用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村要再交錢辦理入學
樓主: PhenixMa
go

又一村要再交錢辦理入學 [複製鏈接]

睇到你咁講,我第一時間想到我老公,他就是一個幼稚園&小學都讀得好唔開心的人,因為他不是一個願意"聽教聽話"的人,要他"乖"係可以,但要他乜都聽你就唔可能,現在個仔就似足佢呢樣野,所以......哈哈~~~老公一d都唔覺得仔仔要入到"名牌"至係好,因為佢知道個仔一定唔係老師like的學生,所以佢好鍾意又一村囉!
係呢,你有冇想過要自己的孩子讀邊間小學呀?我的目標不是名校,所以一點壓力都冇,係自己的虛榮心作祟,才帶個仔去考名牌幼稚園,嘿嘿......
我覺得我們的想法都好接近,第日做左同學仔,一定要多多交流呢,我是am班,預計頭一年都會自己接送.
原帖由 kmmum 於 11-3-6 00:04 發表
講起成長。 妹夫係喇沙仔,加拿大讀U時PARTTIME 教小朋友。他說有兩種小朋友。(1)服重性高,願意接受及遵守大人指令。(2)服重性低,有自己思想,跟自己意思去做。不願接受指令。 
前者,只要父母自幼教得好。 INTERIVIEW 表現好。 是現今幼 ...

點解你的憂慮咁怪既?我唔知實際情況會係點,但我又冇擔心過,可能係因為仔仔自仔都好粗生粗養,嗯......或者會有人覺得我係唔夠細心啦,哈哈~~~因為我個仔經常都係玩到濕晒又係咁自己乾,呵呵,(真係好唔盡責呢!)但我又覺得咁樣做孩子的自然抵抗力更高呢,希望我冇計錯數啦!
原帖由 melodymabb 於 11-3-6 01:56 發表
我反而擔心如果係又一村讀書,小朋友會不會容易生病( Touch wood)..尢其是本身體質又不是十分強.....為什麼這樣說呢???
我覺得又一村雖然有很大的操場,但,如果大熱天時玩到汗流夾背,跟住返課室(應該會開冷氣)好像過冷 ...

由零開始.只希望囡囡讀英中. 眼看英中越來越難入. 我無宗教,又不會搬去名校網,對大抽獎完全無信心. 姑9兩個囡讀私小.英文程度很好. 因此,想囡囡讀同一間(德雅小學).原打算係青衣讀普通幼稚園,再考德小. 奈何.私小都很難考. 唯有報出名的幼稚園.希望有幫助.
老公小學到初中都考包尾,F4才發力.  我讀BAND5中學.英文程度很差. 入到U.更加覺得自己英文能力很弱. 現在著重語文通識.  我唔想囡囡英文能力弱.所以,很著重英文. 不過. 越來越覺得小朋友既能力不是父母所控制.
原帖由 dolphinmama 於 11-3-6 16:19 發表
睇到你咁講,我第一時間想到我老公,他就是一個幼稚園&小學都讀得好唔開心的人,因為他不是一個願意"聽教聽話"的人,要他"乖"係可以,但要他乜都聽你就唔可能,現在個仔就似足佢呢樣野,所以......哈哈~~~老公一d都唔覺得仔 ...

原帖由 dolphinmama 於 11-3-4 16:48 發表
學費係先交票,8月1 號才扣數,所以你到時真係唔讀咪7月31號前cut左個a/c佢咪得囉,書簿雜費就係要3月尾俾,但如果你唔止呢個offer,你真係可以考慮清楚才俾錢,如果你都好似我咁冇用,只係得呢個offer,這就是自己沒用要付 ...

