用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會馬鞍山主風小學 聖公會馬鞍山主風小學
樓主: maymaywong0417
go

聖公會馬鞍山主風小學 [複製鏈接]

原帖由 beauty10 於 11-5-29 19:17 發表
Monkichi
MayMayWong,

兩位媽咪,想請教馬主小一D課程深唔深?功課同測驗多嗎? 因為阿囝今年會入讀此校小一,佢都係比較鍾意玩,一話做功課同睇書就調頭走,唉!真係驚個衰仔跟唔上!
另外,因為我要返工,想佢放學後有人教佢做功 ...
Beauty 10,你好,
首先好歡迎你加入呢個主題同馬主呀, 我個人黎講覺得課程唔算深, 囝囝都跟到, 功課平時就大約5-6 樣啦(默書改正果啲都算一樣黎計...),  weekend 或者長假期前就會多啲, 無測驗, 每年有 4 次考試, 上學期 2 次, 下學期 2 次, 一年級上學期果 2 次以評估形式進行, 沒有成績表, 默書成績都不會計算在內, 下學期先會正式有成績表, 默書都會計落去(攞番個平均分), 星期二默英文, 星期四默中文....大致係咁上下, 仲有好多, 可以遲啲再補充......不過你最好由而家開始訓練佢一放學就要自動波做好啲功課, 如果唔係一讀小一, 放學返到屋企都三點幾, 又要做功課, 又要溫默書, 又要早訓教, 一定好辛苦..(大人同小朋友都係..)..邊度有補習好我就唔知喇, 因為我唔係住馬鞍山的, 呢個等 Monkichi 答你啦~

仲有, 最好諗定小朋友讀唔讀普教中(即係用普通話上中文堂, 默書都要用普通話..), 一年級有 5 班, 2 班係普教中, 3 班唔係, 開學前會有幾次會要返學校開, 到時要決定...

原帖由 beauty10 於 11-5-29 19:17 發表
Monkichi
MayMayWong,

兩位媽咪,想請教馬主小一D課程深唔深?功課同測驗多嗎? 因為阿囝今年會入讀此校小一,佢都係比較鍾意玩,一話做功課同睇書就調頭走,唉!真係驚個衰仔跟唔上!
另外,因為我要返工,想佢放學後有人教佢做功 ...

大至上都同 maymaywong 所講嘅一樣, 整體來講馬主小一算(相對地)輕鬆嘅, 唔駛咁擔心跟唔上.
小一上學期係畀佢地慢慢適應, 老師會畀多d指引指導住佢地.
不過, 都同意 maymaywong 所講, 趁早培養小朋友做功課同溫習的習慣同態度都好咖!

以下係我嘅個人見解:
馬主係跟教科書教(vs 有d學校會教早半個學期), 所以課程深淺程度係一般, 唔算深.

一年四考, 中間無評估/測驗 (vs 有d學校一年四考加中間仲要評估).
考試只考中、英、數、常, 三日就搞掂 (vs 有d學校考六、七日, 連體育、音樂都有筆試)
其他術科就係期考之前做評估(我唔知計唔計分 ... 因為上學期係無成績表, 所以唔知)

每個學期中英文各有8次默書, 即係唔係個個星期都要默足晒.
暫時都未有 unseen 默書, 即係次次都會預先知道範圍 (vs 有d學校小一已經有 unseen 默書)

功課就日日都唔同, 有時多有時少.
其實好睇嗰日上咩課, 如果多音、體、視藝, 咁就無咁多功課.
平均都係5-6樣, 星期五會多 d.

午飯之後的"綜合課"係畀佢地做功課...... 2:45 就放學 ... ...

我覺得算係好輕鬆喇.

另外, 我小朋友無去補習社, 所以我都唔知邊間好.
要睇下有無其他家長可以分享下.

原帖由 maymaywong0417 於 11-5-30 10:06 發表
仲有, 最好諗定小朋友讀唔讀普教中(即係用普通話上中文堂, 默書都要用普通話..), 一年級有 5 班, 2 班係普教中, 3 班唔係, 開學前會有幾次會要返學校開, 到時要決定... ...

補充少少,
入咗普教中班之後, 係一至六年級都普教中

入咗非普教中班之後, 係一至六年級都非普教中, 無得轉(或好難轉, 要有學位騰空先有機會)

所以諗清楚.

(普教中班, 兩班合共只有54個學位, 競爭激烈)

回覆 24# monkichi 的文章

非常詳盡,真係唔該哂兩位。 :loveliness:
不好意思,想再問下「午飯之後的"綜合課"係畀佢地做功課」,係咪日日都有呢堂架?
另外,我想比佢坐校巴返學放學,想問馬中有冇站,同埋上車時間大約會係幾多點?

原帖由 beauty10 於 11-5-31 00:04 發表
非常詳盡,真係唔該哂兩位。 :loveliness:
不好意思,想再問下「午飯之後的"綜合課"係畀佢地做功課」,係咪日日都有呢堂架?
另外,我想比佢坐校巴返學放學,想問馬中有冇站,同埋上車時間大約會係幾多點? ...
一至四都有"綜合課", 星期五果段時間就係"活動課", 有時上下勞作, 有時整下呢樣, 有時搞下果樣咁, 係由老師安排既...至於校車方面, 每個地區每個站都唔同, 喺開學前會有校車供應商去學校. 佢地會有啲單張 show 晒咩站咩時間幾錢咁, 放心, 學校到時會有通告通知你.....

may,

我執緊 d 考試卷, 發現唔齊, 無咗 2 份卷:
上學期 學期評估中文
下學期 中期試數學

麻煩你得閒睇下你有無, 睇下係真係無派定係我唔見咗.

thanks!

