用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田BAND 2排位求救!! (18/4 初步排好咗!!)
樓主: hungth1028
go

沙田BAND 2排位求救!! (18/4 初步排好咗!!) [複製鏈接]

原帖由 Perth 於 11-4-18 18:49 發表
請問博愛醫院陳階是B3 頭還是B2?
校風如何?

謝謝

陳楷係 band2 尾。校風都算OK。
如果你有得揀,劉百樂、覺光、基督、楊葛都比佢好。

原帖由 pineapple0983 於 11-4-18 14:03 發表

宗教既野真係因人而異,我識有人唔入d band1 英中,都要入e間........
另一間黃允田就差d。

佢聽到覺光法師, 就話 no... 最驚諗經喎....

原帖由 pineapple0983 於 11-4-18 17:20 發表

雖然YMCA 係band2中,但校風我覺得幾好喎;附近咁上下間 CCH 都好。

hehe... 請問邊間係 CCH?  tks.

回覆 1# MonMonLam 的文章

CCH 應該係"陳震夏" :loveliness:
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

簽名被屏蔽

原帖由 pineapple0983 於 11-4-18 10:59 發表

邊緣人真係難填;我建議,你甲部不妨進取d,乙部真係難填。
如果班主任冇提議,建議2個方案:
保守:胡中/SJ>CCH>楊葛>YMCA>CC
扣:培基、郭得勝、鄭榮之、培橋
進取:CWG/IHMC>YMCA>HLMS
扣:培基、郭得勝、陳震夏、培橋、胡中、SJ
...

PINEAPPLE ,

請問BAND 2在排位上 ,  頭 5 位的排位如果放最熱門 5 強上去 , 同埋將胡中和SJ 放第一第二  , 可以嗎 ?

回覆 24# 靚豬豬 的文章

唔該你呀....

原帖由 MonMonLam 於 11-4-18 12:01 發表
請問以下學校的校風好嗎? 唔該晒...

馮黃風亭
基督書院
梁文燕
聖約瑟
馬祟

小兒現正讀梁文燕,校風純樸,學習氣氛良好,而且重要是那些老師們,只要你肯問,他們都樂意在放学後又或假期中,替你補課,唯一是太多測驗了!

原帖由 pineapple0983 於 2011-4-18 12:27 發表

馮黃風亭

請問
基督書院, 陳楷哪間較好??

原帖由 q370006 於 11-4-18 23:10 發表

請問
基督書院, 陳楷哪間較好??

應該基督好D

原帖由 hungth1028 於 2011-4-18 23:42 發表

應該基督好D

TKS....

原帖由 IMAX 於 11-4-18 21:59 發表

PINEAPPLE ,

請問BAND 2在排位上 ,  頭 5 位的排位如果放最熱門 5 強上去 , 同埋將胡中和SJ 放第一第二  , 可以嗎 ?

最好唔好啦~
band2 都競爭大架,d 好既 band2 黎講。胡中同 SJ 只可是但擺一間在第一選擇,你擺第二只會浪費機會。
今年縮左班真係立立亂,建議保守d。你擺 5 強係頭 5 選擇,一係就中第一選擇 (如果你隨機冧把靚);一係就中d band2 尾,你自己揀博唔博啦~

原帖由 Hoining 於 11-4-18 20:44 發表

陳震夏校風吾錯ga, 喺我屋企附近, lunch時見到d學生都好守規矩

冇錯,CCH 校風幾好。
但學術水平就一般;同埋超多課外活動,成日見d導師帶住d學生入西貢玩,對培養小朋友有幫助。
推薦e間。

原帖由 MonMonLam 於 11-4-18 19:47 發表

佢聽到覺光法師, 就話 no... 最驚諗經喎....

你太過憂慮啦~

原帖由 pineapple0983 於 11-4-19 09:21 發表

最好唔好啦~
band2 都競爭大架,d 好既 band2 黎講。胡中同 SJ 只可是但擺一間在第一選擇,你擺第二只會浪費機會。
今年縮左班真係立立亂,建議保守d。你擺 5 強係頭 5 選擇,一係就中第一選擇 (如果你隨機冧把靚);一係就中d ...

多謝你呀 .
呢幾日無覺好訓, 想死咁濟
交左模擬果份比老師, 跟yan_yan mummy 的一樣, 但老師寫左幾隻字給亞仔 , 問點解唔填返自行果圖間在乙部第一 . 點敢寫上去呢 , 家陣依家又有點擔心連第二志願都入唔到     .  唔知填邊間 ??

原帖由 IMAX 於 11-4-19 23:37 發表

多謝你呀 .
呢幾日無覺好訓, 想死咁濟
交左模擬果份比老師, 跟yan_yan mummy 的一樣, 但老師寫左幾隻字給亞仔 , 問點解唔填返自行果圖間在乙部第一 . 點敢寫上去呢 , 家陣依家又有點擔心連第二志願都入 ...

yan_yan mummy 的一樣?即係:
1) KTS
2) SJ
3) CCH
一般band1 生都會當 KTS 係其中一間英中,而且係 13間英中之中少數的天主教學校之一;另 2 間係IHMC同SRL;所以會幾受 d band1 尾/中歡迎。
SJ 近年升呢升得好快,區內band2 生唔係排WC 第一,就排佢第一。肯定係其中一間熱門選擇;博唔博我唔敢教你。
CCH 放第3 OK;但佢每年收唔少張煊昌 d 學生,比出面d 位相對會少。

原帖由 pineapple0983 於 11-4-20 10:27 發表

yan_yan mummy 的一樣?即係:
1) KTS
2) SJ
3) CCH
一般band1 生都會當 KTS 係其中一間英中,而且係 13間英中之中少數的天主教學校之一;另 2 間係IHMC同SRL;所以會幾受 d band1 尾/中歡迎。
SJ 近年升呢升得好快,區內band2  ...

在第二個內容果度 , 我問YAN_YANMUM提意保守果排法. 我跟這個比老師
1)胡忠
2)陳震夏
3)基督
4)黃鳳亭
5)馬崇
老師話可以試放回 KTS 或 CCW , 因為自行果時有揀 ,可以在叩門用得著
如果再排的話, 我會咁排, 不知如何 .
1)KTS/CCW
2)基督
3)CCH
4)梁文燕/馬崇
4)YMCA

好勞再賜教 ......

請問 SRL 是那一間中學 ?

回覆 7# yanyan-mummy 的文章

梁文燕校風都係一般,有學生被打到出血,都係家長自己報警,校方......

回覆 7# yanyan-mummy 的文章

梁文燕校風都係一般,有學生被打到出血,都係家長自己報警,校方......

原帖由 IMAX 於 11-4-22 15:43 發表

在第二個內容果度 , 我問YAN_YANMUM提意保守果排法. 我跟這個比老師
1)胡忠
2)陳震夏
3)基督
4)黃鳳亭
5)馬崇
老師話可以試放回 KTS 或 CCW , 因為自行果時有揀 ,可以在叩門用得著
如果再排的話, 我會咁排, 不知如 ...

sorry, CCW 即係邊間呀?係咪應該係CWG呀?
似乎你(2) 同 (3) 應該調轉喎,你擺 CCH 第三好大機會會浪費左,除非你覺得 CC 好過 CCH。
SRL = St Rose of Lima's College 聖羅殺

‹ 上一主題|下一主題