用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 有冇2011-2012 升小二家長?
樓主: QQ_Monster
go

有冇2011-2012 升小二家長? [複製鏈接]

回復 1# QQ_Monster 的帖子

不是細女呀~是大女...之前講的時候都是講大女,是排到期造了.不過是佢幾歲人仔第二次手術了,她一向心臟都有點問題.

原帖由 superyen 於 11-9-15 01:09 發表
不是細女呀~是大女...之前講的時候都是講大女,是排到期造了.不過是佢幾歲人仔第二次手術了,她一向心臟都有點問題.

Oh! 咁佢要小心身體, 不可以做劇烈運動啦. 希望佢手術一切順利啦.

係呢, 細女做咩俾老師罸? 不過一年級d老師多數都好好人既.

回復 1# QQ_Monster 的帖子

QQ:你有無上網睇今日有咩功課,點解我仔網上只寫一樣......
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 kcpak 於 11-9-19 20:57 發表
QQ:你有無上網睇今日有咩功課,點解我仔網上只寫一樣......

kcpak

個仔有冇寫手冊,其實網上功課果度是高年級既同學日日去各班mark底再打上網,但有時真是會夜小小先有晒所有功課,因為高年級既小孩都會有活外活動...剛開學大多數是老師打.有時是不太寫得齊..往後日子會好小小...我個女果班今日上網睇都只有英文功課=-=

回復 1# superyen 的帖子

原來係咁.....我想睇佢有無漏麻~~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 kcpak 於 11-9-19 23:08 發表
原來係咁.....我想睇佢有無漏麻~~

我日日都想睇佢有冇漏 可是學校功課日日都寫得比佢小=.=相反3年級學校網日日都寫得好清楚

吓!原來係高班打的, 你唔講真係唔知

我仔個班頭兩日網上直頭無打功課出來,嚇得我以為二年級開始無得上網查功課, 要睇手冊, 我仲擔心咗兩日 如果淨係靠睇阿仔本手冊就死得啦, 次次都寫到亂七八糟, 又寫漏野  好彩昨日開始有番咋

今日好忙,忙到現在才回家,家中有小生命出世,我第一次做姑媽,好開心....

唔駛擔心kakaka~~去到6年級網上都有得睇,不過今年真是比較差d,我兩個女都好多時無寫,,,個手冊,,,有時唔知佢地寫咩...10號風球咁=0=

原帖由 QQ_Monster 於 11-9-20 10:37 發表
吓!原來係高班打的, 你唔講真係唔知

我仔個班頭兩日網上直頭無打功課出來,嚇得我以為二年級開始無得上網查功課, 要睇手冊, 我仲擔心咗兩日 如果淨係靠睇阿仔本手冊就死得啦, 次次都寫到亂七八 ...

今日睇手冊話要默中文, 但又無講星期幾默 問阿仔, 又係一貫咩都唔知 唉...

sour-lemon, 你知唔知星期幾默書啊!

Hi QQ: 我見阿仔9/21寫手冊話9/28默書(背默第一段,十詞語一,二),唔知有冇漏呀!
我呀仔都好論盡,今日又冇帶maths wb,唉!又要欠交功課啦!

原帖由 sour-lemon 於 11-9-23 23:45 發表
Hi QQ: 我見阿仔9/21寫手冊話9/28默書(背默第一段,十詞語一,二),唔知有冇漏呀!
我呀仔都好論盡,今日又冇帶maths wb,唉!又要欠交功課啦!

Thanks.  我個仔咪又係, 今個星期都欠交咗一次功課, d仔係咪大懵d呢?  

Thanks. 我個仔咪又係, 今個星期都欠交咗一次功課, d仔係咪大懵d呢?

原來同學攞左, 好彩攞番, 唔使欠交.

通常D仔都係大懵, 問佢咩佢都唔知, 默書測驗好似唔關佢事, 溫習又唔專心, 比佢激死 !

回復 1# sour-lemon 的帖子

運動會話要整打氣用具, 你諗住點搞呀  係咪整個牌呢? 你o個日會去嗎?

運動會話要整打氣用具, 你諗住點搞呀 係咪整個牌呢? 你o個日會去嗎?

阿仔要整沙"除", 即在膠樽放些米, 沙沙聲. 另外整左支打氣旗, 不過冇紅色紙, 用左白色, 變左扯白旗, 哈哈 :)

果日我唔去, 因為以為佢冇份玩, 後來先知有份比賽. QQ, 你係咪會去呀 ?

我會去呀, 但我唔知我個仔有冇份參加比賽, 昨日問佢又話唔知, 係咪老師選架?  不過佢有冇份我都會出席既, 支持下, 不過唔知可唔可以早走呢

咁你唔去, 邊個帶個仔, 搭校車?

我會去呀, 但我唔知我個仔有冇份參加比賽, 昨日問佢又話唔知, 係咪老師選架? 不過佢有冇份我都會出席既, 支持下, 不過唔知可唔可以早走呢

咁你唔去, 邊個帶個仔, 搭校車?

應該個個都有份, 我記得簽過份通告, 阿仔好似係擲豆袋.
番學可以自己帶, 放學應該搭校車.

回復 36# sour-lemon 的帖子

我無見過通告喎, 咁可能我個仔無份參加啦

醒目開學勳章

講開運動會, 我都真係有D嬲.  呀女今年第一次有得參加運動會, 全班有9成同學有份比賽, 得兩三個無份, 只可做啦啦隊, 呀女就係其中一個無份的, 佢為此事都好唔開心 , 既然大部份都有份, 點解要淨低兩三個無份呢?  學校有冇理下個兩三個同學的感受呢?

原帖由 QQ_Monster 於 11-9-28 10:43 發表
我無見過通告喎, 咁可能我個仔無份參加啦

回復 38# TungTungB 的帖子

TungTungB, 完全明白你的感受
我最初以為人人有份比賽架, 後來先知收到通告先有份, 之後再上網睇番份通告,有成7個項目, 其中一項係接力, 如果分埋男子組和女子組, 即係成20個同學可以參於, 一班得個23人, 咪即係得3個同學無份 阿仔就係其中一個, 我覺得佢d運動都唔係咁差啫.

但係詳情我唔知, 我都係估啫, 不過你已問過老師了嗎? 佢有冇話點解會咁既安排?

Hi TungTungB & QQ, 好明白妳們孩子的感受, 小朋友去運動會, 自己卻沒份參予, 唔明學校點安排, 既然咁多人有份比賽, 點解唔係全部有份, 而要少部份學生失望, 可以係"文德家書"反映給校長知.
‹ 上一主題|下一主題