用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學考試卷-- 多少題? 多少時間?
樓主: kuromima
go

數學考試卷-- 多少題? 多少時間? [複製鏈接]

原帖由 miffy 於 11-4-6 14:37 發表
你阿仔係唔係精英班??

我仔都係8字頭 (85-88), 未試過過90大關。

係精英班. 小五初期試過一次8X分, 佢都已經比我兩公婆鬧到暈, 之後到現在小六都係9X分, 但不低於94分.

原帖由 miffy 於 11-4-6 15:07 發表
好叻仔呀。

其實你都可以o家! 我在考之前比d數佢做, 做到唔識就立即教噃佢, 到考試就會OK o架啦! 佢錯嘅通常都係已有知識, 新教的多數唔會錯得好多.  
你都可以在書店買一本近似你本數學課程嘅作業, 得閑做下. 數學係咁多科最容易攞分, 但又係最容易欠分. 這篷十分重要, 因為數學只有一卷, 唔同中文物英文有幾分卷拉下分. 所以數學一定要攪掂佢, D名次先會高o架!

原帖由 miffy 於 11-4-6 15:25 發表
多謝指教。

我地無理佢架, 佢有番數研, 考試前會同佢溫一溫。

我仔d數麻麻地, 好多唔小心, 我以前有買街買練習, 佢唔鍾意做, 佢返數研佢就好鬼鍾意 。

...

咩係數研?

原帖由 miffy 於 11-4-6 16:22 發表
好似學林果d, 我地平時無時間理, 又費是勞氣, 所以比錢人跟。

死喇!! 我連"林"都唔知係咁, 全名係咩呢?

哦...我所謂文字題, 是要解題, 分析, 做答案, 有部份要列式. 無選擇..如我無記錯..

原帖由 alice44 於 11-4-4 16:29 發表

要有題解+要自己分析題目後列式+步驟+答案連單位+直式.
有文字的只係說說要你做d乜, 這些可能只需要填答案, 或是選擇題.

原帖由 kuromima 於 11-4-6 16:44 發表
哦...我所謂文字題, 是要解題, 分析, 做答案, 有部份要列式. 無選擇..如我無記錯..

通常要列式我們先叫文字題(即應用題), 其如用文字表達想你怎樣回答的不叫文字題, 只是有文字的題目, 這些有d會係選擇晨, 有些是直接答答案.

原帖由 miffy 於 11-4-6 16:28 發表
數研:

http://www.soinedu.com.hk/index.html

我輕輕望過, 咪即是補習班.

原帖由 miffy 於 11-4-6 16:56 發表
係架, 我覺得有用, 補咗分數穩定d, 我又唔洗費神勞氣, 佢又勁鍾意番。

如果數學穩定要好重要架! 請問葵青區有無分社呢?
我想介紹比我個朋友呀!

原帖由 miffy 於 11-4-6 20:44 發表
我剩知荃灣有, 叫你朋友上數研個website睇下。

ok. Thanks!

我仔p.3, 45分鐘, 剛考完試, 4X題數, 我仔話25分鐘做晒。
佢check完卷後反轉等夠鐘, 佢話有另2位同學一樣一早做完。

後來監老老師發現, 就開咪要佢完成既同學一定要重新check卷, 直至夠鐘, 除非肯定100分。
仔唯有重新由頭至尾再計一次。計完尚餘3分鐘。
但係佢話收卷時仍有2,3個同學做吾晒...

仔話派卷時有約10位同學9X分, 最底6X分有幾個。
(最快做先呢3個分別係99, 98,97分)

我識佢個女同學好叻, 但寫字好靚, 太有要求, 文字題要在空白佢間好晒行先列式, 成日做吾哂!

所以我諗計數速度好參差。

原帖由 10101010 於 11-4-2 19:29 發表
我仔P4,前日剛考完數45分鐘,45題,題目當中包括四則運算,圖形周界計算,公因數,公倍數,捧形圖,四邊形,分數等等,結果全級約有3分2嘅同學做唔哂,從未試過,當中有一班38人得3個做得晒,不過見你哋咁講,惟有再訓練吓呀仔做 ...
今日竟然收到學校通知,數學科因太多同學做唔晒,影響成績,決定下星期重考,好無奈,我仔好唔開心,重 話唔想重考,佢都欠兩條未做,但佢話下次努力d,亦唔覺自己今次會低分,重考亦未見公平!!!

原帖由 10101010 於 11-4-7 19:09 發表
今日竟然收到學校通知,數學科因太多同學做唔晒,影響成績,決定下星期重考,好無奈,我仔好唔開心,重 話唔想重考,佢都欠兩條未做,但佢話下次努力d,亦唔覺自己今次會低分,重考亦未見公平!!! ...

我覺得唔可以咁喎! 全級考得唔好就要重考, 我覺得應當這次來作教訓, 老師和學生都要檢討下, 學校是否出的篇幅太多, 而學生是否做得太慢, 下次做好d, 而唔係話做得唔好可以重考. 我時時同個仔講, 考試考得唔好, 唔會比機會你o家, 所以要每次都要考好d, 要盡力, 如果阿仔間學校好似你嗰間學校咁樣, 我同阿仔講d嘢咪無說服力囉! 原來一齊考得唔好可以重考.
我個仔小二的時候, 全級有8成學生有一part30分的英文卷都唔切, 因為這次的而且確係出多咗一part(即一板), 但學校都沒有重考, 我覺得係正確, 做唔晒下次就做快d, 學校出卷時亦要計算是否有足夠時間做才正確, 而唔係做唔晒就重考. 這次我個仔的英文只有6x分, 如果做得多d咪有高d分, 咁佢以後都唔會做唔晒d考試卷, 知道做唔晒嘅後果係好嚴重.
如果你個仔都覺得應該考得唔錯, 咁更加要打返學校要求唔可以重考. 如果佢堅持, 就打去教統局投訴佢.

原帖由 alice44 於 11-4-8 11:30 發表

我覺得唔可以咁喎! 全級考得唔好就要重考, 我覺得應當這次來作教訓, 老師和學生都要檢討下, 學校是否出的篇幅太多, 而學生是否做得太慢, 下次做好d, 而唔係話做得唔好可以重考. 我時時同個仔講, 考試考得唔好, 唔 ...
認同你嘅講法,巳經同學校班主任,校長反映了,但佢哋叫我哋體諒一d做唔哂1X2X條嘅同學,佢哋得3X幾分,講到最後都係要考,今早已有數位家長打咗去教統局投訴.....
‹ 上一主題|下一主題