用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心,亞仔成績差左
樓主: maybaby
go

好唔開心,亞仔成績差左 [複製鏈接]

係因為上次考得好,所以今次有壓力呢!就擔心一直跌下去呀!

噉你有無睇佢錯咩, 會噉趺法, 一定有原因ka wor
不過小一失分, 都係因為唔小心. 特別係數學.. 所以都慣了.不過都明白你們心情, 因為我自己都試過, 但好彩仔仔就唔會全部一齊趺, 每次都係有一科會失手. 係小二最後一次比較趺得多o的..
其實真係, 只要搵到原因.. 慢慢改善, 一定會有進步..

原帖由 jenniferkwok 於 11-3-1 11:51 發表
我都有同樣問題,大女都係小一,第一段D測驗都9X分,第二段既第二次測驗開次主科全部一跌跌到7X分,真係唔知咩事!我都好唔開心

其實我又唔係要求特別高,只係擔心啫,之前一直攞緊9X分麻,一下跌咁多,擔心佢一直跌落去.... ...

原帖由 whywhywhywhy 於 11-2-28 23:09 發表
家庭沒特別變化!只係課外活動cut左佢打工夫,這個是他最鐘意的,但因為常常動手所以cut了!
學校方面變化真係唔知?不過佢同我講過,唔知點解自己唔鐘意係落堂抄手冊,係鐘意係放學前先抄!所以成日都抄唔齊,最衰佢知學校上網可以睇 ...

如果佢真係鍾意打功夫, 我覺得唔應該CUT, 而家D小朋友已經好少運動量, 打功夫身體都會好D.
其實教練應該有教佢, 平時唔應該郁手郁腳打人. 你亦都可以同佢協議好, 比佢再學功夫, 但平時就唔可以郁手.
抄手冊就慢慢要他配合返, 唔可以話唔鍾意就唔抄.

原帖由 maybaby 於 11-3-1 12:14 發表

係,真係擔心

原帖由 qkhui 於 11-3-1 15:56 發表
噉你有無睇佢錯咩, 會噉趺法, 一定有原因ka wor
不過小一失分, 都係因為唔小心. 特別係數學.. 所以都慣了.不過都明白你們心情, 因為我自己都試過, 但好彩仔仔就唔會全部一齊趺, 每次都係有一科會失手. 係小二最後一 ...

真係唔知咩原因... 問佢自己佢都唔識答我LA

唔小心既就一定有LA, 再加埋D真係唔識既錯,扣扣埋埋

中英數三科測驗唔係同一星期,第一科咁啱測之佢病左幾日,我就當係佢無返幾日學LA, 點知跟住2科都係咁....

三科一齊跌我真係唔知可以點... 下個星期已經考試TIM

你地學校無得派返卷比你地睇, right?
如係, 就真係唔知佢地錯咩.. 噉你自己有無比少少exe 佢睇下, 有o的咩問題 ?
不過小一真係唔緊要, 千其唔好嚇親佢
你可以同佢講, 今次考得唔好唔緊要, 最重要我地真係用心去做, 學, 有咩就到暑假再努力去溫返小一o既野..
我仔仔小一同小二都唔係太叻, 但又唔係太差, 都keep 住中上, 今次小二暑假真係利用佢溫返, 同做少少小三預備, 暫時都叫中上少少.. 但明顯過完年, 個人係唔同佐, 學野快佐好多. 所以唔好太緊張, 慢慢來, 見到佢有咩要幫, 就幫佢, 佢自然會好.. 加油

原帖由 jenniferkwok 於 11-3-1 16:28 發表

真係唔知咩原因... 問佢自己佢都唔識答我LA

唔小心既就一定有LA, 再加埋D真係唔識既錯,扣扣埋埋

中英數三科測驗唔係同一星期,第一科咁啱測之佢病左幾日,我就當係佢無返幾日學LA, 點知跟住2科都係咁....

三科一齊跌 ...

王國會長

考試有時要講運, 有時份卷出得夾會高分, 唔夾或大意會低分, 留意下平時D 功課/黙書有冇特別差左.

我囡都係咁, 由一年級到三年級考過五次試, 都係會時高時低.

原帖由 maybaby 於 11-3-1 12:14 發表

回覆 27# 瑩瑩老豆 的文章

瑩瑩老豆

平時黙書都OK既!可能今次只係第二次測驗,未能有心理準備.&同理我都覺講運,同埋睇多唔多大意分!

另外有嘢想問你呀,我知你囡囡讀南X的,我想知道小一考試會出範圍嗎?因佢得一次考試,定還是出哂成年所學?(我是幫朋友問的)謝謝!

王國會長

我囡囡當年小一係最后一次有上下學期考試, 所以也不知道目前的一次考試是否考晒全年所學.

原帖由 maybaby 於 11-3-1 22:02 發表
瑩瑩老豆

平時黙書都OK既!可能今次只係第二次測驗,未能有心理準備.&同理我都覺講運,同埋睇多唔多大意分!

