用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會面試
樓主: WWS
go

港大同學會面試 [複製鏈接]

我個囝話有d唔識答呀!

原帖由 SCKnight 於 11-9-11 23:39 發表

我聽番我嘅小朋友講,都覺得啲問題合理。
不過小朋友同家長們有in緊都應該覺得OK!
睇黎第二輪面試會比較有決定性!

兩條數學題我女都答錯
原帖由 Gerard 於 11-9-11 21:02 發表
佢係有學術問題, 但係好淺, 連處境問題都好淺, 相信很多小朋友都識

My daughter said the questions were very easy in her mind.  But she can't tell me the exact content of questions.  Only simple addition is for maths assessment like 5 + ? = 8, is it right?

原帖由 Gerard 於 11-9-11 21:02 發表
佢係有學術問題, 但係好淺, 連處境問題都好淺, 相信很多小朋友都識

回復 16# SCKnight 的帖子

所以我米估唔中lor...haha.

我小朋友同我講中英數樣樣有,亦有故事理解。同我想象中一般學校面試會問嘅問題差不多。唔會係一啲你估都估唔到嘅問題。
而我小朋友同我講話喺佢嗰組所有嘅小朋友都好叻,大部份嘅問題佢地都識答。
所以我估應該第二輪嘅面試較為有重要性。

my son said his group was conducted in English bor.

原帖由 filishiaginder 於 11-9-13 09:51 發表
my son said his group was conducted in English bor.

我又唔會排除有啲組別會用英語同普通話面試。不過我小朋友嗰組嘅英文問題唔算多。反而數學問題就唔少。

My daughter said the teacher asked her a math question too and my girl said all the kids in her group answered the questions correctly.

just wondering when was your kid's interview?  My daughter's interview was on sat 1010am, she was in group 102.

再講問題驚會對已經面試嘅唔公平,係時候要封咀喇!

回復 1# SCKnight 的帖子

Don't worry!  First round of interview had been completed, right?

咁就唔怕講喇!
小朋友同我講都係以廣東話問答為主。一開始會有玩具同書俾小朋友睇,小朋友重可以自已畫畫。
跟住有一位老師講故事,然後小朋友舉手回答老師發問嘅問題。
再由唔同老師問中文、英文同數學嘅問題。英文都係得幾題,主要環繞姓名、幼稚園學校名稱、喜好等。數學問題比較多,應該有十二條加減數,再加pattern同形狀配對等問題。中文就真係唔知問乜,小朋友到而家都係話唔記得,剩係話識答。(唔知真定假喇!)

你都好個仔答睇電視,我個仔答唔知!

原帖由 Gerard 於 11-9-14 13:58 發表

有少少不同, 仔仔都係講有故事呢part, 但死都話唔使答老師野, 老師無問問題woo~, 玩遊戲拿生字card, 讀字, 中英都有; 數學只問簡單加減數, 推理形狀, 簡單處境問題, 英文簡單問題, 例如what is yr name? How old r ...

阿仔話呢間in好好玩,但問佢具體d野又"o翕"唔出,唉...

原帖由 Gerard 於 11-9-14 13:58 發表

有少少不同, 仔仔都係講有故事呢part, 但死都話唔使答老師野, 老師無問問題woo~, 玩遊戲拿生字card, 讀字, 中英都有; 數學只問簡單加減數, 推理形狀, 簡單處境問題, 英文簡單問題, 例如what is yr name? How old r ...

不過in咗咁多間,我個小朋友覺得港同問得最多問題。

我個仔答最鍾意玩同最鍾意睇的書都係反斗車王...

除咗各位所講的之外
我女話叫唱一首歌俾老師聽
‹ 上一主題|下一主題