸BB比。

醒目開學勳章

聽講以前教育局係set左年齡限制喺12月31日, 後尾有家長吵, 咁教育局為左"順應民意", 便將日期改為8月31日!  細心諗下, 咁即係代表啲咩呢?  

其實有自己爸爸媽媽緊張自己嘅學業, 無論喺邊個月出世, 又點會可憐呢?  佢地好幸福就真!  為樓主, 同為咁多位為自己小朋友學業而緊張嘅家長, 加油!

我明今年competition 真係好大呀, 媽媽們壓力好重, 出名少少既幼稚園, 間間都差唔多十考一咁 (或更甚).

呻完之後過兩日就無野架喇, 積極 d 為囡囡爭取入讀適合既學校啦, 加油呀 ~

原帖由 LL222 於 10-12-30 14:31 發表

看來只有你明白我所講,我只係比較响香港教育POA制度下各個出生月份的分別,問咗教育局得知結果,上來分享下,並無意同其他不幸BB比。

好似上次我去報spk, 佢貼左張 notice 出黎, 大概意思係接受 2007年9月1日至2008年12月31日出世既小朋友申請.  唔好計家長選唔選擇比小朋友 repeat / 學校收唔收超大b or 細 b.  睇表面, 就已經有 d 小朋友可以考兩次 (兩年), 有 second chance, 但有 d 就唔可以囉~

原帖由 Tazman 於 10-12-30 14:47 發表
好似上次我去報spk, 佢貼左張 notice 出黎, 大概意思係接受 2007年9月1日至2008年12月31日出世既小朋友申請.  唔好計家長選唔選擇比小朋友 repeat / 學校收唔收超大b or 細 b.  睇表面, 就已經有 d 小朋友可以考兩次 ...

我都看見到,當時我覺得好唔公平有2次機會,好多學都只是2007年9月至2008年8月,為何細b有2次機會(不喜勿插),因此推論8月b自然冇著數。

原帖由 cc930666 於 10-12-30 09:35 發表
你八月如果 repeat 係超超超級大 B bor ... 係, 有 d 學校係鍾意收大 b 但唔係超級大 B bor ... 你 repeat係未 = 一定收先, 唔收咁點啊 ..... 反正你都諗住要個十分, 即係抽獎啦, 咁讀邊間幼稚園都冇分別架 bor ... ...

抽獎同自己考直資私立都會揀,只不過9-12月出世B可以揀做超級大B同時亦有10分,8月就只可以2選1,

我個女2-3個月前只可以講單雙字,宜家可以全句講,差幾個月真係差好遠,D KG又要咁早in,如果出年2、3月先in公平好多。我諗好多細B父母都身同感受!

係呀, 我都覺呀.  不過其實spk 無錯架, 政府個適齡又真係呢個definition 架.

我講 spk 呢個 example 出黎, 大家可能明 d 樓主個心情囉~

原帖由 Cutemom0808 於 10-12-30 14:52 發表

我都見到,當時我覺得好唔公平有2次機會,好多學都係2007年9月至2008年8月,點解細b有2次機會(不喜勿插)

LL222,

你囡囡係0808 架?
原帖由 LL222 於 10-12-30 14:55 發表

抽獎同自己考直資私立都會揀,只不過9-12月出世B可以揀做超級大B同時亦有10分,8月就只可以2選1,

我個女2-3個月前只可以講單雙字,宜家可以全句講,差幾個月真係差好遠,D KG又要咁早in,如果出年2、3月先in公平好多。我諗好多 ...

原帖由 Tazman 於 10-12-30 14:58 發表
LL222,

你囡囡係0808 架? 唔好咁啦, 如果要 "唔開心", 我識有個人一定會係最 "唔開心" 個個囉 ~

係咪我?0808呀

Cutemom0808,

我知呀, 之前你有講過...hehe ~

原帖由 Cutemom0808 於 10-12-30 15:09 發表

係咪我?0808呀
‹ 上一主題|下一主題