用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔41綱要點排 ?
樓主: 練小B
go

男仔41綱要點排 ? [複製鏈接]

九官好好架?

我覺得係, 有backup就可以選乜都得.
無backup又無preference就應該LS/九官機會大過DPS.

因為LS有84個位, DPS 19個
當然要睇你派幾號number, 但若然假設兩者被選人數均等, 你好彩派到41網的第 40 位先算, 咁DPS就可能fill哂, LS都仲有機.

咁當然仲有好多因素, 同要睇多人同少人選, 咁就要睇你前面的人的選擇了. 有人仲會諗有無妹妹跟下.
41網平均多過1200個適齡小朋友, 如果你真係無任何BACKUP, 其實選九官安全D好, 如果唔係派左去唔知咩學校, 仲有排煩叩門. 就算派左九官, 都係仲可以去叩門, 無咁驚嘛..

不過都係純粹咁諗, 我本身有backup, 會進取d果種.

喇沙派位或計分入. 沒經面試. 一定有差異.

男拔雖經面試. 但面試不注重考學術方面. 所以是否真的所有人也成績好. 這點有保留. 但可以說這些孩子及家庭暫時合適學校的大方向及理念. 入讀之後又會是另一番景象. 因為要在學校裡站好, 家長也會自然配合.

我這一兩年所認識能考入男拔的孩子. 他們在他們的學校裡. 學術,操行及各方面也不是最好的. 但大部份表達能力卻不俗. 學術成績操行好的學生還有更多. 但這些孩子卻沒被取錄甚至沒有第二輪面試. 學校是在找"適合"的學生, 但不一定是其他人眼中最好最勁的.  

所以讀喇沙, 男拔或者其他學校. 只要是有緊張的家長. 便有補習的情況出現. 只有多與少, 平與貴的分別.

成績好的希望能保持. 中游的希望可以向上, 在下游的更加需要. 不過我也希望我的孩子不用太快需要補習. 能有自己的時間多一點.

原帖由 miffy 於 11-1-15 09:43 發表
喇沙唔同DBS, DBS學生全部挑選入去讀, 全身已經好勁, 補習也是精益求精, 喇沙抽入去好參差, 一半人是派 入去, 一半人計分, 全部都唔係睇成績, 街坊幼稚園都有派入去, 點會得小部份補習。  弋

你d fd幾年級咁得閒?? 我 ...

41網的家長相信絕大部分都會首選喇沙 , 我自己有backup , 所以我都會進取些 .

你真係以為男拔個個都係叻?  未免太天真 (sorry唔係得罪, 而係所見所聞), 見唔少, 講英文完全無文法, 好似同亞賓講chinlish.

你識的小朋友要日補夜補, 係反映以下:

1) 佢地讀既幼稚園程度差, 跟唔上 or/
2) 佢地父母唔得閒跟, 所以放小朋友落補習社 or/
3) 小朋友未開hill

你班朋友咁既質素, 入到名校就叫"錯配"啦 !

.

喇沙唔同DBS, DBS學生全部挑選入去讀, 全身已經好勁, 補習也是精益求精, 喇沙抽入去好參差, 一半人是派 入去, 一半人計分, 全部都唔係睇成績, 街坊幼稚園都有派入去, 點會得小部份補習。  

我有話好多係學校玩, 即係參加課外活動囉.

你又話你d friend 每日補至十點幾, 好慘 ?

將小部分讀唔掂去日補夜補, 就話成村人爭去補習社, 你條村有幾多人呢 ?  

你又知讀屋村幼稚園要補, 讀名幼稚園唔洗補?

你又知人地男拔就拔尖, 而喇小補習的學生係補底 ? 補習咩人都有, 大家又知幾多 ?

唔該唔好將d唔係事實既流言亂咁散播啦 !

喇沙唔同DBS, DBS學生全部挑選入去讀, 全身已經好勁, 補習也是精益求精, 喇沙抽入去好參差, 一半人是派 入去, 一半人計分, 全部都唔係睇成績, 街坊幼稚園都有派入去, 點會得小部份補習。  

都費時同d井底之蛙嘈, 剩係男拔,女拔出去上英文班就係加強, 人地津校學生出上堂就話人唔掂, 我只係針對你話"日補夜補"咁慘, 真係讀呢間學校補至十點你又知好多人, 如果單係你幾個friends才係咁, 唔好係處講到學校咁非人生活啦.

亦唔係個個去上英文班, 要上既, 英文都唔方叻得去邊啦.  
未免太武斷,本身英文叻想更上一層樓唔得咩?

冇上嚟幾日,點解會嗌哂交?

其實我好膚淺,憑直覺想簡拔萃放棄,絕對唔係唔鍾意另一間,而係兩間咁熱門的學校一定要二簡一!

其實頭三位各位媽咪都心有所屬,不如大家講吓加左落嚟嗰啲黃大仙學校啦!

我冇back-up,冇條件叩門,咁如果派左去耀山或樂善堂,係咪真係好差的學校?大家知幾多關於這兩間學校?
如果作最壞打算,寧願填黃大仙嗰啲先定呢兩間先?

華徳我係會放第二, 係咪都有機會叩門? 不過我個仔冇課外活動亦冇任何獎狀.........

回復 37# yingying媽咪 的帖子

yingying媽咪,

小小分享,我兒舊年經叩門入華德上午。我們本身不是41網,只有自行和甲一的機會,只有學業獎+兩樣課外活動。
純綷個人感覺:滿意、有系統、著重成績、多活動
另外,下午校應該多人揀咗,因為有新校舍,而聽說較少功課。
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

多謝你的經驗分享!咁你係咪六月公佈前就已叩定門?我冇做過叩門的research, 因為我個仔唔係出眾(身邊識的小朋友都醒過我個仔),唔識人亦冇放資源培養個仔,以為冇可能叩門成功

‹ 上一主題|下一主題