用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖母無玷聖心幼稚園
樓主: KW
go

聖母無玷聖心幼稚園 [複製鏈接]

Re: 聖母無玷聖心幼稚園

Hi 各位,

如果可以的話, 請提供資料給這個網站, 作為監察及鼓勵老師之用, 而且可給予家長作為參考及以正視聽之用.

http://www.geocities.com/wywlee01/
http://www.geocities.com/wywlee01/group.htm

謝謝
Mommy11

Hi mommy11,

It is glad to say hello to you.  You set up the web site by yourself?  Are you the parent of 聖心?  

Hi KW,

I would like to send my kid to IHMK because it is near my home. Unfortunately, I heard some negative comments. Before I can make a good choice, I hope I can know more about it and share the information with other parents. As I know some IHMK parents, they are happy to provide such information for me to set up this page. Any information are welcome even though they were outdated. I also hope that this page can help teachers and Principal to know the comments on their performance and maintain the teaching quality.

Thanks,
Mommy11

mommy11,

Thanks for your information.

Any other mammies could give us some idea about this school?  Please advise.

Hi 芝芝媽咪,

囡囡上小一都算快適應,  因為有好多同學仔都識嘅, 會快點習慣陌生環境. 但頭一個月真係好多烏龍野.  而家3 個月略有進步咁啦!  功課當然無幼稚園咁輕鬆. 都唔算少, 但可以接受.  每星期會默書(中文/英文),  有範圍嘅. 現在每晚都要同佢溫習同跟功課. 不過佢自己就話好返小學好開心.
所以你要好好享受同芝芝的幼稚園生活, 上小學就無得咁free.  

kena:
你囡囡需要你陪伴做功課嗎?學校有沒有透露幾時轉全日制?

芝芝兩個堂姐都是聖心幼-->聖心小-->聖心中的學生,老公一家是聖心super fans。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

睇完新聞透視真係嚇鬼死,唔知聖心有沒有咁變態呢?

Hi mommy11,

我無睇到新聞透視, 所以唔知有幾變態?  不過如果你話教學方法, 我諗聖心唔係囉.  因為佢唔會特別通知家長默書, 要小朋友死串生字, 佢地叫聆聽, 就算評估都無特別通知家長溫書, 小朋友唔覺得係考試, 只係覺得上堂老師同佢地一齊做功課咁樣. 而且成績表係無名次嘅, 可以話一d壓力都無.  不過同以前d家長傾開, 好似係最近呢幾年先改, 以前都好主力默書串字.
你小朋友幾大呀? 係唔係2005年入讀k1呢?

Hi YY(芝芝媽咪),

而家好d咁啦, 佢會做哂識嘅, 留番d唔識嘅等我放工先教佢做, 跟住同佢check下有無錯, 溫下書, 都起碼1-2hrs 無走鶏.

上次開家長會都有問會否轉全日制, 答案係仍未有此打算.  我都希望佢轉全日制, 唔駛返p1,p5 &p6上午班, 而p.2-4又要返下午班咁煩囉.  不過我嘅目標係聖幼 - 聖小 - 沙官中, 由街頭讀到街尾. 唔知會唔會咁順利呢?

芝芝派左評估未呀? 好似上星期六開家長會喎.

[quote]
YY(芝芝媽咪) 寫道:
kena:
你囡囡需要你陪伴做功課嗎?學校有沒有透露幾時轉全日制?

芝芝兩個堂姐都是聖心幼-->聖心小-->聖心中的學生,老公一家是聖心super fans。

kena:
>>>不過我嘅目標係聖幼 - 聖小 - 沙官中, 由街頭讀到街尾. 唔知會唔會咁順利呢?>>>我知不少聖小6年級top 1的學生都是由街頭讀到街尾,你記得n年前沙官出了個10優狀元嗎?他是其中一個。不過我聽阿嫂講,聖小的學生對學校好有歸屬感,大多都會揀返升讀聖中。  

上星期六派左評估囉!與我之前估計的差唔多,而且芝芝現在用的英文課本,最後一頁都是評估表,讓我知道芝芝學到那一課(你知啦,學校唔會蓋日期印或「已教」印章 :-x ),那些拼音未掌握得好,那些已經做到。我都聽聞學校近幾年改進中,希望能夠做到與時並進。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
@_@

KW 寫道:
mommy11,

Any other mammies could give us some idea about this school?  Please advise.

