用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2011年1D班交流區
樓主: 牡丹
go

2011年1D班交流區 [複製鏈接]

Hi, my son is also 1D. He wrote down the same thing as your child. However, not sure whether he means he doesn't need to bring any English or Maths books except the ones in the Handbook?

HI ps-mon,

Thanks, 希望亞仔今日記得交啦!

原帖由 ps-mon 於 4-9-2011 02:44 PM 發表
呀仔話老唔會叫人交通告,係要自己拿出去比老師的,快d交啦,因為課外活動是先到先得的。

5\9
中:明帶一上26週
英:Sup(1)
電:做書p.6 下day 1交

你們的一樣嗎?
亨受和孩子的每一秒鐘!

今天自修功課簿內容:
中文:明帶一上26週
英文:sup(1)
其他:電:做書P.6下DAY1交

報告完畢

醒目開學勳章

一樣呀,仔仔話電腦果本功課,係'新手上路'果本,你地小朋友係咪咁講?

原帖由 牡丹 於 11-9-5 20:49 發表
5\9
中:明帶一上26週
英:Sup(1)
電:做書p.6 下day 1交

你們的一樣嗎?

我仔寫的和你們的一樣。但我仍是未能掌握要帶什麼回校。如時間表寫明天有英文(phonic),但又沒有phonic書,都不知要帶什麼上英文課。另有數學課,但又不知要不要帶數學書。中文叫帶26周練習,但不知是否表示不用帶中文書……真是十分迷網。當然,什麼都帶回去就一定無問題,但書包都己很重。請問大家有沒有tips給我?

我這樣想:
中文 - 中文書每天都要帶
數學 - 就聽老師前一天安排
英文 - 根據 Eng plan 來收拾. 至於phonic, 我想等老師派發有間教材, 便會知道, 而且Phonic 也有plan的.

相信本月底的家長會會更多資料了.

原帖由 Gdluck 於 11-9-5 22:30 發表
我仔寫的和你們的一樣。但我仍是未能掌握要帶什麼回校。如時間表寫明天有英文(phonic),但又沒有phonic書,都不知要帶什麼上英文課。另有數學課,但又不知要不要帶數學書。中文叫帶26周練習,但不知是否表示不用帶中文書…… ...
亨受和孩子的每一秒鐘!

中文書, which one?

原帖由 牡丹 於 11-9-5 22:45 發表
我這樣想:
中文 - 中文書每天都要帶
數學 - 就聽老師前一天安排
英文 - 根據 Eng plan 來收拾. 至於phonic, 我想等老師派發有間教材, 便會知道, 而且Phonic 也有plan的.

相信本月底的家長會會更多資料了.

...

我想是一上第一冊, 因為九月二日的自修簿是這樣寫的.

原帖由 yansy 於 11-9-5 22:48 發表
中文書, which one?
亨受和孩子的每一秒鐘!

醒目開學勳章

中文26週,應是帶樂思中文26週基礎練習果本,初時我執左星期一果本,但我仔話唔係,我再CHECK書單,見到26週呢本

結果我要將書單(咁知道有什麼書)+自修簿+時間表3樣一齊放在面前才執,執完都不知是否啱,希望家長會有insight.
另外,我仔今朝話要早點上學,因為老師7:30已經在課室派通告,收功課。請問是否真的?

醒目開學勳章

我同佢一齊執書包時,都係仲好迷惘,有時又驚佢抄漏,又驚執錯,尋日仲慘,我仔第1日搭校車,點知又排錯隊,攪左20MIN至搵返佢,我寫左張NOTE比老師,希望佢可以今日幫下眼.

我仔又無特別講話要早少少返,我自己就730送到佢返去.

原帖由 Gdluck 於 11-9-6 08:14 發表
結果我要將書單(咁知道有什麼書)+自修簿+時間表3樣一齊放在面前才執,執完都不知是否啱,希望家長會有insight.
另外,我仔今朝話要早點上學,因為老師7:30已經在課室派通告,收功課。請問是否真的? ...

我囡囡都係小一丁,大家相互交流

囡囡話全班有42人,大家已經有學號,所以書及作業都要寫。另外其實老師都會班主任劉老師會show 一show比同學睇帶邊本書,好似上次常識書要帶粉紅大象個本。其他話可以有咩堂就帶咩書。

大家好, 我囝囝都是一丁班, 多多指教! 原來26是書名, 我仲以為小兒抄錯, 沒有帶有關的書tim

醒目開學勳章

6/9 自修簿:
中文-詞(上一)5組
英文:1 W.S. (Self)
        2 G.P.(1)
數學:作P.3-4 改P.1-2
其他:1課文
          2文件夾:寫名字

大家所寫是否一樣?另外,你地有報名課外活動?我有張報名支票釘左享度,即係點呢?

My son's basically same as yours but with subtle differences:
Eng - W.S. (Self-i) [I think it means "self-introduction", per the name of the worksheet.]
Others - he wrote a big word of "普" in front of the "1" and "2". He said it means he needs to bring along Putonghua books and folder with name labels on both of them. Not sure whehter it's right or wrong, as there is no Putonghua class tomorrow. Nevertheless, will bring PTH book.
My son also told me he should wear the PE uniform to school tomorrow instead of changing it during PE lesson. Anyone knows whether it is correct? Thanks.

回覆 37# Gdluck 的文章

我個仔抄漏手冊

醒目開學勳章

原帖由 Gdluck 於 11-9-6 20:28 發表
My son's basically same as yours but with subtle differences:
Eng - W.S. (Self-i)
Others - he wrote a big word of "普" in front of the "1" and "2". He said it means he needs to bring along Putonghua  ...

thx for yr clarification for the item of Others.

昨日自修本我囡囡沒有寫 "普",今天沒有普通話堂,我估應該唔洗帶;另外逢day 3 及day 6 體育堂係要著住體育衫返學
‹ 上一主題|下一主題