我個b有e間同地利亞囖,想叫你唔好傻,唔好話自己沒用,不過我又好明白你既心情,因為我都覺得系我自己累左個b。。。我前日去左聽我人生第一個bb講座,一直以來我都覺得自己唔需要跟風,一路都唔去聽任何bb講座,個d面試班亦唔會報,playgroup都剩系去一個,仲系玩gym,捻住個b開心就得。爹地又話要平,所以靜系報有學卷,屋企附近唔太遠個d,捻住入左邊間到時先算,不過聽完講座後,老實講,如果真系可以入到d再好d既,有邊個唔想,所以我又開始怪自己沒幫個b準備好,唉。。。。
26號見啦。。。我個b系報全日。。。

原帖由 dolphinmama 於 11-3-5 15:14 發表
首先,我唔係話又一村唔好,真係覺得唔好都唔報囉,只係見到有媽媽說又一村係"太早"收雜費,所以才講兩句.

另外,提到只係得一個offer呢個問題.......唉.......真係好唔開心的,唔係話個offer唔夠威,而係覺得自己的孩子被 ...

唔好咁怪負自己,點會關你事呢?睇得出你都好緊張你個小朋友呀~interview呢d野好講運氣,你地只係差左少少運氣咋~

間間學校都有好有唔好
連家長自己都唔鐘意間學校
第時都唔會投入得去邊
下下都覺得唔夠好

我唔知又一村有咩唔好
我只睇到佢地好細心
連學卷申請表都寄埋比我地 (有d學校係自己攞)
佢地o甘有心, 又唔見讃下佢地, 多謝下佢地o既幫忙
我好開心, 亦好期待26/3去交錢, (我唔係得呢間收, 不過學校做野真係好認真)

大家都去左唔小間學校interview
亦心裏有數佢地o既安排

你說得好好,又一村真係幫我們處理了很多麻煩事,就正如學券申請表,當我仲煩緊係邊到攞時,佢就寄到上門了,我覺得又一村最"唔好"的地方就係佢唔夠名氣囉,但我相信,只要我們努力,入到好的小學,哈哈~~到時呢間學校就升價10倍啦!哈哈哈~~~~
原帖由 haydenden1023 於 11-3-9 09:53 發表
間間學校都有好有唔好
第時都唔會投入得去邊
下下都覺得唔夠好

我唔知又一村有咩唔好
我只睇到佢地好細心
佢地o甘有心, 又唔見讃下佢地, 多 ...

原帖由 kmmum 於 11-3-6 21:49 發表
由零開始.只希望囡囡讀英中. 眼看英中越來越難入. 我無宗教,又不會搬去名校網,對大抽獎完全無信心. 姑9兩個囡讀私小.英文程度很好. 因此,想囡囡讀同一間(德雅小學).原打算係青衣讀普通幼稚園,再考德小. 奈何.私小都 ...

幼稚園只是學習的開始,小學才是最重要的,所以努力找間好的小學吧!以前我都是沒讀過幼稚園,現在都叫做大學畢業了!
如果想學好英文,不妨讀英文幼稚園,不過學費較貴,負擔不起,讀美孚地利亞吧!

原帖由 haydenden1023 於 11-3-9 09:53 發表
間間學校都有好有唔好
第時都唔會投入得去邊
下下都覺得唔夠好

我唔知又一村有咩唔好
我只睇到佢地好細心
佢地o甘有心, 又唔見讃下佢地, 多 ...

很多學校都提供學券表格啊!填好,學校會幫你寄!

負擔不起? 說我?!  我囡囡讀緊國際班全英.NURSERY 每月學費$32XX.   我不是要表示什麼. 只希望大家可以客氣一點.
學好英文是很長遠的路,不單只靠幼稚園. 還有小學/中學. 及家長的配合.個人認為 小學是培養小朋友閱讀興趣. 中學便是訓練寫作技巧.
難道學好英文一定要負擔貴學費,才是可以?

原帖由 cherrieshum 於 11-3-9 22:01 發表

幼稚園只是學習的開始,小學才是最重要的,所以努力找間好的小學吧!以前我都是沒讀過幼稚園,現在都叫做大學畢業了!
如果想學好英文,不妨讀英文幼稚園,不過學費較貴,負擔不起,讀美孚地利亞吧! ...

