用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教如何為小學面試準備
樓主: vhchoi
go

請教如何為小學面試準備 [複製鏈接]

我個仔都係,學畫畫同去Eng. Playgroup,都係去到都唔比我走,成日喊,話要同我一齊走,又話唔鐘意個老師~都已經三歲幾,唔知點解都咁??

原帖由 vhchoi 於 11-4-7 20:41 發表
多謝各位意見。
請問參加什麼活動好?
小兒十分慢熱怕羞,學過琴,溜冰、畫畫、英文、普通話等,他不是哭,就是站在一邊。
HELP! HELP!

九龍區有什麼好面試班介紹?請pm 我

小兒將入讀YORK,是否有好多小學校長不喜歡此校?

Thanks all  ...

我囝囝如果上d佢有興趣既班就OK.你不如先投其所好去選擇興趣班?

另外,我最初既時候都同導師夾過,就係俾我第一二次陪15-20 min, 到佢 feel easy 之後就 bye bye. 我囝囝之後都ok. 你或者可以試吓呢個方法.

原帖由 bibikids119 於 11-4-8 10:39 發表
我個仔都係,學畫畫同去Eng. Playgroup,都係去到都唔比我走,成日喊,話要同我一齊走,又話唔鐘意個老師~都已經三歲幾,唔知點解都咁??

我都相信係, 我都覺得其實喺個 portfolio 可以睇到好多嘢。雖然交得嘅大部分來來去去都係嗰d open exam嘅 certificate, 名牌嘅舞蹈學校...., 但起碼睇到父母嘅誠意同心機。所以我都有d唔明點解有d 學校唔收 portfolio。當然面試就可以睇到小朋友嘅質素, 佢哋可以從中揀佢哋想收嘅類型, 例如某d 會考 paper (中英數)、某d會考表達同接收能力, 某d就鍾意醒目嘅、有d就鍾意收d比較 obedient嘅細路。亦有人話d老師教咗咁年書, 睇兩眼就知個小朋友係龍係蛇, 如果係真唔怪得有d 學校面試時間得果五分鐘就決定收唔收(雖然我始終覺得有d 蜚疑所思)           

回覆 20# fanwong29 的文章

我都相信係, 我都覺得其實喺個 portfolio 可以睇到好多嘢。雖然交得嘅大部分來來去去都係嗰d open exam嘅 certificate, 名牌嘅舞蹈學校...., 但起碼睇到父母嘅誠意同心機。所以我都有d唔明點解有d 學校唔收 portfolio。當然面試就可以睇到小朋友嘅質素, 佢哋可以從中揀佢哋想收嘅類型, 例如某d 會考 paper (中英數)、某d會考表達同接收能力, 某d就鍾意醒目嘅、有d就鍾意收d比較 obedient嘅細路。亦有人話d老師教咗咁年書, 睇兩眼就知個小朋友係龍係蛇, 如果係真唔怪得有d 學校面試時間得果五分鐘就決定收唔收(雖然我始終覺得有d 蜚疑所思)

agree!

原帖由 limehouse 於 11-4-8 09:20 發表
你小朋友始終重係細, 唔使比咁大壓力自己同佢嘅, 慢慢嚟啦, 正如我之前咁講阿女 k1k2嗰時咪又係咁, 佢漸漸長大就會好d, 我諗起初參加下屋企附近 reputatio好嘅興趣班,
k2 開始比佢學吓 phonics 增強佢英文發音嘅能力 ...

Don't worry.  My son grad. from York and his P.1 interview result is good.  Kids study in York are happy and confident.  Don't worry.  

Schools actually choose the kid and parent but not the kindergarten.

Hope the above could help you.

原帖由 vhchoi 於 11-4-7 20:41 發表
多謝各位意見。
請問參加什麼活動好?
小兒十分慢熱怕羞,學過琴,溜冰、畫畫、英文、普通話等,他不是哭,就是站在一邊。
HELP! HELP!

九龍區有什麼好面試班介紹?請pm 我

小兒將入讀YORK,是否有好多小學校長不喜歡此校?

Thanks all  ...

唉~我就係試過陪佢一齊入課室(Eng.Playgroup),點知仲衰,佢唔比我走,話我走,要帶埋佢走!
btw,佢都冇咩鐘意,問佢去唔去swimming,佢又話唔去,話去其他playgroup佢又話唔like~

Btw,你地知唔知咩係trinity ?Eng.?係咪學呢樣嘢要考試,同將cert.對考小學有幫助呢?

原帖由 meipo28 於 11-4-8 11:23 發表

我囝囝如果上d佢有興趣既班就OK.你不如先投其所好去選擇興趣班?

另外,我最初既時候都同導師夾過,就係俾我第一二次陪15-20 min, 到佢 feel easy 之後就 bye bye. 我囝囝之後都ok. 你或者可以試吓呢個方法.

...

Trinity 同 Cambridge 都係普遍家長鍾意邦小朋友考嘅英文open exam, trinity 較著重 spoken 同 listening 而cambridge 就較著重 reading and writing。Trinity 嘅drama 就較易和較適合一般六歲前小朋友,而因為而家好多小朋友嘅英文都好好,所以都多咗小朋友考cambridge 嘅starter。其實起初cambridge 唔主張小朋友六歲前考試,但後來見亞洲你哋有需要又有市場,就有咗個prestarter(呢樣係個英文center個人同我講)。prestarter就較易,但係好貴,要成六千蚊(一般cambridge 同trinity 都係三千內連搞掂連考試費)。可能因為無咩centre搞。

係咪有用就唔肯定,當大家各樣都差唔多嘅時候,就多個credit 囉:)

Dear dinosaur,
would you pls tell us which Primary school offers your son got ??Cos my little girl is studying in York too, I am so worried about this should we need to change kinder for her but she loves this school so much??!!
And did your son study Cambrige course too??
Thanks for sharing here!!
Catprincess!!
原帖由 dinosaur_bb2004 於 11-4-13 23:37 發表
Don't worry.  My son grad. from York and his P.1 interview result is good.  Kids study in York are happy and confident.  Don't worry.  

Schools actually choose the kid and parent but not the kinderga ...

建議樓主除了考慮参加甚麼course訓練孩子外, 也應找些工具書了解現時報小學的制度及各校的介紹,清楚方向及目標才去作出訓練,比盲目亂参加course更有效果。這些書在圖書館或二手拍賣都可找到。

我有個朋友個仔無考任何cert, 喺一間唔太出名嘅幼稚園讀,淨係比阿仔學phonics, 同響暑假學游水(未學識)不過阿仔係勁大b, 十二月出世。佢哋考了約六間小學,有五間收,所以你話考cert係咪咁重要,真係好難講!但係都係嗰句" 好嘅準備係成功嘅一半"!
‹ 上一主題|下一主題