用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光(PM) vs 跑馬地寶血(PM)
樓主: 2008tungtung
go

大坑真光(PM) vs 跑馬地寶血(PM) [複製鏈接]

同埋我懷疑佢之所以識得讀大吉大利,出入平安係因為大字同出字係K1字卡教過的,而佢又聽老師講過成句大吉大利,佢記得成句係咩,所以佢見到個大字同出字就估到成句.....實則係唔係4個字都識,我好有保留.....

原帖由 octopus481 於 2011-1-25 17:28 發表
我亞女現讀k1, 有字卡派,
真係好抵讀, 學費差不多全包

RDONG:你留意下每月派既課程表,其實有列到會學咩字,中文,英文同其他科都有,可以同佢地溫習

beautycandy,

請問大坑真光有D學校活動架..., 謝謝!

回復 4# rdong 的帖子

睇嚟你唔多滿意TL既學術水平喎!
其他野,例如老師,行政安排,家校溝通等,又滿唔滿意呢?
你會唔會後悔比小朋友讀呢間KG?
當年你地放棄左邊D KG而讀呢間呢?
你比小朋友直上真小嗎?

回復 8# rdong 的帖子

請問羽絨係咪要全件深藍色沒圖案?有LOGO或其他色邊得唔得?仲有無其他限制?
其實件校褸夠唔夠暖?
如果未到10度,校褸外再加其他褸(唔係羽絨)得唔得?

其實件校褸夠暖,因為你件校褸有件可拆開既抓毛背心,我仲有買埋佢地學校件冷衫,so far我返學校做義工見到d小朋友(之前10度到),大部份都係咁藉,頸巾就咩款都ok

呀,你唔好幫佢著咁多,返入課室,好多時老師會幫佢地除褸(有時係一定要除),因為太多衫佢地郁唔到hehe.所以建議可穿羊毛內衣加棉底.

通常一年有一次

親子旅行
春節有聯歡會
4次家長講座
1次學校觀課
1次親子義工探訪
1次結業禮(佢地叫頒獎禮)
1次運動日

另會邀請家長作義工
而只係學生參加就有遊戲日參觀.....

hehe,今年我係妹妹個班(高班)既家長代表

其實唔係唔滿意,幼稚園我唔期望佢識好多,
我個囡返哩間幼稚園都好開心,
佢會有好多課外活動,例如畫畫,英文,跳舞...俾學生報名星期六返,
老師都好NICE,如果要我俾分,我會俾80分!20分係減左係老師同家長溝通不足,好似學期初,有功課派回,都唔知係幾時要交,都係家長代表問老師然後EMAIL同我地講....有D英文,宗教書係書包,又唔知係唔係日日要帶,定係逄星期幾要帶,又唔知....我唔想個囡咁細個書包就咁重負擔.....

我冇後悔俾我個囡讀哩間KG,因為真係好岩佢,當年蘇浙,聖保祿都收左佢,但我最後選了真光,原因係我個囡係D坐唔定既人,我又唔想俾壓力佢,如果要佢返蘇浙,聖保祿,佢未必會好似而家咁開心!

如果佢入唔到好的官小,我會俾佢直上真小.

羽絨係最好要全件深藍色沒圖案,有好細的LOGO應該可以,我囡那件個袖都有LOGO,校褸都薄架!加埋冷衫抓毛背心,我諗10度以下都會凍,可能我囡比較虧,10度左右唔著羽絨,佢同我講好凍,隻手都冰晒.....校褸外唔可以加任何衣服,可穿羊毛底衫在內.

回復 4# beautycandy 的帖子

beautycandy,

想請問一下,你知唔知有冇讀真幼的小朋友去左好的官立OR津貼小學?

我識有個上年報左2間東區的小學都唔收,最後唯有讀返真小,唔知係唔係真幼英文程度淺,所以其他小學唔收....有D擔心....

因為我有2個囡,如果2個都讀真小,一個月就要差唔多$6000...還加埋其他的課外活動,負擔有點重.....

其實你可以上真光個網頁,佢有齊近年真幼升小派位結果,因為好多家長會俾佢地升番真小,有部份自行派位已因夠分而第一階段已經派左位,所以剩番攪珠真係唔多學生.

大坑真光(PM) vs 跑馬地寶血(PM)

原帖由 rdong 於 11-1-25 13:56 發表
但其實佢實則學左D咩中文字,我地家長係唔知,因為冇書既關係,想同佢溫下都唔得....

你小朋友讀真光,想問吓不須買書,你是否自己買書自己在屋企教,k1 / k2 有冇功課帶回家做,是否在學校課堂做,英文程度是否好淺,一個星期一堂英文。

我現考慮中,如沒有書本問題。

回覆 32# mirrorfan 的文章

dear mimi919,
Can u also pm me any information about TL.
My daughter will be in K.1 in sept.
Thanks!
happypiglet

回覆 37# mimi911 的文章

my daughter is accepted to TL caine Rd,
can you pm me info also?
many thanks!
‹ 上一主題|下一主題