用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 給大腦性麻痺家長的信.pdf
樓主: 諾諾爸爸
go

給大腦性麻痺家長的信.pdf [複製鏈接]

大家都要努力加油!! 用心盡力便可﹐要放鬆D. 唔好比咁多壓力自己。

祝福你們

回復 20# 諾諾爸爸 的帖子

是自閉傾向,今午才第一次去完大口環,上次放唔倒假

如大家想加入一些已寫下的分享內容, 給留存info比各CP家長, 更有條理, 更快更易讀些, 請告訴我經驗及我資料的準確性. 畢意我個人知識有限, 生命亦有限, 但我會pass 下去..................................

給諾諾@paradise.net的說話:

諾諾, 嗲嗲昨天將手機的諾諾wallpaper換了你家姐畫的畫, 這並不表示我不再掛念你,  因最近個頭有些痛,  原諒嗲嗲吧.

我四十年人, 只有對著這廣告流淚過, 而且超過5次....每次看心裏都不能平伏.

幸福醫藥廣告2011 真人真事感人廣告

http://www.youtube.com/watch?v=q1lw58oYXsA

我都有相同感受到, 流眼淚了...

原帖由 諾諾爸爸 於 11-11-9 20:03 發表
我四十年人, 只有對著這廣告流淚過, 而且超過5次....每次看心裏都不能平伏.

幸福醫藥廣告2011 真人真事感人廣告

http://www.youtube.com/watch?v=q1lw58oYXsA ...

好有同感呢~~~

我到現在, 仍然不能衝開東方人的思想將我諾諾videos公開, 而我的老婆到宜家仍未知有這封信, 諾諾未死的, 只不過他變成另一種形態, 他是我的自然眼藥水.老實講, 我一生都沒有情人節,  因情人節二月十四,  正正就是諾諾去世那一天. 那諾諾....請做爸爸的情人吧! 寫到這裏又流淚.

thanks Chaochao . 我都是屬於半開朗形,  會好好照顧老婆及一對讀緊小學既仔女.

Chaochao, 你的仔仔身子好嗎?

原帖由 Chaochao 於 11-11-14 15:28 發表
雖然我bb 唔係CP 仔, 係A 仔, 但看完您的信都忍唔住喊咗出嚟, 您要保重及好好照顧家人呀.  

我不介意他人轉貼  or copy & paste, 等多些人可快速參考這腦病的資料,  正是諾諾曾生存之意義, 其實CP附近有許多[住係隔離]的腦病 亦可參考這pdf,  我會加油.

諾諾, 生日快樂, .......................... 昨天兩歲了, 原諒嗲嗲唱唔出生日歌比你聽, 昨天喊包嗲嗲四次.....只能透過眼淚 去感覺你的存在.

12月17日.....老婆一清早在電視看了一個養鬼仔的話題, 又想起對唔住諾諾, 在出世前已經唔想要佢, BB從而得到負能量, 唉...老婆不停喊, 跟住一齊喊 , 所以大家有左的話, 唔好講話唔要佢.

諾諾, 昨午我和媽媽哥哥和姊姊去吉野家食午飯, 本來好地地, 但每當好温暖好幸福咁食牛肉飯的時候, 我總是想念著你, 你又成為我自然眼藥水了, 因為你生時從來無好好地食一餐温暖的飯.

同一套戲, 同一套戲卡通片, 看了感覺都會不一樣, 就好似卡通片, 永不會看卡通片流淚的我, 看龍珠都會喊,  對上一集神龍問: [你有乜願望嗎?]  那小孩呼叫著神龍令自己的父親復活的心情, 就像我想叫諾諾健健康康復活一様, 一百萬億一些意義也沒有.

諾諾
昨天來探你,  嗲嗲的情人節移去2月28吧!

諾諾爸爸,

我睇完你給諾諾既信, 眼淚不斷狂漏, sorry....我控制唔到自己, 我唔係CP家長, 不過作為人父母感受到那重痛.

諾諾爸爸你好勇敢, 好樂觀, 相信無咩人可以好似你咁勇敢去面對, 相比下, 我覺得自己好內弱, 有時為子女擔憂, 心力交瘁時, 會有軟弱既時候, 我要好好反省自己.

諾諾好乖, 好孝順, 佢選擇懷天父懷裡, 那裡只有歡笑聲, 沒有痛苦, 神會賜他平安......寫到呢到我亦忍唔住

loklok0104, 在諾諾死去的365天中,  我有300天都有流淚, 而且一天唔會小過一次, 我都唔係好堅強, 這頂級的病, 真係好難頂, 尤其其間處理夫妻感情, 好容易離婚. 既然諾諾的生命來到世間上, 我希望仔仔能 [比他生存] 更能帶給人間的用處,  我會在今年三月公開他的videos,  將唔會理會家人點講, 只要佢地有看這pdf,  佢地一定能明白我感受.我亦都唔會知會佢地, 有緣自然會看到.

我曾經講過,  關心妍為何會用帶有sad mood 的歌聲去唱【愛是不保留】,  經過過去的日子之後,  我開始明白這首歌, 跟本就係要咁, 好對唔住關心妍小姐, 你唱得好好,  [雖然是痛苦, 我還是願意付出, 包括自己的生命!] , 就像諾諾, 雖然他不能看, 不能 聽,  不能講,  不能行,  但仍要選擇付出生命, 用另一方式去愛我倆一様.  愛是不保留 - 這首歌已成為我和 諾諾之間在淚水中的橋樑.寫到這裏又不禁流淚 .

【愛是不保留】
詩集:美麗傳奇

常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭?
塵俗的愛只在乎曾擁有,一刻燦爛便要走!

而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求:
無從解釋、不可說明的愛,千秋過後仍長存不朽!

誰人受痛苦被懸掛在木頭?至高的愛盡見於刺穿的手;
看!血在流反映愛沒保留,持續不死的愛到萬世不休!
惟求奉上生命全歸主所有,要將一切盡獻於我主的手;
我已決定今生再沒所求,惟望得主稱讚已足夠!

近兩個月雙手痺痛又來, 上班時有胸壓感, 下班又冇. 心臟弱....右手打大圈會痛

另外如有需要的人,  想看這本書 ,   我會免費送這本書給你, 我會約你出來.  如太累, 我會送埋或call courier去你屋企.

名額兩名.

小兒腦癱康復800問
http://www.father.hk/discuss1/forum.php?mod=viewthread&tid=650&page=1&extra=#pid3916

各位家長, 到底cp小朋友有無機會識坐同行呢?
問親老師,醫生同治療師,佢地都話將來的事無人知, 但阿仔已經四歲幾了,還不能坐;將來會點??
點解唔早些講我知?!如果有機會,大可以話有。如果無,等我唔好抱太大希望都好丫!依家好似拍左十年拖,但對方又唔肯結婚,又無話分手,搞到個心好唔平靜。
‹ 上一主題|下一主題