用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS or 九龍塘聖家
樓主: plato223
go

KTS or 九龍塘聖家 [複製鏈接]

打底唔打底我就唔知. 但kts interview人數就很多, 所有學生都要學校挑選過才可入讀.  學校所有人都好好, 課程相比起一些傳統名校也較快, 小朋友好有禮貌, 見到校長老師會行禮(90度躹躬). 呢一點我覺得好好.  家庭背景相若.  

政府學校就小朋友成績較參差, 所以很難較快一年, 如果不是經濟問題, 我諗都不用多說.

原帖由 天瑜 於 11-6-7 09:46 發表
我問左朋友,她囝囝在KTS畢業,英文科是教快一年及有操GRAMMAR,KTS 嘅試卷有60%出課程以內的東西,40%出課外。

因為佢囝囝少睇課外書,想成績好都係補習。朋友話:有些好叻嘅同學唔駛補習同多睇課外書,基本上,KTS 都係好的打底 ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

[quote]原帖由 Fionyiu 於 11-6-7 12:17 發表
打底唔打底我就唔知. 但kts interview人數就很多, 所有學生都要學校挑選過才可入讀.  學校所有人都好好, 課程相比起一些傳統名校也較快, 小朋友好有禮貌, 見到校長老師會行禮(90度躹躬). 呢一點我覺得好好.  家庭背 ... [/quote

KTS 程度緊高過聖嘉

What about KTS and Maryknoll? sorry, my question sounds stupid, but given i heard so many praises of KTS, just wonder if it's as good as Maryknoll if putting aside the secondary school issue.
‹ 上一主題|下一主題