原帖由 monkichi 於 11-6-9 15:21 發表
may,

我執緊 d 考試卷, 發現唔齊, 無咗 2 份卷:
上學期 學期評估中文
下學期 中期試數學

麻煩你得閒睇下你有無, 睇下係真係無派定係我唔見咗.

thanks! ...

我返屋企搵過再話你知...

我想問其實幾點返到學校先算係遲到?

原帖由 maymaywong0417 於 11-6-13 09:27 發表
我想問其實幾點返到學校先算係遲到?

點解突然間咁問嘅??

學校 7:55 打鐘上課, 我估遲過 7:55 就算遲掛 ......
我都係估下, 睇下有無其他家長知道.

原帖由 monkichi 於 11-6-13 09:36 發表

點解突然間咁問嘅??

學校 7:55 打鐘上課, 我估遲過 7:55 就算遲掛 ......
我都係估下, 睇下有無其他家長知道.
我個女病, 咁我呢幾日都擺左個仔喺我亞媽度訓, 費是佢惹埋亞哥, 咁今朝我家姐帶囝囝返學,無搭校車, 佢地7:42返到去, 操埸啲人己經上緊去, 囝囝好驚, 大叫"死 la, 遲到", 跟住一支箭由後樓梯標左上課室

原帖由 maymaywong0417 於 11-6-13 09:47 發表
我個女病, 咁我呢幾日都擺左個仔喺我亞媽度訓, 費是佢惹埋亞哥, 咁今朝我家姐帶囝囝返學,無搭校車, 佢地7:42返到去, 操埸啲人己經上緊去, 囝囝好驚, 大叫"死 la, 遲到", 跟住一支箭由後樓梯標左上課室 ...

哦, 7:42 一定唔係遲到!

以我平時觀察, 大概 7:40 左右, 老師就會叫d學生直接上課室, 唔駛去有蓋操場集隊.
而已經喺有蓋操場排緊隊嘅學生亦會陸續上課室.

話時話, 我今朝見到個小朋友好似你個囝, 我仲以為係人有相似(因為平時佢搭校車),
宜家聽你咁講, 我諗應該係佢 :)

原帖由 monkichi 於 11-6-13 10:01 發表

哦, 7:42 一定唔係遲到!

以我平時觀察, 大概 7:40 左右, 老師就會叫d學生直接上課室, 唔駛去有蓋操場集隊.
而已經喺有蓋操場排緊隊嘅學生亦會陸續上課室.

話時話, 我今朝見到個小朋友好似你個囝, 我仲以為係人有 ...
咁好大可能係佢喇, 佢平時搭校車好早架嘛, 今朝一遲左啲咪滕晒雞咁囉...唉..呢幾日我都無同佢溫書, 因為要照顧個女, 唔知佢自己溫唔溫得掂....

我知, 學校 7:55 AM 會關門, 一打鐘行入去都唔當遲, 如果校長係到, 會捉班學生企係樹訓話

我叫天樂仔,希望大家天天快樂

原帖由 zimpy 於 11-6-16 17:51 發表
我知, 學校 7:55 AM 會關門, 一打鐘行入去都唔當遲, 如果校長係到, 會捉班學生企係樹訓話
oic, thanks~

各位馬主家長:

可否如版主所言,向管理員申請建立 或 將現時條link(http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2124674&extra=&page=37)轉移至討論區「小學 一覽」沙田區的選單內,方便各位BK家長尋找或查詢馬主的資料及過往的討論。
我見到馬循及禧年已在「小學 一覽」沙田區的選單內。

版主JoJo:

您個建議好好,不過係咪要有某個等級的國民申請先至得架?

原帖由 JoJo 於 11-5-9 11:38 發表
你是否指這個呢?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2124674&extra=&page=37

因系統問題, 較早前自動關閉了, 現已打開. 請到那裡繼續討論, 又或者向管理員申請建立該校的討論區 (在小學一覽中). 可 ...

有無按成績編班

如題。

又或者低年班不按成績?
到高年班才分班??
還是一入學編班後就讀到畢業?
例如 1E 讀到 6E ?

醒目開學勳章

放完暑假升三年班喇 !!

時間過得真快...

我暑假期間都無乜睇呢個 forum ... ... 呢度好靜吓喎 ... ...
仲有兩日就開學喇, 各位同學仔準備好未呀?
我囝囝昨晚同我講, 話佢其實仲未準備好, 有少少緊張, 話怕二年級嘅野深咗 ... ...
(咁我當然係安慰同鼓勵佢,叫佢唔駛驚)
有無一年級嘅新朋友呀? 大家多d喺度交流下啦...

回復 16# monkichi 的帖子

Hi monkichi

剛剛睇完晒你地所講, 我女係普教中班的, 你話“入咗普教中班之後, 係一至六年級都普教中”, 請問係咪家長會講的? 咁係咪即係一至六年級都係同一班同學囉?
‹ 上一主題|下一主題