用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Is Ying Wa Primary School as good as said in the DVD ...
樓主: SundayOff
go

Is Ying Wa Primary School as good as said in the DVD? [複製鏈接]

數學方面,有約20%系英語題目。不是全中。

原帖由 smartcar 於 11-7-17 11:33 發表
數學方面,有約20%系英語題目。不是全中。

就算全中我也不覺有甚麼問題.
銜接英中只係一個小問題.
我地以前乜都無支援, 一樣入到英中可以搞掂
依家D家長太緊張了, 成日掛住銜接英文,
忘了本科知識才是最重要.
本末倒置.
最終出了一班, 英文看似好好, 但數理思維根本未達標的小學畢業生.

回覆 1# smartcar 的文章

我見有好多人問英華,到底這這是一間什麼類型的學挍?
1.全英教學?
2. 升中派位好?
3. 培育學生德行好?
4.學費平?(對比其他私挍/直資)

因我知有人拿着英華位去大抽墏
,最後要了大抽奬那間,那似乎英華根本不是首選,有其他選擇便放棄。

原帖由 To_Ma 於 11-7-17 13:58 發表
我見有好多人問英華,到底這這是一間什麼類型的學挍?
1.全英教學?
2. 升中派位好?
3. 培育學生德行好?
4.學費平?(對比其他私挍/直資)

因我知有人拿着英華位去大抽墏
,最後要了大抽奬那間,那似乎英華根本不是首選,有其他選擇便放 ...

拿著英華去大抽獎?唔可能吧,英華是直資!

可能是叩門 , 若成功叩喇沙或番禺華仁/St. Joseph 等一線津校 , 絕對有放棄機會

Agreed.  Not many schools can achieve the academic and extracurricular activities result that YWP has achieved nowaday.

原帖由 jeremyphlam 於 11-7-16 23:10 發表

你說得對,的確是每間學校都咁講。但可以好肯定絕不是每間學校都做得到。
當然,英華亦絕不是唯一一間,不過個topic問緊英華嘛........

where can i see which secondary schools do the graduates of YW Primary go to?   

I tried but in vain to find this on their official website.

thanks

原帖由 lawping 於 11-7-17 18:21 發表
可能是叩門 , 若成功叩喇沙或番禺華仁/St. Joseph 等一線津校 , 絕對有放棄機會

剛剛睇番原來語句有d打錯左,對是叩門,佢唔敢搏大抽獎但事後試叩得咗。

回復 12# 莎莎莉莉 的帖子

I agree with Principal is very important to all types of school.  Just interested to know that what are the age of Mrs Lam.

I think what important to a principal is the vision, goal and direction.

YW has a clear direction now.  It would not be second best now..a low profile school won't work to attract students with qualities.

It might look very awkward than the old, traditional , low profile YWers but parents love it.

英華小唔係實上番英華書院嗎?

原帖由 Furbymao 於 11-7-18 00:04 發表
where can i see which secondary schools do the graduates of YW Primary go to?   

I tried but in vain to find this on their official website.

thanks

原帖由 Janicelobby 於 11-7-18 22:03 發表
英華小唔係實上番英華書院嗎?

冇錯, 係一條龍的, 直升架!
所以都想小兒升到呢間, 但2500人爭150個位, 競爭實在太過激烈!

近日學校網頁有些vedio的連結,不知是否就是DVD內的內容?

如果是,那肯定是真人真事,無論所論述的活動項目和教學,學校的確交足貨,且貨真價實,絕沒有講一套做一套,我以現任家長的身份証明。

那是否所有同學都愉快學習?我想信9x%是,那是否入讀的小朋友一定會變成成績好?不一定,因為課程內容都不淺,入讀前最好打好根基,那麼就會得心應手!壓力方面如何?我相信孩子沒什麼壓力,他們每天都開心上學去,但家長會很大約壓力,考試平均分80的孩子已位列百多名(全級150人)。學校裡藏龍伏虎,學生資質要幾高有幾高,作為父母,如果不甘兒子落後於人,真的很大壓力。

學校的確為學生提供多方面的支援和發揮的平台,在學校不怕沒機會發揮,只怕你沒才能!

請問您所說的是幾年級?

原帖由 20020116 於 11-7-20 23:32 發表
考試平均分80的孩子已位列百多名(全級150人)。學校裡藏龍伏虎,學生資質要幾高有幾高。

原帖由 TY3388 於 11-7-21 00:20 發表
請問您所說的是幾年級?

我聽一年級班主任講平均分九十分已排到五十以外。從囝囝口中亦知道班中係有小部份同學仔某些科目唔合格。其實緊張的是大人,班小朋友真係唔理,校園生活非常愉快。

原帖由 jeremyphlam 於 11-7-21 11:48 發表

我聽一年級班主任講平均分九十分已排到五十以外。從囝囝口中亦知道班中係有小部份同學仔某些科目唔合格。其實緊張的是大人,班小朋友真係唔理,校園生活非常愉快。 ...

成績的差異都幾大, 係甚麼科唔合格呢? 英文嗎?聽聞英文好深, 是不是呢?

原帖由 五歲仔 於 11-7-21 12:36 發表

成績的差異都幾大, 係甚麼科唔合格呢? 英文嗎?聽聞英文好深, 是不是呢?

中英數都聽過有唔合格,常識唔記得有冇。
雖然經過揀選,但總有錯配的情況。不過在這類學校,只要不是太極端,我覺得排名並非太重要的,只是叻和好叻及超叻的分別。

小朋友未必科科都好,可能有弱項,有人中英文科好,但數學差些,有人數學高分但英文不太好。所以單獨看一科成績的排名,可能覺得學習差異有些距離,但總體來說,學生的成績都ok。當然,總有例外,正如有人科科9x,同樣有人科科不合格,但我相信科科不合格的人絕對很少很少,因為這種人在直資的年級內根本不可以生存,不能適者生存,就自然會離開。

回覆 33# 20020116 的文章

Thank you for sharing
‹ 上一主題|下一主題