用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 63屇 英詩 / 散文 朗誦
樓主: chumamma
go

63屇 英詩 / 散文 朗誦 [複製鏈接]

一家三口

THANKS A LOT ^^

原帖由 一家三口 於 11-9-3 11:44 發表
誦才可以上九龍塘宣道小學個網站有得睇啦.

aged 4...can enroll?

my daughter start joining the speech festival on K3.
:sleep:

Thanks, very useful, you are so kind!

原帖由 kaman488 於 11-9-3 12:30 發表
我囝囝尋日學校派左表比佢..星期一交票$85比學校報名

http://www.mtchhb.edu.hk/download/other/1112speak.pdf   
(得詩詞同散文)

原帖由 talknwrite 於 11-9-4 09:24 發表
不過唔好太強迫練, 因為要反反覆覆練, 小朋友未必喜歡. 抱住比賽純粹係觀摩性質, 比小朋友出去睇吓其他人表現怎樣, 和他一起作自我檢討. 改善不足之處....

agree !我亞女就係好吾like反覆去練,上年(P1)巳經話好悶,下年吾想參加,咁我今年話吾join course,自己練,佢先肯玩咋;再者,上年間training center捉錯路,原本篇文個tone,應該係優悠,但個老師就敎左為激昂,本來我都有些疑惑,但間中心講到個老師點勁點勁,我又第一次join,吾知頭吾知路,吾好意思反對,結果就緊係衰左,side $ side時間吾在講,令小朋友失左興趣係最大損失,所以大家要小心揀,有問題吾好怕提出....

原帖由 idy926 於 11-9-7 11:10 發表

agree !我亞女就係好吾like反覆去練,上年(P1)巳經話好悶,下年吾想參加,咁我今年話吾join course,自己練,佢先肯玩咋;再者,上年間training center捉錯路,原本篇文個tone,應該係優悠,但個老師就敎左為激昂,本來我都有些疑惑,但間 ...

呢個問題真係好難避免, 因為評判只得一個, 主觀特強, 所以捉錯路都難免, 上年我哋都係, 老師話要悠遊處理最後一句, 結果評判話有帶着開朗的笑聲來處理, 真係不容易呀
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

最幣咁多個小朋友中,只有我個女同另一個小朋友用錯tone.咁就應該吾關評判主觀事了

原帖由 grace_xian 於 11-9-7 11:41 發表

呢個問題真係好難避免, 因為評判只得一個, 主觀特強, 所以捉錯路都難免, 上年我哋都係, 老師話要悠遊處理最後一句, 結果評判話有帶着開朗的笑聲來處理, 真係不容易呀 ...

May I know when they are speaking poem can we also do some movement?

已經睇唔到啦! 有冇人可以提供英文誦材資料呀??

原帖由 mmak 於 11-9-6 08:14 發表
一家三口

THANKS A LOT ^^

我仔明日比賽, 希望佢可以拿高些分數, 增加自信心, 媽媽支持你, 努力加油
‹ 上一主題|下一主題