用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖保祿中學在三.三新高中學制交流區
樓主: IvyMun
go

聖保祿中學在三.三新高中學制交流區 [複製鏈接]

回覆 3# Marco-ma 的文章

我曾經看過無綫的製作有関新高中,讀中史範圍太多太廣, 學生要讀得好, 有難度.

係呢 ,我純粹八掛想問一下 ,marco-ma囡囡會考慮選擇M1或M2嗎?

唔好意思我走黎搭訕, 我女今年9月係 SPSS 讀中一, 我想早D知道下每年有幾次 test & exam ? 通常係咪假期後 e.g. 聖誕節 & 農曆新年之後 ? 唔該哂 !

原帖由 chatroom台長 於 11-8-1 16:47 發表
唔好意思我走黎搭訕, 我女今年9月係 SPSS 讀中一, 我想早D知道下每年有幾次 test & exam ? 通常係咪假期後 e.g. 聖誕節 & 農曆新年之後 ? 唔該哂 !

NICE TO MEET YOU~ 一年有兩個exam ,一個聖誕節假後 ,另一個就係六月頭 .而test就每科有兩個 ,中英數test有4個 ,通常於 10月-11月 ,4月-5月 .
    由於一放完聖誕假就考試 ,放完復活節假就測驗 ,所以唯一可以輕鬆下就得新年就暑假囉 .
              係喇 ,唔知你知唔知呢 ,test可以係一連幾日 ,成個星期 ,甚至成個月都有.我囡就試過成個月日日都有test,quiz同dictation,睇到佢都辛苦 .

原帖由 IvyMun 於 11-7-31 23:30 發表
我曾經看過無綫的製作有関新高中,讀中史範圍太多太廣, 學生要讀得好, 有難度.

點只無綫,我連有線,仲有明報星島..
都同阿女一齊睇哂, 佢自己都有搵師姐問過,
得出結論係 "超多嘢背" "幾乎每星期quiz"
"連校本評核都多過其他科" ...

再加埋其餘兩科, 都係超多嘢寫,
(睇過文憑試模擬卷, 最勁有張paper 要考三小時,
唔記得係文學定中史) 總之, 阿女有哂心理準備,
要打一場硬仗啦....

阿女係a班, 無得揀m1 m2.
佢數學都係麻麻地, 攪掂core 已經好好囉

Hi winnie211,

多謝妳的回覆 ! 今個暑假都無去旅行, 即係最快要出年農曆新年先可以去 , 果d test, quiz, dictation 都聽過好多中學媽咪講係好密集, 係咪全部都計分同考試一齊計 ?

唔好意思我仲想知以下其他問題 :-

1.  7月聽學校個引導會, 講到中一唔需要到出面補習班補習, 只須要一星期既六/日抽3小時溫習哂果個星期教既野, 生字一定要串熟, 得唔得嫁成十幾科:

2.  學校果d 51個club & team 係咪參加左會計分 ? 學期尾睇分數比證書 ? 我女想參加 dance club 西方舞同東方舞係咪要甄選 ?

Million Thanks !
原帖由 winnie211 於 11-8-1 18:28 發表

NICE TO MEET YOU~ 一年有兩個exam ,一個聖誕節假後 ,另一個就係六月頭 .而test就每科有兩個 ,中英數test有4個 ,通常於 10月-11月 ,4月-5月 .
    由於一放完聖誕假就考試 ,放完復活節假就測 ...

原帖由 chatroom台長 於 11-8-2 11:01 發表

多謝妳的回覆 ! 今個暑假都無去旅行, 即係最快要出年農曆新年先可以去 , 果d test, quiz, dictation 都聽過好多中學媽咪講係好密集, 係咪全部都計分同考試一齊計 ?

唔好意思我仲想知以下其他 ...

基本上係全部quiz ,test同dictation都會計分 ,dictation同quiz通常計入平時分嘅5% ,test就比重就係25-20% ,exam佔70% ,咁計出黎就係成績表分數喇.

我兩個囡中一都冇去補習班 ,不過佢兩個懶 ,唔肯串字又唔用心溫習 .其實唔去補習我諗都可以跟得到 ,不過成績都係有補習嘅同學略勝一籌喇~我囡而家都只係補英文 ,比佢鞏固下根基 . (不過中一記得要打好英文底 ,如果唔係上課好吃力)
            而果d學會呢 ,個個唔同架 ,有d做左會員就有學分 ,有d就一定要參加佢學會搞嘅活動先有分 .如果囡囡只係做左學會member ,就一般唔會有證書 ,不過會在student learning profile度加分 ,學期尾會教囡囡點樣上網click 分架喇 .
          西方舞同東方舞要甄選架 ,仲有有d合唱團呀 ,籃球隊 ,樂團咁都要甄選 .

唔該哂妳呀解釋得好詳細, 唔理喇開左學先算喇, 課外活動都係參加一樣留番多d時間讀書.

原帖由 winnie211 於 11-8-2 12:47 發表

基本上係全部quiz ,test同dictation都會計分 ,dictation同quiz通常計入平時分嘅5% ,test就比重就係25-20% ,exam佔70% ,咁計出黎就係成績表分數喇.

我兩個囡中一都冇去補習班 ,不過佢兩個 ...

