用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生點提升英文?
樓主: Mandy2328
go

小一生點提升英文? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

Charlotte,

我囡囡看magic tree house, 覺得好有趣, 但因為整個series的書差不多看完, 所以想看看有那些series 的書可以看.

原帖由 Charlotte 於 11-9-14 21:01 發表
MirandaLin/Schoolbus26,

請問你地囡囡睇開邊d書呢?

Charlotte,我囡睇開ladybirdl裡D書咋,因為我英文係有限公司,都教唔到咁多囉!

Charlotte, AlanShirley, stcmcc,
謝謝你們的介紹!
我稍為整理咗你地介紹嘅書, 我得閒會去圖書館搵下, 揭下, 睇下邊個系列啱我囝囝多啲.
thanks again.

Charlotte:
Daisies Series
Books by Jacqueline Wilson <--非常正,不過故事啱女孩多些及大部分書小二來說太深。都有幾本幾啱初小的
Diary of Wimpy Kid  <--幾有趣
Horrid Henry Series
Arthur Series by Marc Brown
Magic Tree House

AlanShirley:
1) Magic Tree House
2) Jig Saw Jones Mysteries
3) A to Z Mysteries
4) Horrid Henry
5) Roald Dalh  <--文字較深; 也有淺的, 如enormous crocodile, magic finger 等
6) Mr Midnight  <--不淺,及內容恐怖,
7) My Weird School
8) The Secrets of Droon <--文字較深
9) Andrew Lost
10) The Magic School Bus - Science Chapter Bk <--文字較深

stccmc:
還有 Big Nate 和 wimpy kids,captain underpants 幾有趣。

原帖由 MirandaLin 於 11-9-15 09:48 發表

Charlotte,我囡睇開ladybirdl裡D書咋,因為我英文係有限公司,都教唔到咁多囉!

我搭訕下先....

ladybird 都有唔同系列, 唔同程度.
你囡囡係自己閱讀, 定係要你伴讀呢?
仲有, 你係諗住想佢自己睇, 定係你會陪佢一齊睇呢?

我諗知道清楚佢嘅程度同埋你嘅目標, 會容易d介紹合適嘅書.

原帖由 monkichi 於 11-9-15 10:15 發表

我搭訕下先....

ladybird 都有唔同系列, 唔同程度.
你囡囡係自己閱讀, 定係要你伴讀呢?
仲有, 你係諗住想佢自己睇, 定係你會陪佢一齊睇呢?

我諗知道清楚佢嘅程度同埋你嘅目標, 會容易d介紹合適嘅書. ...

Hi monkichi,多謝你的指教,其實我係想我囡自己睇多D,佢可以睇LEVEL 3~4.之後果D深左就要我讀啦,但我都好多讀唔到,所以想找D佢可以自己讀到果D囉,謝謝!

Charlotte,

Thank you so much !

原帖由 Charlotte 於 11-9-15 14:17 發表

MirandaLin,

Oxford Reading Tree, Step into Reading (我估Level 2 至 3 開始), I can read (我估 Level 1 開始)都有好幾個level, 你可以帶囡囡去睇吓, 睇吓佢鍾意邊類型, 哩d書都係由淺入深的.  另外, Daisy S ...

Thank you Charlotte, 斋睇D封面已經好吸引啦,請問裡D書係圖書館會唔會借到呢OR要去邊度先可買到呢?

Miranda,

D書圖書館會有,不過好難搵(MOS),因為多人借&好多時小朋友睇完唔會放回原位周圍擺,之後就俾d staff收晒入房得閒先上番書架 .我建議你隨時袋住張書單,平時去街如果附近有圖書館,就去尋吓寶.我上次入長洲,就發掘到好多寶藏 .

Step into Reading d書,書局耐不耐會清貨,唔記得$100
/4 or 5本.

ORT,如果你想買,call我啦,話你知邊度平.

原帖由 MirandaLin 於 11-9-15 15:10 發表

Thank you Charlotte, 斋睇D封面已經好吸引啦,請問裡D書係圖書館會唔會借到呢OR要去邊度先可買到呢?
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]
‹ 上一主題|下一主題