用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91綱, 填錯表 !!
樓主: ken815
go

91綱, 填錯表 !! [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 huisylvia 於 11-3-21 19:54 發表
唔好意思,我都唔係好明,請指教:
1. 既然統一派位甲部要全部學生派完先去乙部,咁點解甲部只建議填一間?如果填埋甲二,甲三,最多都係派唔到,但點解會影響乙部第一志願?
2. 其實學校有無規定幾多%留俾甲部學生?幾多俾乙 ...

1) 如果有家長以為自己填的 甲二/三係熱門[諗住都係抽唔到, 不過諗住抽唔到又點解要填呢?], 點知自己搞錯咗, 到時真係被派咗去甲二/三.  但佢其實係鐘意 乙一 多過 甲二/三的, 咁佢咪因而失去咗在乙部抽 乙一的機會 law....

2) 係有規定的.
http://www.edb.gov.hk/FileManage ... /2011%20lft%20c.pdf
統一派位約佔學校小一學額50%,其中10%不受學校網限制,家長可選不超過3所任何學校網(亦包括住址所屬學校網)的小學。

e.g. 如果間小學收一百個小一生, rd 1 派咗 50個位, 有 5個位會留比甲部抽. 45個位比乙部抽.

清楚晒唔該,即係如果甲一同乙一填同一間心儀學校(無填甲二及三),咁機會就多d,係咪

原帖由 chan803 於 11-3-24 12:19 發表

1) 如果有家長以為自己填的 甲二/三係熱門[諗住都係抽唔到, 不過諗住抽唔到又點解要填呢?], 點知自己搞錯咗, 到時真係被派咗去甲二/三.  但佢其實係鐘意 乙一 多過 甲二/三的, 咁佢咪因而失去咗在乙部抽 乙一的機 ...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 huisylvia 於 11-3-24 15:20 發表
清楚晒唔該,即係如果甲一同乙一填同一間心儀學校(無填甲二及三),咁機會就多d,係咪

如果無跨區心儀學校, 就可以咁填.

如果有跨區心儀學校, 可以將佢放 甲一, 本區心儀學校放甲二 & 乙一.

明白,thanks.

原帖由 chan803 於 11-3-24 17:38 發表

如果無跨區心儀學校, 就可以咁填.

如果有跨區心儀學校, 可以將佢放 甲一, 本區心儀學校放甲二 & 乙一.

‹ 上一主題|下一主題