用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我bb快interview學之園PN, 請問有沒有interview tips? ...
樓主: bobotiger
go

我bb快interview學之園PN, 請問有沒有interview tips? [複製鏈接]

係丫,陪同家長最好唔好push小朋友有反應.唔好弄巧反拙.另外,我相信佢地(或者其他KG都係亦未定)對男/女生的標準不一樣(男仔既父母不必太擔心),雖然PN時多數女仔語言能力勝於男仔,但相信LH會考慮埋性別上的發展差異,不會偏好挑女仔,好似小囡的班則男女同學各佔一半.

原帖由 fatmuichai 於 11-6-3 01:40 發表

我估佢地未必真係特別鍾情活躍嘅小朋友, 反而著重睇家長interview行為(可能都睇問卷填成點)。

我女interview當日同一group有個小朋友好主動外向, story time自己俾晒反應老師,主動出去答問題。我女就怕怕羞羞咁,冇主 ...

原帖由 lemon.yman 於 11-6-2 23:52 發表
我女女都係10年呀~
原來d野咁難~真係一額汗呀!前輩們既小朋友都好叻呀!
其實大概幾時拎表嫁?n班通常有冇學券?

LH係唔收學劵架..
而n班就間間都無學劵 (學劵只適用K1~K3)

學之園有open day架好似十月!帶小朋友去感受氣氛,考之前我有帶囡囡去睇間學校,同報維記俾佢熱身interview!因記早一星期interview!我同意填問卷要小心認真!

請問問卷會問咩?

問卷:
Where do u go on holiday?
What's yr expectation on LH?
Who mainly take care child?
Something like these, but filling in together with yr child is the most difficult, try to keep he/she 'stick on' chair!

sorry~問小小題外話,n班通常係逐個月交學費,or一次過交曬再番學?

原帖由 eggmama 於 11-6-5 06:01 發表
問卷:
Where do u go on holiday?
What's yr expectation on LH?
Who mainly take care child?
Something like these, but filling in together with yr child is the most difficult, try to keep he/she 'stick on' ...

咁請問用英文答or中文答好d?我英文唔係咁好~但用中文會唔會冇咁著數?

啦,純道聽途說的資料,係今年考N時不停睇BK收集到的一些考試資料,及今年考完的感覺.
1.  上年同今年考的廣東話部份,幾乎一模一樣.
2.  英語部份, 個人留意家長大聲用英語PUSH小朋友出去做. 但同一時間老師又講緊故事. 我認為千祈唔好PUSH, 因為老師想睇小朋友自己的反應. 家長PUSH會令人印象打折扣, 你可以輕身身邊叫小朋友舉手,跟住等俾老師叫名.
3.  因小囡大囡,已返N班, 佢坐得好定. 係俾人感覺佢真係知道要上堂. 我覺得,如果小朋友有PLAYGROUP或N班經驗,,經驗同表現會有點不同(老師能看出),相對會較有利.
4.  填問卷,你可先安頓好小朋友, 好似安頓佢坐位, 俾定D玩具去枱面玩, 然後你坐佢隔離填問卷,又有時間限制,又要顧個小朋友,又要填問卷,真係好難搞.
5. 因為今年先要填問卷.我覺得,大家花啲時間去搜集LH係一間乜嘢學校,讀LH的家長有乜評價,撞到LH的學生佢俾你乜嘢感覺.你自己的教育理念係乜嘢.如果單純睇,CKY收好多LH的畢業生, 咁即係LH同CKY的理念好似... 但CKY同傳統名校好唔同. 大家訓練既嘢係好唔同.

我又打錯字. 係輕聲耳邊~!
其實, 唉, 真係好煩, 因為係囡, 嚟緊8.9月會再考一條龍, 但同LH比, LH英普班係強的, 又活動教學. 但又要諗P.1又要再出去考... 有啲似當年中大暫取生收, 但又想讀港大的感覺...哈哈哈...

LEMON,

我全中文回答~或者我準備, 老師用乜嘢語語問我,我就用乜嘢語言答. 好似見工咁.

原帖由 榛子果仁 於 11-6-6 07:13 發表
啦,純道聽途說的資料,係今年考N時不停睇BK收集到的一些考試資料,及今年考完的感覺.
1.  上年同今年考的廣東話部份,幾乎一模一樣.
2.  英語部份, 個人留意家長大聲用英語PUSH小朋友出去做. 但同一時間老師又講緊故事. ...

請問廣東話\英語部份會考d乜架?

自問英文唔得..所以問卷我都係用中文回答..

基本上我乜都係用中文填,申請表又係,問卷又係.申請表填都要諗咗一排先填落去,係最要諗的一張申請表.另我有啲唔明點解要填父母的小學/中學. 呢點我覺得... 咦? 原來...

考乜嘢唔再重覆啦, 睇返d post, 特別係等放消息的post, 同埋呢個post好似都有人提呀呀第一頁~!
‹ 上一主題|下一主題