用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問報2012年 k1 st cat/創價/根德會點揀?
樓主: jaca
go

請問報2012年 k1 st cat/創價/根德會點揀? [複製鏈接]

原帖由 小曳人 於 11-9-7 11:38 發表

hehe~
又唔一定嘅
如果貴子弟係大仔,面試表現幾好,加上父母學歷唔錯,或者响名校畢業嘅,就可以"揀"喇!

我中唔哂,但係我話明唔讀pm,只考慮am班,兩間都有offer~
...

小曳人,

又係呢庶見到你!  我其實都有諗你呢個am/pm既問題, 話說當年我大女考kv時, 我講明要am class only, 但end up佢係無offer, 可能表現差+細女原因.

到黎緊我要幫妹妹報k1, 阿妹6月出世 (反正而家kv講明唔收細b), 但我就諗, 我應唔應該為左大d機會而去話am/pm無所謂呢?! 但其實我心目中真係只鐘意am class....我知好多人話呢幾年競爭好大, 所以我報多幾間之餘仲要唔好揀死am/pm, 係咪好d?   

你點睇?

根德其實點解咁出名呢 ? 又無外籍老師教英文, 學費又唔係平 ! 請指教 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 X'mas2002 於 11-9-7 13:12 發表

小曳人,

又係呢庶見到你!  我其實都有諗你呢個am/pm既問題, 話說當年我大女考kv時, 我講明要am class only, 但end up佢係無offer, 可能表現差+細女原因.

到黎緊我要幫妹妹報k1, 阿妹6月出世 (反正而家kv講明唔收 ...

我覺得,睇吓你有幾愛呢間學校
如果你覺得學校個名大於一切嘅,咁當然唔好揀啦,何況係K1先有分am/pm,之後都係一齊全級一齊am or pm架啦!
但係,如果你覺得屋企嘅教育都好緊要,唔係一定要呢個名牌嘅,仲有其他你揀,咁咪可以吋d囉!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 shirleylee_0514 於 11-9-7 13:45 發表
根德其實點解咁出名呢 ? 又無外籍老師教英文, 學費又唔係平 ! 請指教 !

歷史耐,訓練小朋友自己做功課,中數都教得深,英文雖然係香港人教,但都唔會淺,加上家長要參與嘅活動少,好多在職媽媽都好鍾意!

我個人覺得,要教好中文比教好英文為難,教做功課就更加頭痛,中國人用英文唔夠好,其實唔會有外國人笑,但如果自己語言都學唔好... 慚愧c人~
恐龍家

回覆 1# 小曳人 的文章

thank you !

kv學費比sc 平好多.
原帖由 shirleylee_0514 於 11-9-7 13:45 發表

KV其他唔好講,淨係講學費$24,700一年,由三年前幫阿仔報,到K1 K2,到今年K3,一次都冇加過!:loveliness:

創價K1一星期有4課英語課, 由NET教的

原帖由 mimics218 於 11-9-7 18:54 發表
小朋友學習能力高, 打好個底之後上小學差好遠, 揀間課程深著數啲

ST CAT課程成日聽人講有設計過, 會較有系統學習, 但不會太深 (我諗係指中 /數, 英文程度評價高)

創價就好似一星期一課英文 ?

如果想小朋友返學玩, ...

創價太HEA爆, K2開始就要補中英數! 唔係點考好既小學,即使考到,讀到好辛苦!

創價係比較淺,不過我有d朋友讀sc的又咪走去補中英數,咁有乜分別.

創價由舊年開始不再HEA,功課量大幅增加,考小學競爭力亦隨之大大提高。呀仔今年K2一開始每日3樣功課,星期五有5樣,呀女之前讀St. Cat都未試過咁甘。

哦~~多謝樓下2位分享,,,真係一年唔同一年~

創價有學卷,bk媽媽d comment 唔錯。由於收生人數少又有學卷,有可能比St cat 同Kv 難入。

‹ 上一主題|下一主題