另外有嘢想問你呀,我知你囡囡讀南X的,我想知道小一考試會出範圍嗎?因佢得一次考試,定還是出哂成年所學?(我 ...

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-3-1 22:12 發表
我囡囡當年小一係最后一次有上下學期考試, 所以也不知道目前的一次考試是否考晒全年所學.

收到,明白.
thanks

原帖由 qkhui 於 11-3-1 17:33 發表
你地學校無得派返卷比你地睇, right?
如係, 就真係唔知佢地錯咩.. 噉你自己有無比少少exe 佢睇下, 有o的咩問題 ?
不過小一真係唔緊要, 千其唔好嚇親佢
你可以同佢講, 今次考得唔好唔緊要, 最重要我地真係用心去做,  ...

有派返既,米有d唔小心寫錯,有d佢唔識亂咁寫lor, 數學就一定係唔小心錯+計錯,佢係明既,中文就有d字唔識寫+唔小心寫錯字+重組句子錯d+閱讀理解又錯d, 英文米又係有唔小心串錯字+唔識又亂咁寫咁lor

我估英文對佢黎講係最難,佢本唔明,只有c記,但佢記性又唔好

好奇,係屋企溫時識既但到測驗又錯....

我阿仔小一小二時, d分數各名次都係時高時低, 叫大家唔好緊張, 其實都好難, 我係過來人, 小一時我唔太緊張, 因為都係剛剛上小學, 但到小二時, 開始緊張, 因為佢已經讀了一年多, 應該已經適應到至啱, 但係仍然渡有好表現, 開始擔心, 咁我同我c6都應為低年級都係鬥小心嘅姐! 所以每次測考都會提佢睇大題目, 睇例題, 全份卷要做晒佢, 唔識都要填一個認為最啱嘅答案, 數學要當自己無做過咁再計多一次, 有唔同答案就計第三次.
每樣會考的我們都會教佢注意d乜. 小三時開始成員理想, 現在小六都keep到.

王國會長

其實測考還有一個問題是時間, 因要在限時內完成所有題目, 所以唔係話小心及識做就可以, 仲要夠快.
如果話數學測考要當自己無做過咁再全部計多一次是不太可能的.

原帖由 alice44 於 11-3-2 12:46 發表
所以每次測考都會提佢睇大題目, 睇例題, 全份卷要做晒佢, 唔識都要填一個認為最啱嘅答案, 數學要當自己無做過咁再計多一次, 有唔同答案就計第三次.

係.. 數學真係唔得, 小一同小二都仲可以,
升到小三, 都未必可以全部計多次, 其實可以教佢地那類題目要首先覆數, 將扣分的機會減至最少. 因聽仔仔講, 有o的同學連卷都唔夠時間做..

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-3-2 14:32 發表
其實測考還有一個問題是時間, 因要在限時內完成所有題目, 所以唔係話小心及識做就可以, 仲要夠快.

...

之前阿仔無重做數學科, 成績出來時高時低, 但自傱叫佢重做一次之後, 成績好平穩. 阿仔每次數學測考有50分鐘時間, 共做48題數, 佢無超時, 叫佢check數, 佢淨係check有無做晒, 但無check是否計得正確, 所以要佢重做一次.
因為佢有做開公交數, 公文數係要快, 所以佢時時都因為做得快會計錯數, 每次測考我都要提佢做慢d, 唔係做公文數, 唔使做咁快, 所以係有時間做兩次, 重計之後有時間都唔比佢瞓覺, 要再睇下d文字題有無理解錯.
不過我知道唔係個個可以計到兩次, 但最好把所有不用解題的先計一次, 啱到幾多得幾多, 因為先計這些係因為唔使解題, 唔會因為列錯式而計啱都無用.

...

...

無錯,做哂都係剛剛好...

唔識而做錯既我都仲可以接受,但唔小心錯又或者明明溫個時識既我真係會忟lor....

下星期考試la....

我仔仔已經小五, 但我發覺佢D能力及記性比起小一,二時仲要差 (佢已經好小打機, 星期1-5睇電視每日都係約45分鐘)以前默書次次都9X分, 但依家明明同佢温熟曬都只係8字頭,真係有D心灰意冷 .

其實我覺得越大佢地D能力應該會越好, 為何現在還差過小一,二呢  依家淨係同佢温點書都用曬成個星期時.
想做吓其他嘢都唔得 .

其實都要有適量運動先得ka wor.. 會唔會就係少佐, 所以讀書反而無噉好呢 !

原帖由 YLMBEE 於 11-3-3 11:17 發表
我仔仔已經小五, 但我發覺佢D能力及記性比起小一,二時仲要差 (佢已經好小打機, 星期1-5睇電視每日都係約45分鐘)以前默書次次都9X分, 但依家明明同佢温熟曬都只係8字頭,真係有D心灰意冷 . ...
‹ 上一主題|下一主題