我路經 8 下!

見你好急問這問題,既然收左咪先俾錢啦!出年至算!
仲係好急要知人人大家的答案,及你的 model answer 就証明你15,16 沒有十足信心不如就    

見諒見諒見諒見諒     

kena, YY,

我仔仔都是讀聖心的, 我讀k2下午, 你0地呢?

但我就覺得學校d工課比較多.  可能小兒比較 active, 所以佢自已都話多工課.

hoveypan:
芝芝讀上午班。 K2一日有幾多樣功課?功課內容是甚麼?
@_@

dingdong04、

我 model answer ?セ意思?我唔明你所指?”証明你15,16 沒有十足信心”、咁我而家点諗你又咁肯定? セ我唔可以係未定前猶疑? 家長對幾間己收學校猶疑非常普遍、出聲問下好正常.

我有先俾錢.聖心、靈糧和其他都有.註冊費有期限.我係决定放棄另一間傳統比較出名學校留位時問多一次而已.

你話我”好急要知人人大家的答案”、咁問下又有何干? 我幾日前係問聖母無玷聖心幼稚園家長意件、你又唔係聖心家長、我深信無影响你喎.

dingdong04 寫道:
[quote]
KW 寫道:
mommy11,

我路經 8 下!

見你好急問這問題,既然收左咪先俾錢啦!出年至算!
仲係好急要知人人大家的答案,及你的 model answer 就証明你15,16 沒有十足信心不如就    

見諒見諒見諒見諒      [/quote]

KW,

其實這個世界就是這樣的了, 有人好心做壞事, 有人給你沒有用資料, 又有人教你怎樣做決定, 但無需為這些生氣, 只要你心裡有一套標準, 有用資料就留下來用, 沒用的就忘記它罷, 不必要勞氣啊!

歸納其他家長心得, 我有這樣的結論: 聖心不是一間十分傳統的學校, 各項科目都是一般, 學到幾多就要靠小朋友自己, 當然亦有普通話及role play玩. 於致師資就看你彩數啦.

Mommy11
該用戶已被刪除

Mommy11,

Thanks for your message.  衷心多謝你地幾提供有用意見的媽咪.我剛親身去交了留位費.我主要想行多轉睇下小朋友係學校的情況.我去到時剛上緊午操、好開心、之後就用茶点、排排坐、好似齊齊唸聖母經、唸完開始吃、好整齊好開心、D小朋友穿起校服好有紀律好可愛、好得意.

Lam&HimM、

你有無睇校規呀?其中一條説不准電髮、我忍不住笑.我諗無セ家長帯小朋友電髮掛、你肯他們都不肯、坐幾個鐘

Hi all,

My son is now in K1.  Just done the first assessment and parent's meeting.  Actually they now claim that they are teaching what kids want to know, not force them to memorize all the words hardly.    I think this school has been more open & accepts the new teaching method as compared to few years ago (from 1999 - 2001) my daughter studied there.  I remember when my daughter was in K2 (I still keep her execise books) everyday she had to write 100 numbers (one full page) and 80 Chinese words (one full page).  That was so hard for 4 years old kid!

But the teachers' quality is just so-so.  Many are very young & less experience and I have heard that the turnover is very high.   For example, in my son's class, there should have 3 teachers, but 2 left already within the first term.

As we live in Tai Wai and I don't want my son to spend much time on traveling ie. to Kowloon Tong, this school is the only choice with large environment.

Monica
:-)

Hi Monica,

Thanks for sharing your experience with us.

‹ 上一主題|下一主題