用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 辛勞的家長們,請入來舒發一下吧 !
樓主: 常樂
go

辛勞的家長們,請入來舒發一下吧 ! [複製鏈接]

kkhon, 你都好過我, 31有咁多好官津校, 都有得寄望大抽獎, 我連抽獎都無得望, 好鬼灰!

希望大家最後入到心儀嘅學校啦!

原帖由 kkhon 於 11-5-31 15:15 發表
你唔試過又點知呀仔唔得呢,到時唔啱再算起碼有盡力過。
我抽31網勁難抽,最心儀第一志願現打算準備叩門,最後唔得唯有疊埋心水讀私校

哪些是二線私校?

父母係邊類型唔緊要,最重要係有俾心機培育小朋友;至於小朋友,佢似乎比較鍾意聽話聽教o既男仔多d,當然只係我地估姐,聽講而家同級的也有不同類型o既男仔。
原帖由 kkhon 於 11-5-31 13:54 發表
Thomasha:有朋友今年考WY,知道你仔仔好叻考入咗恭喜晒!可以比D提示林校長喜歡邊類型小朋友及父母,而他是細仔及媽咪是在職是否冇咁着數?thx!

原帖由 thomasha 於 11-5-30 11:35 發表
我有一個問題想問問各位媽咪的,你覺得自己的丈夫在這個過程中給你的支持足夠嗎?怎樣的支持是最好的?

thomastha,

你好,我的兒子也是今年9月入讀YW小一。

在小一入學的準備過程中,我和先生都是100%共同投入,大家在不同的崗位上為小朋友作準備的。最重要是大家目標要一致,這樣便會事半功倍。

各位家長, 唔好自亂陣腳呀, 派得好固然開心, 派得唔好, 仲有好多出路呀.

今年獲派頭三志願的比率較之前幾年高,相對地大家“中獎”的機會都高。祝願大家都獲派心儀的學校。

唔係新低咩

原帖由 rosewong 於 11-6-3 14:24 發表
今年獲派頭三志願的比率較之前幾年高,相對地大家“中獎”的機會都高。祝願大家都獲派心儀的學校。

新學年獲派首三志願的比率為77.3%,較去年下降1.7個百分點,見近8年新低。倘連同自行分配學位計算,整體滿意率約9成。有小學校長分析,獲派理想志願的學生比例減少,估計與家長「進取」心態有關;加上新學年入讀小一人數上升2,000人,令競爭情況加劇。因此,估計今年放榜後的「叩門位」,將出現「爭崩頭」情況。
 9月新學年,本港升讀小一人數終於有回升,達43,000人,較去年大幅增加2,000人。教育局昨日公布新學年有22,003名學童參與小一統一派位。當中,有17,024名學童順利獲派首三志願學校,比率為77.3%。
‹ 上一主題|下一主題