醒目開學勳章

我都係得哩個offer,我仔係大仔好多野都已經識但無奈面試時就吾願講同作對!幾間都吾收連waiting都無所以我都怨係咪自己教得吾好,但係有時又會諗一間學校收吾收都係一種緣份吾通要個小朋友5分鐘內做晒所有野比老師咩,有人話又一村好商業化,但係我有朋友話帶小朋友去in吾愁無人讀既學校啲老師連理都吾想理佢!
http://hk.myblog.yahoo.com/agarjellypig/

今日去註冊,感覺上老師好!nice.  當我完成step1.拎住cheque及form. 有點惘然時,見到,有老師走來,帶我去校務處排隊, 然後教我地分兩位家長去排. 我排(校車/東亞/影相). 爸爸排校務處.  在課室等搞auto-pay時,見到牆上有數數目/英文..etc.  程度不深. (雖然囡囡全部都識). 但相信,有助於小無讀nursery 的小朋友.   排隊時,發現其他小朋友和囡囡一樣.很少說句子. 看來,大家的言語發展應該差不多. (相比起其他難入的k ...那些小朋友真的很叻)
希望囡囡有個開心的幼稚園生活.  至於學術方面. 唯有在外多多'補充'

我自己只係in左呢間同藍田啟思,唔怕老實講,見到你地有大學生,我都好慚愧,我只得中五.......我一間名校都冇選,自問唔係咩新鮮蘿蔔皮,比我入到喇沙我都唔敢讀,好怕第時個囝比其他小朋友睇唔起.......
不過,今日去學校註冊,我又覺得唔錯呀,安排唔錯,老師們都好主動幫手,印象,都唔錯呀..
認同樓上所講,最緊要,我個囝開心,第時佢話要去掃街,又有咩所謂呢???(當然,我想佢做醫生啦..)

我都只in了三間, 這間是我首選, 昨日註冊了, 阿女好開心常常要跑去操場玩, 好喜歡學校, 買了校服同交了錢, 本來以為好貴, 要比2000幾書薄費, 不過原來有好多教材.

我喜歡間學校因為她真的睇學生能力教, 而不會做一d mission impossible 的事去取悅任何人, 見過一些幼稚園的開放日見到地上擺設的模型, 連中學生都無可能獨自完成, 到頭來又是家長做, 只希望阿女開開心心過她的幼稚園生涯, 唔想她的學業等於我的事業.

好一句"唔想他的學業等於我的事業.", 我也非常贊同, 讓我這過來人說感受. 想當年小兒也成功interview, 有幾間學校收他, 如:SC, KV等, 但我選擇仍是又一村, 隨了學校環境外, 就是老師們的細心及關注, 縱然我知道學術程度沒有一些名校這樣深, 但我深信又一村會給他一個愉快學習, 培養好品德的地方, 還給他一個有自信的態度, 至於學術想深一些來應付將來的小一, 可自己出去找"補習". 但我認為如果想是應付小一面試, 如想考直資小學, 讀什麼類型的幼稚園也沒所謂, 因為大多數的小一學校是想收一些聽話, 合作, 有創造力的學生。想考一些九龍區的私小, 就真的要出外"補補". 現在小兒已讀小一, 有時問他會否回到又一村探老師們? 他說: “很想.” 我相信當年的選擇是沒錯的.

回覆 1# kkk2000 的文章

請問你兒子哪年小一派位好嗎? 你當年出去"補習"什麼呢?

因我小朋友沒有讀Nursary, 從小便在一間專門教中文的中心上堂, 直到現在, 又另外我想他讀英小, 所以我也給他讀phonics, cambridge等, 由外國老師教, 至於k3, 我就給他E.nopi, 因為是英數, 聽下去好似好誇張, 但到小一時, 就比較輕鬆點.

回覆 1# kkk2000 的文章

Thanks for your sharing! 請問你兒子哪年小一派位好嗎?

我也不大清楚, 但我知有派油天, 九龍塘聖嘉, 華德等, 考到的有CKY, 陳守仁, 德雅, 禮賢, St Paul Co-edu, 浸小等. 但每間有多少人數考到就不知.

回覆 39# kkk2000 的文章

你仔仔很叻, SC,KV都考到.
‹ 上一主題|下一主題