用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 求教~寒冷天氣下穿衣問題
樓主: be
go

求教~寒冷天氣下穿衣問題 [複製鏈接]

問過老師, k3因為只讀多一年, 所以佢地唔一定要買新校褸, 亦因為咁佢地可以著私火褸.

至於k1, 佢地就話要10度以下先可以著自己褸呢, 其他時間就一定要著學校出品貨, 若果太凍, 佢地都要學生留係課室呢, 仲有佢地都唔會俾佢地隨便除件褸呢, 因為佢地都明白我地家長嘅擔憂呢, 老師都講件新校褸係擋風, 怕凍親入面可以加冷衫呢 ! 總之最出個件一定要係學校出品貨 ! 若果真係要著自己褸, 番到學校都要換佐佢呢 !

原帖由 HM3898 於 11-1-11 22:27 發表

K1唔可以著咩!我唔知WO,因我個細女都是著羽絨返學,佢MISS就冇出聲WO.不過,如果真是COOL,我覺得都是俾回羽絨佢著好D,唔係SICK就trouble la.試下同佢
miss講下得唔得. ...

我阿仔(k1)都再三同我講老師話唔可以著自己衫.佢話老師講唔好俾佢再見到啦.睇唔到就得.
於是,我唯有買件羽絨背心打底.加左頸巾圍住左,都ok睇唔到.不過件衫尾就睇到d長左少少.老師都無出聲.
阿仔仲話佢地要排隊"cip"衫.怕佢地冷親.

This morning Me So told me our child can wear our own jacket if temp is below 10 degree. Good new.

各為媽媽放手吧!!

這兩星期, 天氣凍我都有留意此版的內容,我都有個女今午KV讀K1 am, 我都知早上返學真的很凍,但各位媽媽請深思一下點解要辛辛苦苦爭崩頭學入KV除了它是名校, 小學派位好功課深, 阿仔阿女升小學時較易適應.....最主要小朋友們較自律守規及自理能力強,令KV出品的小朋友受多數小學喜歡!這些全靠KV 45年來的老師及家長的努力才有的成果!! 着唔着校服樓真是小問題亦很易做到, 為何大家就要在這裡為了不着校樓找來多個理由與反指校方不近人情??! 試想羽絨樓是80年代尾才普及, 但我們小時候上學都是單靠一件大地牌校樓, 我們的媽媽都只是各出奇謀出動羊毛底,打底褲, 袜褲盡量幫我們保暖! 為何我們這一代媽媽就非要違反校規不可而不去動腦筋想法子盡量做到兩全其美!! 媽媽不要再帶頭違反校規為孩子樹立壞榜樣, 否則將來我們的孩子要活在比現在更差的社會裹!!!! 無人守規則, 事事走灰色地帶, 大聲就有權, 有錢大哂...云云, 請大家一起努力保持KV old school style 的規則!!!
‹ 上一主題|下一主題