用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園(康城)選址失敗, 家長三思
樓主: wingnam
go

學之園(康城)選址失敗, 家長三思 [複製鏈接]

屋苑配套係零, 我想知道學校老師中午去邊度食飯?

原帖由 peggyhklam 於 11-7-15 08:45 發表
聲明先, 我小朋友不是在學之園讀

其實我覺得若當初認為此學校環境不好, 就不應該俾小朋友去讀

絕對贊成!
不過真的所有事都可以預計得到?
預計到一條放狗放單車的路, 竟是學生每天返學的路? 亦(有可能)將會是永久通道?
預計得到就算你有住戶證, 就因為你是學之園學生的緣故而被職員白眼?
我想, 如果真的一切一切可以預計到, 學之園自己都不會選址這裡吧.

回復 21# ting-ma 的帖子

有校車在康城站接學生, 只要你肯畀$$$
校車在校門口上落.

比起紅磡SC無校車的問題,嚴重得多

回復 26# ting-ma 的帖子

其實, 我家住將軍澳, 又選擇讀將軍澳的學校, 家有工人, 媽媽又不用返工, 為何不可以接送自己的仔女返學到校門口? 現卻因為學校/管理處的處理問題, 而剝奪父母送仔女返學的權利? 錢可以避免問題的發生, 但並不是解決問題的方法.

原帖由 bkg 於 11-7-15 01:02 發表
shuttle bus? 管理處已發出通告, shuttle bus 將會停止服務 ...

係唔係管理處話頭一年shuttle bus是免費的, 第2年要收$, 要加管理費, 業主唔制, 取消shuttle bus

我都係住長實D樓, 又係呢招

我都好想知,如果有住戶証,保安憑乜野畀白眼?

原帖由 bkg 於 11-7-15 23:10 發表

絕對贊成!
不過真的所有事都可以預計得到?
預計到一條放狗放單車的路, 竟是學生每天返學的路? 亦(有可能)將會是永久通道?
預計得到就算你有住戶證, 就因為你是學之園學生的緣故而被職員白眼?
我想, 如果真的一切一 ...

有住户証的家長会帶無証的家長一齊行,一次過大人加上小朋友都有十個八個一齊入,保安員見人多就會黑面話"又係你地b尼班人"我地當然已向管理公司作出投訴,我哋有証有權帶幾多人都可以.但你可知道跟着人行的家長心情是那麽難受,我們只是接送小朋友,不是偷不是搶,為何要這樣對待我們?如果有條安全的路那我何需這樣受人白眼.

回復 30# wingnam 的帖子

如果係咁,果然難受...特別對啲小朋友,乜野叫:又係你地呢班人...

我覺得,既然暫時好多野改變唔到,可先著眼保安的態度.首先,送完之後,大人走去同番那個保安講原委,同埋你地有權行條路,同埋只係為小朋友,並無打擾其他人,最好有多幾位家長一齊,但同佢講時保持禮貌,話希望大家體諒云云...

如果情況不變,記低保安號碼,發生時間,日期,難聽的言語內容...寫封信去保安部,並CC給該物業管理公司的最高層(但你們一定要首先肯定你們沒有任何違規).再睇吓點...

仲有,當區區議員幫唔幫到手?

如果你們完全沒有違規,事實係行呢條路係你們的權利,甚至談不上要保安給人情...遭受咁樣的待遇的確令人氣憤.

傳媒可能幫到你們

甘保安又太過份啦, 都係番學放學時間十幾分鐘行過lobby 者~ 又阻唔到住客.

非常同意:
"接送小朋友,不是偷不是搶,為何要這樣對待我們?如果有條安全的路那我何需這樣受人白眼"

其實校巴是否安全?
必經之路環保大道多重型車輛, 司機比較大意, 萬一出意外, 後果可以好嚴重。

delete delete delete

昨日帶bb 番playgroup (有bb車) 被人又點又點 1個叫我為安全起見 行去屋苑安全d 去到屋苑個保安又點我行番出樓梯另1條路 ...仲要個個保安都好冇禮貌..平時我好少會投訴 但呢個屋苑安排超差 態度超衰 我明天一定打去負責屋苑的保安同傳媒投訴

這個題目令到選擇左呢間學校既家長好不安。選擇呢間都係因為佢既名氣同其他分校既好評,所以搭校車去讀lor.如果唔係揀翠茵,綠茵啦,佢地係將軍澳區既口碑一向唔差,小朋友既英文又好,學費同學之園差不多,而且又近地鐵站,惟一就係佢地既名氣出左將軍澳區就減低哂。唉,這或者就係香港家長既無奈同怪現象,如果兩間學校都好類同但名氣有異,都會偏去一邊啦。如果唔係咁,九龍塘區d學校每年就唔會有咁多人去考啦,唔通個個都住個區咩。我無特別抬高某間學校或者看低某間學校,只是係度唉下。

delete delete delete

‹ 上一主題|下一主題