用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江維多利亞學校 希望學校做好
樓主: carna
go

希望學校做好 [複製鏈接]

ANNIEYY,

我都搵緊補習老師俾細仔. 學校又冇書可以跟, 一般既補習未必識補. 請問你有冇介紹?

ktpleung,

果份homework grid 做完都冇見過老師派番. 個仔次次都係星期六日先走去做, 日日都話冇功課, 個人好hea.  要佢溫默書都想死咁. 真係要惡補一輪先可以出去讀

身同感受 .就算個小朋友自律加主動都死,因為身邊同學玩得太勁,耳濡目染好都變差我見吾少,玩IPhone Facebook上網打机,放學入門口玩到12点1点,當然夜晚啦!!!我好清楚因為我成日上個仔個Facebook睇,返而就定左個仔一星期玩1次每次45分鐘,小朋友係Facebook乜都講粗口小兒科,邊個like邊個,有次講打飛机問有冇人試過,我馬上叫個仔問係邊個是否同班,以我所知有好多家長都好忙冇乜時間理個小朋友,就好似我個仔中文同math兩個老師,都分別有吾同年級VSA學生,但補習老師D功課成曰都冇做同家長講左都吾做,老師話都吾知補黎做 乜!!!

回覆 21# hoboy 的文章

三個老師都係上門,math老師都係同學仔介紹,現在學期尾老師好難揾因為出面D學校要開始考試,我今日剛去報中文暑期班用普通語教,有VAS學生讀緊當然作文好差,不過係小五以上喎!

回覆 23# ANNIEYY 的文章

ANNIEYY,

我本黎都定左個仔只可以星期六日打機. 後來俾我發現佢偷玩, 佢又要用電腦做功課, 唔可以封殺部腦, 我要返工, 都管唔到咁多

細果個我唸住暑假先同佢揾老師. 可以PM d資料比我嗎?

我都要返工重係不定時工作,所以電腦同電視都加左密碼,如果我真係好夜先返就叫個工人開比佢做,不過我一定返記錄有冇上其它網,當個小朋友習憤左冇得玩會好D,PSP都冇,成日都有同學打电話叫佢上網玩,做晒我所有功課一星期都有一小時玩,加Facebook就有二次玩,可以接受,大至上一至五都冇開電視我同老公都冇,都成年啦!

回覆 25# hoboy 的文章

已PM比你

PM 你.
Pls check...

回覆 28# l媽媽alice 的文章

已PM給你

突然覺得如果VSA吾係行 IB 可能會好好,以前係一間英文私立小學成績又好派位都不太差,老師可能都好慘間學校年年變做法不一,全統直資名校高年級DP先行IB課程真係明智,我覺得大部份小學生跟本吾明白乜野係探究,敢於冒險,有原則,有自信,反思,但係所謂IB就成日講依類間題,一至六年級都講好似小學生讀大學間題一頭霧水

其實係學校方向問題, 6年轉左2個校長, 年年變做法不一,愈轉愈衰. 之前中文和數學跟香港教科書不知幾好, 攪攪下中文自己出書, 數學又冇text book, 果本Maths Journal 我平日都冇機會見到, 想跟都冇得跟.

PYP 都可以行得好好, 睇下你點行既姐. 老師點教都好重要. 比起其他學校, VSA既小朋友係比較有探究精神, 自學能力係好d, 唸嘢係叻d.  希望VSA可以行返一條好d既路啦....

你講得對真係以前用香港書好好多,會吾會因為要跟足IB課程所以自己做書呢?

回覆 31# hoboy 的文章

已PM比你

IB課程既好處係可以用本地既教科書. 只係教學方法唔同. 可能學校想中英數都跟UOI有關, 所以先自己出書掛.

hoboy 已PM比你

我個仔今年讀五年班,明明都種有機會六年班轉出去其他中學,依家無機會啦!個仔係呢間學校又學吾到野,學你地話齋請補習老師冇用,都冇書跟,吾知點跟,但都要請,因為吾想浪費時間,但成績就冇眼看啦!古吾到我地由幼稚園開始為個仔左好多心機同錢,到頭來投資左一間拉圾學校,真係後悔都來不及啦! 今日又收到學校加學費的信,叫我地發表意見,見到都眼火爆,真係想上街遊行!!!

ANNIEYY,

已PM給你....

回覆 2# carna 的文章

為什麼冇機會轉校(P6)? 有冇諗過或可唔可以轉去IS,須然之前我冇接受 VSA 個 offer,但而家聽到學校攪成咁,我都覺得好傷心,畢竟我兩位小朋友在維幼渡過了幾年快樂時光。

My daughter is K2 student in Vic and she just got an offer from VSA, after I read those comments, I m a bit scare.

I know the aim of IB is not train up a robot for exam, but how come there is a big difference between the reality and my expectation. I m so surprised that P3 student learning division! It should be P1 or P2 standard.

Also there is No dictation, No test and No homework???? What is the school aim?????
No exercise can train up the skill??

If so, I guess The principal can only present an imagination picture to the parents only.

I m still thinking picking up the offer or not
‹ 上一主題|下一主題