各位家長:
請問你們知不知道這幾年學校的會考及高考成績好不好?  入大學的比率高不高?

更正一下先 ,通識嘅上堂情況 ,同marco-ma嘅理解一樣 ,係c,da3班夾埋, 拆開4班上 ,b同e 就2班夾埋,拆3組上 . 之前我理解錯左添

回復 1# winnie211 的帖子

多謝解釋,唔該哂!!
floriann

新消息 :中五可以退一科架. 有parent letter就ok

原帖由 winnie211 於 11-9-6 21:14 發表
新消息 :中五可以退一科架. 有parent letter就ok

yes, 我阿女都有講過 : 係可以退一科, 但 :
"退科只係可以唔去考文憑試, 一樣要上足3年堂,
唔會變咗係空堂喎..."

你囡囡又係咪收到咁嘅信息 ?

原帖由 Marco-ma 於 11-9-7 13:38 發表

yes, 我阿女都有講過 : 係可以退一科, 但 :
"退科只係可以唔去考文憑試, 一樣要上足3年堂,
唔會變咗係空堂喎..."

你囡囡又係咪收到咁嘅信息 ?

呀囡又唔係咁講喎  ,佢話有個原本該升中五的同學留班 ,退了一科 ,現在每逢上那科的時間 ,就留在班房自修, 唔洗去上堂.可能你囡囡都識果個同學架 ,因為佢係借用上中國文學的課室自修 ,即係其他人上緊中國文學時 ,佢就坐在後排自己睇書 .

原帖由 winnie211 於 11-9-7 15:30 發表

呀囡又唔係咁講喎  ,佢話有個原本該升中五的同學留班 ,退了一科 ,現在每逢上那科的時間 ,就留在班房自修, 唔洗去上堂.可能你囡囡都識果個同學架 ,因為佢係借用上中國文學的課室自修 ,即係其他人上緊 ...

阿女話係喎 ~ 因佢地係 4d 課室上中國文學,
果位同學就係課室後面自修...

咁退修應該真係有空堂可以自修,
不過可能指定你去邊個班房,
跟住其他班一齊上堂咁解..

winner ~ 你囡囡 ok 麻 ?
我阿女暫時都 ok, 未悶死...哈哈 !

原帖由 Marco-ma 於 11-9-8 13:49 發表

阿女話係喎 ~ 因佢地係 4d 課室上中國文學,
果位同學就係課室後面自修...

咁退修應該真係有空堂可以自修,
不過可能指定你去邊個班房,
跟住其他班一齊上堂咁解..

winner ~ 你囡囡 ok 麻 ?
我阿女暫時都 ok,  ...

你囡囡適應得好快啊! 我個囡呢 ...佢竟然同我講話成日要走黎走去轉班房好累  .真係唔明行果一兩層有幾累  ,服左佢 . 仲有佢一時一樣啊 ,前日返黎同我講地理好悶 ,琴日又笑咪咪話地理好有趣 ,今日再改口話地理好麻煩 ........... 你叫我信佢邊句

原帖由 winnie211 於 11-9-8 15:03 發表

你囡囡適應得好快啊! 我個囡呢 ...佢竟然同我講話成日要走黎走去轉班房好累  .真係唔明行果一兩層有幾累  ,服左佢 . 仲有佢一時一樣啊 ,前日返黎同我講地理好悶 ,琴日又笑咪咪話地理 ...

就我阿女選咗果 3 科來講,
我估唔到佢首先有怨言嘅會係 eng lit 囉 !

中國文學 ~ 佢未接觸過, 真係怕佢會唔鍾意
但結果係 "幾好" 喎, 係佢想讀嘅嘢...

中史 ~ 一早都知範圍勁大, 要追趕要死讀..
阿女話老師真係教得好快, 但好明...
下星期已經要 test ~ 但阿女話感覺良好..

最估唔到係英lit ~  反而同佢前果3年嘅經驗有距離..
有d擔心....

Hi! 各位媽咪, 妳地好呀!我個女中三要, 都要選科, 同佢傾過, 佢話都唔知自己將來想做咩, 興趣係文科多D, 不過成績就所有科都好平均, 所以佢口頭嬋係"無所謂", 好煩, 又擔心讀讀下先知唔適合, 最最最慘就係佢突然間數學test好差好差, 要急救, 請問有無好既補習老師或者補習班可以PM我呀?我好想幫佢, 佢都好唔開心.

高茶媽 發表於 12-4-17 09:03
Hi! 各位媽咪, 妳地好呀!我個女中三要, 都要選科, 同佢傾過, 佢話都唔知自己將來想做咩, 興趣係文科多D, 不 ...

數學補習 >> 我沒有呢.... 看看其他媽咪有無.....
                        老實講, 我個女數學都係麻麻地, 經常在合格邊緣的, 不過仍然想靠佢自己先

揀科 >> 興趣行先啦.... touch wood 真係唔啱讀, 到f.5 都可以 drop 一科嘅...

唔好意思我想問下普通話呢科, 係成績表只係比個 grade 你, 如果唔合計當唔當一科唔合格呢 ? 因為我女普通話好差驚下學期唔合格, 學校話唔可以多過三科唔合格. Pls share !
‹ 上一主題|下一主題