用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 考cckg, st cat (英粵班), 抑或學之園(海逸)(英普班)有 ...
樓主: Janicelobby
go

考cckg, st cat (英粵班), 抑或學之園(海逸)(英普班)有優勢? [複製鏈接]

原帖由 fookfook 於 11-1-7 15:31 發表

或者佢BUY 活動教學既學校啦,(我身邊大部份LH家長都BUY), 下次叫朋友打探下先

當日知道CCKG成8000人收80人, 真係覺得超難入, 所以朋友話見有2個上午讀CCKG, 下午LH, 就估係咪可以集2家之大成 ==>更勁! ...

呢2個好似由pn升上去,考到CCKG唔捨得LH先讀2間
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 小克 於 11-1-6 17:33 發表
.One joke: Mrs. Fielding asked a kid: what would you do when you get lost in the street?  Kid A answered: I will call the police and ask for help.  Kid B answered: I will browse around the street and see if there is any toy shop there, before my mom finds me.  Kid B got an offer.

Kib B 係答得好,但在實際情況下kib B能安全見回父母的機會應該少於30%,我諗無咩父母會真心想聽到呢個答案

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-1-8 10:21 發表

Kib B 係答得好,但在實際情況下kib B能安全見回父母的機會應該少於30%,我諗無咩父母會真心想聽到呢個答案

其實這是小一面試問題
BK家長以x傳x
CCKG家長一聽已知是假,Fielding 的問題是很淺易的
(正如bk家長話小一面試:八大行星?)

醒目開學勳章

原帖由 星歷仔ccsclh 於 11-1-8 11:22 發表

其實這是小一面試問題
BK家長以x傳x
CCKG家長一聽已知是假,Fielding 的問題是很淺易的
(正如bk家長話小一面試:八大行星?)

如果真係問8大行星.. 我反而唔擔心呀..
阿仔兩歲幾已經自己背讀咗.. 連邊個星係咩色, 有幾個衛星.. 嗰d都知!
(聲明:我無教佢~ 係佢自己睇書學嘅)

原帖由 kerkermui 於 11-1-8 22:43 發表

如果真係問8大行星.. 我反而唔擔心呀..
阿仔兩歲幾已經自己背讀咗.. 連邊個星係咩色, 有幾個衛星.. 嗰d都知!
(聲明:我無教佢~ 係佢自己睇書學嘅)

2歲幾就識字喇?

醒目開學勳章

原帖由 小克 於 11-1-10 08:29 發表
Wonderful Kid!
But Mrs. Fielding is not too interested in "knowledge".  She likes "character", so try to train your kid with "situations" and guide your kid to give some "amazing" answers.
This can in ...

我唔知有幾多人真係好恨入
但對於我... 只係一試無防, 睇吓有無緣
就好似任何一間KG面試一樣, 其實唔會考"認字" 同埋d 無諗過小朋友會識嘅嘢
性格係無得訓練嘅, 所以我好平常心.. 何況想阿仔入名校嗰個唔係我..係佢老豆, 我懶得理佢啦!

醒目開學勳章

原帖由 ho_yan2406 於 11-1-10 02:27 發表

2歲幾就識字喇?

我諗~ 呢個年代歲幾已經識認字應該唔少人做到
難得嘅, 係佢好有好奇心.. 會自己攞書睇~

回復 25# kerkermui 的帖子

大/小曳人都好勁。

Yesterday, I chatted with a CCKG mum. Her boy is accepted by DB this year. According to her, the result drops when compare to last year. However, she believe there are ~ 10 successful CCKG candidates.

原帖由 babydai08 於 11-1-7 12:55 發表

How about boys?  Does all boys from CCKG got into DBSPD last year?

st cat一年應該有600個畢業生. 其實如果要考傳統小學,無論你在哪家幼稚園, 小孩都要特訓.

原帖由 fookfook 於 11-1-7 14:05 發表

同意2間學校都唔係target同一樣小學,
st cat一年有30多人入女拔真係唔錯, 不過人地話st cat一年有500幾個畢業生, 係咪呢? 咁入左st cat都要再特訓先得喎

那你更不應該target CCKG. 會否想過CCKG畢業生的出路是很窄的? 我估計KTSround收生, CCKG的學生極少.

原帖由 Pertra 於 11-1-7 16:30 發表
其實我無target個CCKG, 我只是想個仔入其中一間,巳心滿意足:

1) YW
2) KTS
3) SMC

甘 ST CAT OR LH 好些?

醒目開學勳章

原帖由 DGJS 於 11-1-10 11:37 發表
那你更不應該target CCKG. 會否想過CCKG畢業生的出路是很窄的? 我估計KTS第round收生, CCKG的學生極少.

咁~ 想請教: 除咗dbsp/spcc, 男仔仲會讀邊d學校?

沒資料. 從前的CCKG 3. E臣個女入左DGJS, 其他都是國際學校.

原帖由 kerkermui 於 11-1-10 11:56 發表

咁~ 想請教: 除咗dbsp/spcc, 男仔仲會讀邊d學校?

原帖由 小克 於 11-1-10 12:57 發表
Mainly they go to DBS and DGS, because most of their students apply for these 2 schools, and most are accepted!

已經無以前入dbs,dgs 咁多了!
同埋有好多入唔到的, 其他學校都唔收, 要去大抽獎!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 hkqmark 於 11-1-10 14:58 發表

已經無以前入dbs,dgs 咁多了!
同埋有好多入唔到的, 其他學校都唔收, 要去大抽獎!

早兩年我睇過d家長話, 都有幾個去 st. stephen, YW 嗰d..
但係如果慘到要大抽獎嘅.. 就c得人喇!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題