用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 瘋癲小學, 苦了小學生。
樓主: beywat496
go

瘋癲小學, 苦了小學生。 [複製鏈接]

所以話, 以前嘅年代乜野都好似開心D.

今個假期操tsa功課,做到暈, 英文果份有一些問題是要思考,如 iq題? 真係唔小心會答錯, 但實質這是英文卷, 不是iq卷, 我好唔明白, 點解會咁? 對小學生有咩幫忙?

原帖由 miffy 於 11-4-28 09:29 發表
我仔小三, 而家D閱讀理解玩呢味野無寧兩可, 我睇完都R晒頭。

醒目開學勳章 王國長老

講開TSA, 真係無奈
我好興幸自己小朋友間學校對於呢樣野, 真係"係咁2"準備下就算(想當年我第一次見到份TSA卷係學校順便當XMAS假期功課)
我見有D學校, 為左個名譽, 小一已經操TSA, 小3更加要補課狂操, 真係苦了孩子
原帖由 dleelm 於 11-4-28 10:05 AM 發表
今個假期操tsa功課,做到暈, 英文果份有一些問題是要思考,如 iq題? 真係唔小心會答錯, 但實質這是英文卷, 不是iq卷, 我好唔明白, 點解會咁? 對小學生有咩幫忙?

...

以前資訊唔發達, 好話唔好聽, 而家D 家長咁 "戰鬥格" 某程度係見人咁自己就咁. 好多都係家長本身"鬥"出來. 學校見原來家長都咁"進取" 咁學校就配合~!

不喜勿插

原帖由 annie126 於 11-4-28 09:51 發表
所以話, 以前嘅年代乜野都好似開心D.

真係好無了的tsa

原帖由 Charlotte_mom 於 11-4-28 10:17 發表
講開TSA, 真係無奈
我好興幸自己小朋友間學校對於呢樣野, 真係"係咁2"準備下就算(想當年我第一次見到份TSA卷係學校順便當XMAS假期功課)
我見有D學校, 為左個名譽, 小一已經操TSA, 小3更加要補課狂操, 真係苦了孩子
...

咁香港都有好多國際學校同活動教學嘅學校,唔讀深d,都可以讀開心d,不同人有不同選擇,唔覺得有問題

簽名被屏蔽

原帖由 stccmc 於 11-4-28 13:15 發表
錯在邊個?

1。錯在政府設立 TSA?
2。錯在出 TSA 卷出不好?
3。錯在學校決定要學生操卷?
4。錯在家長要求學校學術水平高?
5。錯在家長選錯校? ...

我選2,政府出份卷出得好唔好我唔知,不過我好唔滿意我女做個間出版社

醒目開學勳章

完全同意,我朋友個囡讀緊果間又系名校-.-小二開始就已經地獄式補習......佢囡囡連學其他興趣班既時間都冇..苦了孩子

除咗苦了學生仔, 老師們一樣, 她們工作很辛苦。  放工仲要帶工作回家做。

前幾日係Easter holiday, 佢地已在家中度考試卷, 這幾天在校開會商討考卷事宜, 早排, 我親戚病到入了醫院, 我舅母話好擔心個囡返工捱到舊病復發。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

其實我的看法跟stccmc差不多,每個小孩子都應該有開心既童年,我大女讀緊小學,身邊不少同學的家長都好谷.要求十項全能的家長都不少. 我的小朋友只有學游泳和一項樂器,也沒有補習. 不過我都認同不能讓小朋友太懶散.
要是小朋友在班中成績不太差已接受.當然每個家長心目中的尺度也不同. 所以小朋友達到我心目中的尺度已滿足了.

現在的小學生係好忙, 好忙, 好忙! 仲辛苦過大人返工.  大人放咗工可以去食餐好既, 去行街, 睇電視. 但佢地放學, 還要再上興趣班, 補習班, 做功課, 溫習至睡覺時間.

學校課程深, 我覺得還可以應付. 最大問題係唔夠時間. 小朋友做野要好快手, 唔慢得, 好大壓迫感呢!

係, 真係好忙, 忙到不得了, 日日都趕, 趕完功課又趕溫習, 而家又全日制﹑d野又深過以前好多, 回想返真係以前讀書輕鬆好多

我覺得reader有咁多past tense, 而grammar未教past tense, 真係好難教佢答reader卷嘅complete sentences ...所以學校真係點解唔諗諗將d grammar部份同reader夾一夾呢 ...定係真係有d學校有咁做?如果有, 小朋友學grammar都易學d

原帖由 justin2003 於 11-5-3 23:16 發表
係, 真係好忙, 忙到不得了, 日日都趕, 趕完功課又趕溫習, 而家又全日制﹑d野又深過以前好多, 回想返真係以前讀書輕鬆好多

我覺得reader有咁多past tense, 而grammar未教past tense, 真係好難教佢答reader卷嘅complete ...

我女學校無教past tense,但reader照考past tense,如果你寫左現在式會當錯字扣分.唯有阿媽自己教.過去式已明白和死記左d字點串.但被動式就慘,我都未教識阿女點用點寫.
‹ 上一主題|下一主題