用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區中學
樓主: Milkky
go

灣仔區中學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 easiness 於 11-4-26 17:53 發表
各位媽咪, 可否幫手請教怎樣排位? 謝謝!
(男仔, Band 2尾 Band 3 頭)

黃鳳翎                  57個位
嶺南                     32
玫瑰崗                  53
鄧鏡波                  80
鄧肇堅維多利亞       ...

我會, 鄧鏡波, 維多尼亞, 黃鳳翎, 嶺南
P.S. 因為宗教關係, 如果吾是, 我會放黃先......
我係吾想小朋友讀多一科宗教

CrabPincers,

謝謝你! 宗教信仰反而不是問題(因為我先生都信佛)! 衹是之後嘅就不知怎樣擺位!

原帖由 CrabPincers 於 11-4-26 20:09 發表

我會, 鄧鏡波, 維多尼亞, 黃鳳翎, 嶺南
P.S. 因為宗教關係, 如果吾是, 我會放黃先......
我係吾想小朋友讀多一科宗教

唉,都吾知點填好...填埋所有英中係底都吾夠30間,星期四要交啦..個D好差既真係吾想填入去,請問吾填晒得吾得呢?其實真係有無人咁吾好彩派到十幾志願之後架??

Me too! 星期五要交表, 老師話一定要填夠30間.........好煩惱!

原帖由 ydoris 於 11-4-26 23:09 發表
唉,都吾知點填好...填埋所有英中係底都吾夠30間,星期四要交啦..個D好差既真係吾想填入去,請問吾填晒得吾得呢?其實真係有無人咁吾好彩派到十幾志願之後架?? ...

回覆 20# easiness 的文章

嶺南校風都不太差,因為我朋友住杏花村佢都話OK,不過應好過李福慶,我比較覺得個幾間直資好的原因係中文科用普通話教.學費又太貴.

Band2 揀鄧肇堅, 重會有機入到咩..??

回覆 20# easiness 的文章

第二位就填嶺南!? 點解? 李福慶,玉桂山,閩僑, 馬登係較差, 老師都叫排後D!

根據Khmama的試算表分析,灣仔區絶對可以進取。基本上所有Band 1生都能保證入到英中,Band 2生也有英中位抽。

鄧鏡波80個位, 老師說都可以放第一志願去博下, 如果唔博就選黃鳳翎和維官, 我都唔知應唔應該博!

醒目開學勳章

原帖由 Milkky 於 11-4-27 13:53 發表
鄧鏡波80個位, 老師說都可以放第一志願去博下, 如果唔博就選黃鳳翎和維官, 我都唔知應唔應該博!

你小朋友係band 2?
如果是的話, 我一定搏

ANNIEYY,

謝謝! 其實學校都有俾番往年學生所派嘅學校, 雖然嶺南嘅學位比李福慶多, 但是派去李福慶嘅人數比嶺南多! 當然這並非最後嘅結果, 相信最後都有人去其他學校叩門!

漢華同培僑都有諗過放係前面位置, 但因為學位不多, 落空的機會是否很大?

原帖由 ANNIEYY 於 11-4-27 00:02 發表
嶺南校風都不太差,因為我朋友住杏花村佢都話OK,不過應好過李福慶,我比較覺得個幾間直資好的原因係中文科用普通話教.學費又太貴.

andy223,

係鄧肇堅維多利亞!

原帖由 andy223 於 11-4-27 08:54 發表
Band2 揀鄧肇堅, 重會有機入到咩..??

Mikky,

老師認為第二位置可以揀嶺南, 因為校風ok(但是我係網上及補習社老師認為校風一般), 而且位多, 可以一搏! 但有同學仔媽咪話李福慶好過嶺南(以往派去李福慶多過嶺南), 所以都唔知點填好!!!

老師話30間一定要填晒, 就算Band 1無機會都要填(位置可以放最後), 但唔可以唔填晒30間!

原帖由 Milkky 於 11-4-27 13:04 發表
第二位就填嶺南!? 點解? 李福慶,玉桂山,閩僑, 馬登係較差, 老師都叫排後D!

醒目開學勳章

原帖由 easiness 於 11-4-27 14:42 發表
ANNIEYY,

謝謝! 其實學校都有俾番往年學生所派嘅學校, 雖然嶺南嘅學位比李福慶多, 但是派去李福慶嘅人數比嶺南多! 當然這並非最後嘅結果, 相信最後都有人去其他學校叩門!

漢華同培僑都有諗過放係前面位置, 但因為 ...
\

我自己甘看
要比$ 既直資中學, 肯比$既父母, 都一早去左申請, 吾駛留到大抽獎
所以係甘前位置填直資的人, 吾會多, 多小位真係吾算係問題
反而你擔心既係, 你一填左直資落去, 教局assume 你願意比$ 去讀書, 會派一d 你無揀過既直資比你(你填的所有中學都吾中, touch wood)
培僑, 幾年前, 我女既師兄, band 3 生, 去叩門都成功, 但依家還係吾係就吾知啦

醒目開學勳章

原帖由 easiness 於 11-4-27 14:58 發表
Mikky,

老師認為第二位置可以揀嶺南, 因為校風ok(但是我係網上及補習社老師認為校風一般), 而且位多, 可以一搏! 但有同學仔媽咪話李福慶好過嶺南(以往派去李福慶多過嶺南), 所以都唔知點填好!!!

老師話30間一定要 ...

crazy
明知無可能, 都要填, 乜野道理?

CrabPincers,

如果係真! 咁就真係要諗清楚!
其實有人提醒我, 派位唔理想, 可以去叩門, 唔使咁早填落去! 衹不過老師話要填晒30間位, 因為填唔晒的話, 可能會派去一些無填嘅學校! 但是我又諗, 如果填左, 咪一樣有機會派去, 到時仲慘.....

原帖由 CrabPincers 於 11-4-27 14:59 發表
\

我自己甘看
要比$ 既直資中學, 肯比$既父母, 都一早去左申請, 吾駛留到大抽獎
所以係甘前位置填直資的人, 吾會多, 多小位真係吾算係問題
反而你擔心既係, 你一填左直資落去, 教局assume 你願意比$ 去讀書, 會派一 ...

伙LOR,又吾係BAND1,跟本吾夠30間,我係BAND2,個D BAND 3但勁莖既填埋都吾夠..而家急急填好明天交..

寶血女子和何東邊間校風好d,thanks

ydoris,

其實一定填唔晒30間, 點算.......?

原帖由 ydoris 於 11-4-27 18:32 發表
伙LOR,又吾係BAND1,跟本吾夠30間,我係BAND2,個D BAND 3但勁莖既填埋都吾夠..而家急急填好明天交..
‹ 上一主題|下一主題