用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 點解D 人咁反對返Playgroup?
樓主: MissMusic
go

點解D 人咁反對返Playgroup? [複製鏈接]

Playgroup對小朋友絕對有幫助

我太太同佢奶奶同樣有呢D教仔上既分歧
所以其實生仔之前
我地已經為所有接觸BB既人 (奶奶&工人)上左D TRAINING, 哈哈

最重要都係溝通
在理 - 個仔係你既, 你鍾意點都得
在情 - 你同你個仔都係屬於你既屋企人
既然都係為細路仔好
溝通好就易解決

老人家一定會話以前我"點點點點..."
都搞得掂啦
你可以反問佢
以前大學生做高官
而家大學生做到D咩?
攞一D例證黎SUPPORT自己
佢地就會知道

時代已經唔同喇

一般都係婆家返對架啦~妳做咩都唔滿意0既~特別係要用錢個d~

但自己外家個邊一般又會好讚成個禾~

唔知點解會咁= =

我仔仔7個多月大
依傢開始做research睇下邊間Playgroup好
但實在太多,令我覺得其實係吾係真係甘需要。我怕我自己做左怪獸家長而自己吾之道。謝謝你地既意見。

我個囝就快1歲, 因為屋企多細路所以成日都覺得唔駛返playgroup. 但係時間耐左就覺得, 有d野真係要經學習先會識, 所以開始決定俾佢返playgroup, 宜家search緊. (雖然好似遲左d)

大家有冇邊間好介紹呀? 東山, little gym or其它?

原帖由 cyan_yan 於 11-7-25 10:15 發表
我仔仔7個多月大
依傢開始做research睇下邊間Playgroup好
但實在太多,令我覺得其實係吾係真係甘需要。我怕我自己做左怪獸家長而自己吾之道。謝謝你地既意見。 ...

hope the following website can help you !

https://www.facebook.com/BonnieBeeClub

原帖由 小曳人 於 11-4-19 13:16 發表
我會答:唔係佢去上堂呀,係我去上堂!
事實,真係學到點同bb玩,點教佢嘢!

同意,價錢呢d嘢,唔駛咁誠實嘅...

Totally agree!
我囡囡由8個月大開始上,我一路學,返左9個月,都覺得自己未能好好practice出來,但都有個普!

返playgroup很費時, 上一個鐘, 來來回回, 一星期返一堂學唔到d乜, 最好滿2歲返n1

雖然我未上過playgroup,但我絶對認同小朋友要多見其他人和同齡小朋友!有時敎小朋友真喺要有一套方法,自己未必做得來。喺一些類似正規教學如N班,佢哋會教小朋友自理能力,適應校園生活,這方面N班可能會較playgroup優勢(k1學校都好注重自理能力)。另外,小朋友越早適應群體生活越好,因為會識得點同人相處。家長亦同上堂的關係認識多些類似背景的家長,有時可相互交流心得,這些都是無形的得着。

小女冇返playgroup或N school,但佢由差不多兩個月開始就喺日托(自己要返工,無人幫手湊),當時自己和老公的家人全都反對,認為小朋友太細個,何不請"姐姐",既可照顧小朋友,我哋又舒服些。但我和老公一意孤行送囡囡去日托,一托便直到佢入k1。有段期間,囡囡不停生病,連帶全家都病,自己更因此要辭職休養身體一兩個月。雙方的老人家更話我太硬頸,不理小朋友的健康,唔識照顧小朋友,連醫生都叫我唔好再俾小朋友返托嬰所。但我和老公抱著堅持,認為在托嬰所生活對佢最好,但當中作為家長的真的很辛苦(托兒時間星期一至五朝八晚七,星期六朝午一)!每天返工前送囡囡返學(地鐵往嬰園範圍要十五分鐘,然後在嬰園所屬機構範圍內都要行十分鐘,有一半喺樓梯。日曬雨淋。由最初的只有幾磅人仔抱到廿幾磅(有時行得慢但趕時間),放工亦要趕往接放學(沒有人幫忙)。小啲氣力都唔得!多得嬰園的同學仔家長互相扶持鼓勵才因為感到自己不是孤身作戰而得到力氣掙撐下去。
當然,我覺得喺托嬰園內的得著比辛苦多很多!由於園內老師的悉心照顧,女兒開朗活潑。小時一樣會同佢哋做肌肉訓練,有定期報告(圖文並茂)讓家長知道學校情況,一樣會做勞作。很早已學習自行進食,穿著鞋並放到指定位置,會排隊,到差不多兩歲就開始上課識字(按照n班所學)。現在囡囡已讀k1,除了第一週的適應期,佢已經在校內所有事做自己做(如進食、換鞋,執書包),對人不怕羞。這一切一切,嬰園幫了我們很大忙。然而在其他人眼中,只記得我女兒多病而認為不應往托嬰所,卻不會想想佢今日的表現是受嬰園老師很大的影響。縱使佢喺細b,老師亦說佢沒有因此而做不到其他同學做到的事。

所以,樓主不用介懷別人對你的批評,因為只有你自己才最清楚甚麼對你的小朋友是最好的!現在我的62,99也覺得囡囡在托嬰園生活喺好的(雖然也會抱怨我唔小心照顧引致囡囡生病)。

其實睇你點選擇架啫~
講真,如果你去埋d密集中、英、數訓練,蛇都死啦!

但係健健康康既社交性、康樂性活動係百利而無一害架喎

想請問有好的playgroup適合20個月的小朋友介紹嗎?(Let my girls listen to other people, train them discipline, self care and maybe some words)

本來從沒想過要join,但經過多次n1面試後,我想要立即改變初衷,我的小朋友真的給比下去!請幫忙!Urgent! Since some more interviews are coming next year, I want to get well prepare for those.

回復 Mumuwong 的帖子

my daughter is 7 months now. can u give me the advise of good playgroup? pls pm me. thx!

my son is 16 months, looking for playgroup, Munsang, York...... any idea?

‹ 上一主題|下一主題