用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我派到第一志願, 好開心, 好多謝 pineapple098 ...
樓主: MonMonLam
go

我派到第一志願, 好開心, 好多謝 pineapple098 [複製鏈接]

原帖由 MonMonLam 於 11-7-5 10:31 發表
我好想多謝 pineapple098, 因為佢既寶貴意見,
令到我終於由迷茫中, 搵到正確既路....
好彩我肯聽佢意見, 認清 banding, 因為縮班, 我都好驚...
所以唔敢進取, 連老師既意見都唔敢接受, 寧願保守些....
終於入到胡忠 ...

恭喜晒!

原帖由 mio8390 於 11-7-5 14:01 發表
我公司的三位同事打電話返呢報喜,全部都派第一志願,攪到我地都好開心。

我就預先請定假, 若然見到我返工即是得左....
卒之, 今朝同事見到我, 就起哄啦, 真係好似中六合彩,
個種心情, 只有過來人才清楚明白, 雖然我無去扣門,
但我從各方面知道, 都完全理解....

我今早見到有小朋友喊, 我都好同情, 希望佢可以扣到,
希望所有家長都如願... 派得好中學, 為小朋友打氣...

我街坊有對孖仔, 當年唔知點解一個派左胡中, 另一個派左去一間, 當時相當出名既英中. 但佢讚到胡中好到不得了, 老師用心教學, 關心學生,e+個孖仔其中一孖已大學畢業, 仲讀好熱門學系.亞仔仲經常返胡中探老師.

但另一孖讀果個英中, a level反而無甘好, 不過亞仔成績都唔錯, 佢讀果科幾泠滿, 過了幾年間英中邀請另一孖, 返去講個talks, 但亞仔唔想返, 話: 間母校, 老師好差, 唔關心學生, 只識關心學生成績, 而且間學校亦無mud課外活動, 因校長只睇公開考試成績, 係邊間就唔講啦! (不過唔係tim記!)

恭喜晒!
今日打"恭喜"都打到手軟, 有咁多好消息, 真係打"恭喜"兩個字打得好開心.

恭喜晒!亦多謝各位媽媽的無私幫助.囝囝派到曾肇添.希望各位叩門成功.

好開心, 阿囡派到第一志願 - 沙田祟真, 阿囡開心到喊!!

原帖由 Hippomother 於 11-7-5 15:43 發表
好開心, 阿囡派到第一志願 - 沙田祟真, 阿囡開心到喊!!

我都有朋友派到沙祟, 佢都係超開心呀.. 真係恭喜你地啦.. 大家努力加油!!!

原帖由 catcatmom 於 11-7-5 14:09 發表
我街坊有對孖仔, 當年唔知點解一個派左胡中, 另一個派左去一間, 當時相當出名既英中. 但佢讚到胡中好到不得了, 老師用心教學, 關心學生,e+個孖仔其中一孖已大學畢業, 仲讀好熱門學系.亞仔仲經常返胡中探老師.

但另 ...

我聽到你甘講, 我都鄧佢開心... 搵到一間好既中學係唔易,
要適應又要努力保持成續 (若然係發揮到就最好啦),
同埋最緊要老師有愛心, 我諗佢會讀得好開心... 多謝你...

醒目開學勳章

回復 8# MonMonLam 的帖子

Hi,恭喜樓主派都第一志願的中學,另我想問你的小朋友是否在一胡小學呀??

你住荃灣 返胡忠咪好遠

原帖由 MonMonLam 於 11-7-5 12:48 發表

hehe, 由小五 band 2 頭到小六上學期 band 1 尾都係
邊緣人, 所以我係驚足甘耐.... 佢小六上學期成期大進步,
點知下學期又退步, 所以我都當佢係 band 2 來大抽獎,
而家派到沙田區既 top 中中, 我都好滿意啦, 雖然 ...

醒目開學勳章

原帖由 Whitesnow 於 11-7-5 18:51 發表
你住荃灣 返胡忠咪好遠

哈哈,我無睇晒d POST就問樓主是否讀一胡,原來是係荃灣讀的.

CONGRAT! 我個仔出年就到佢LA, 我地第一志願都係沙崇呀, 你個女係咪BAND 1 頭呢?

原帖由 Hippomother 於 11-7-5 15:43 發表

Helron,你小朋友又如何?你小朋友都好似係小六呢?
lmy

樓主, CONGRAT! 真係無野開心過派到心儀學校!

你小朋友讀荃灣小學, 係咪要轉網? 有無升OR 跌BANDING 呢? 因我都會為阿仔轉網入沙田中學網, 擔心ING:cry:

原帖由 MonMonLam 於 11-7-5 12:48 發表

hehe, 由小五 band 2 頭到小六上學期 band 1 尾都係
邊緣人, 所以我係驚足甘耐.... 佢小六上學期成期大進步,
點知下學期又退步, 所以我都當佢係 band 2 來大抽獎,
而家派到沙田區既 top 中中, 我都好滿意啦, 雖然 ...

你就真好彩,沙崇今年九月搬過大圍站上蓋啦,以後打風落雨都唔駛怕啦~

阿囡屬於Band 1中至尾 (唔太肯定, 學校老師沒有說得太詳細), 不過我估佢係自行入, 因為自行選佢第一, 第二是沙呂, 阿囡IN完兩間, 佢自己都覺得沙祟表現好D, 而我在統一就選沙呂為甲一, 所以我估阿囡應該係自選入左, 不過點都好, 只要係佢喜歡的學校就可以 (因為有新校舍), 終於可以放下心頭大石!!!

醒目開學勳章

原帖由 cherry媽咪 於 11-7-5 19:02 發表
Helron,你小朋友又如何?你小朋友都好似係小六呢?

係呀,我小朋友也是6年級,好好彩都是派了第一志願曾肇添.

回復 37# MonMonLam 的帖子

回復 6# pineapple0983 的帖子

但有時得左又唔想去,人地會覺得你玩野囉!

原帖由 HELRON 於 11-7-5 20:51 發表

係呀,我小朋友也是6年級,好好彩都是派了第一志願曾肇添.

恭喜晒!
lmy
‹ 上一主題|下一主題