用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區BANK 2 BANK 3 學校, 排位
樓主: kuromima
go

東區BANK 2 BANK 3 學校, 排位 [複製鏈接]

原帖由 釦:) 於 11-6-22 18:17 發表
唔好揀漢華中學...我個女讀緊,成日返黎都話唔開心

你個女唔開心就叫人唔好揀漢華?
你唔可以將你自己D私人事擴大叫人唔好入漢華

慈幼是Band 2學校。

原帖由 Charlie1978 於 11-6-17 17:25 發表
我仲唸住出年比阿仔讀tim...慈幼唔係band1尾-2頭咩?mouth:" />

其實漢華有些什麼優點,可否分享一下?

原帖由 機甲神 於 11-7-11 18:14 發表

你個女唔開心就叫人唔好揀漢華?
你唔可以將你自己D私人事擴大叫人唔好入漢華

原帖由 JoyLok 於 11-7-15 13:27 發表
其實漢華有些什麼優點,可否分享一下?

優點就的確唔多,
一來比人一種左派Feel
二來又唔夠中基,劉永生果d出名
不過勝在佢夠活動多,同埋年年band都上升
今次既會考合格率都比上次2010年既高
上次就77點幾%
今次就81點幾%
我比2010年佢個名次你睇
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2289167&extra=page%3D1&page=1
159名漢華中學2A
同埋都好似想全英中
因為我見佢校網寫住2011年9月開始會有2班英文班(共3班),2010年果時只係得1班英文班
同埋校風比起以前西環果間既漢華真係好左好多
同埋佢都同3間澳洲大學有共識,只要有一定既分數就可以直升上去,我地稱為直屬,同埋都叫佢拎唔少獎,收既學生BAND年年都上升

打錯,係見佢,唔係叫佢

請問校風如何?老師又怎樣?係咪好多功課?

今年有幾個朋友英文唔合格都收左!

原帖由 JoyLok 於 11-7-16 21:50 發表
今年有幾個朋友英文唔合格都收左!

話左係UP緊GRADE學校+唔係太出名+左派
同埋計BANDING唔係計學生質素
係計6科14分比同科優良率
校風上面講左,自睇
由於該校係直資校,所以老師都會比心機教

家課政策

• 中文、英文、數學初中每周不少於三次家課,高中每周不少於兩次。
  • 其他科目每周不少於一次家課。
  • 每學年至少有一次「非作業簿」(創意)作業,例如報告、模型、剪報等具創意作業。
評估政策
  • 中一至中五級平時成績佔40% (當中20%為持續評核分數,20%為測驗分數),考試成績佔60%;中六級平時成績佔30% (當中10%為持續評核分數,20%為測驗分數),考試成績佔70%。
  • 持續評核可包括默書、功課、專題研習或上課表現等。
  • 每學期中文、英文、數學三科最少兩次測驗,其餘各科一次測驗 (不包括小測驗)。

家課政策

• 中文、英文、數學初中每周不少於三次家課,高中每周不少於兩次。
  • 其他科目每周不少於一次家課。
  • 每學年至少有一次「非作業簿」(創意)作業,例如報告、模型、剪報等具創意作業。
評估政策
  • 中一至中五級平時成績佔40% (當中20%為持續評核分數,20%為測驗分數),考試成績佔60%;中六級平時成績佔30% (當中10%為持續評核分數,20%為測驗分數),考試成績佔70%。
  • 持續評核可包括默書、功課、專題研習或上課表現等。
  • 每學期中文、英文、數學三科最少兩次測驗,其餘各科一次測驗 (不包括小測驗)。
功課方面自己睇下面個網:
http://www.honwah.edu.hk/hwpage1/secondary/homework.htm

回復 29# 機甲神 的帖子

完全同意你嘅分析,校風好,唔認識嘅人就話佢左派,點様左派呢,有冇人識答,請客觀d,勿帶有色眼鏡。
‹ 上一主題|下一主題