用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 凌月仙幼稚園新生入學簡介會
樓主: ltang7
go

凌月仙幼稚園新生入學簡介會 [複製鏈接]

原帖由 sansquare 於 11-9-28 18:55 發表
We haven't met the principal. Since my kid is attending the playgroup in this schoo nowl, we will arrange a time to meet the principal.  Thanks for your advice.  

由下星期開始,逢星期四早上8:40﹣9:00在戶外操場有親子體操,有時間可以來睇下,你一定會見到校長的。
Every Thur 8:40am-9:00am, parents are welcome to participate in the morning exercise session. You can surely meet the principal there.

Thanks Itang7

今天是新學期第一次親子活力操,場面有d亂,哈哈,有家長响處小朋友都係會嗲d。我阿囡就好積極,肯企出去幫手帶領做體操,我真係好開心! 
好鐘意d老師好投入一齊做,希望下星期幼兒班會有進步!

Thanks Itang7.
我一陣都同公司請假早少少走, 親自去交form. 星期六都會去簡介會.
希望佢收. 到時你個囡k3, 我個仔k1.. haha..

原帖由 athena1127 於 11-10-6 15:04 發表
Thanks Itang7.
我一陣都同公司請假早少少走, 親自去交form. 星期六都會去簡介會.
希望佢收. 到時你個囡k3, 我個仔k1.. haha..

我阿囡依家讀緊k1,如果你仔仔明年來讀k1,我阿囡就會升k2喇。
你下午去可能會難揾到人,佢地k1得上午,k2﹣k3就有上午和全日班,k2和k3的班房在一樓,k1班房在地下,下午放咗學無人响地下,你去到無人可能要打電話。

去完簡介會了. 我個人好滿意.
估唔到校長外表咁後生. 佢都好詳細介紹,我個人鍾意佢既活動教學. 唔知啱唔啱阿仔呢.
參觀咗校園,我第一次睇幼稚園, 好有趣!!
我未見過d教師唔笑.每個都好好笑容好nice ^^

請問凌月仙2012 K1收幾多人的?

原帖由 athena1127 於 11-10-10 15:52 發表
去完簡介會了. 我個人好滿意.
估唔到校長外表咁後生. 佢都好詳細介紹,我個人鍾意佢既活動教學. 唔知啱唔啱阿仔呢.
參觀咗校園,我第一次睇幼稚園, 好有趣!!
我未見過d教師唔笑.每個都好好笑容好nice ^^ ...

校長唔單止外表後生,思想亦好開明,好肯聽意見。同埋佢永遠講野要係咁正面,代人新物總是充滿正能量,C6講笑話,就算阿女咩都學唔到,淨係學到校長既正面態度,呢三年既幼稚園都已經值番晒!
校園真係唔算靚,座建築物已經超過六十年,比起好多裝修新穎的幼稚園來講,都算幾“up dup",但係課室都清潔整齊,而且戶外空間大,天涼小朋友可到戶外上課,唔駛成日困在室內。講真硬件絕對唔係呢間學校既強項,但佢地既軟件(老師,教學理念,課程,自制教材等等)就非常非常好!

原帖由 fingerbb 於 11-10-10 23:40 發表
請問凌月仙2012 K1收幾多人的?

我唔知2012k1會收幾多人,2011K1就收咗 51位。

有關學校附近地盤施工事宜,校長已多次致電查詢,地盤回覆近兩個星期將會是最嘈吵的時段,會盡快為學校安裝隔音布。
我都有問阿女上課嘈唔嘈,佢話嘈不過都聽到老師講說話。
據校長說,幼兒班房在地下受影响最少,在一樓的低班課室較受影响,而校長室及教員室就最嘈。因附近有好幾間學校,地盤施工時會盡量把高噪音項目安排在星期六。

上星期我同囡囡返playgroup, 係嘈到姐姐要好大聲講野我地先聽到.
早2日已經通知, 尼個星期既playgroup因為嘈音關係停課添呀

原帖由 janettsui 於 11-10-13 11:50 發表
上星期我同囡囡返playgroup, 係嘈到姐姐要好大聲講野我地先聽到.
早2日已經通知, 尼個星期既playgroup因為嘈音關係停課添呀

其實果個地盤影响到好幾間學校,包括英皇,聖保羅,聖士提反堂,我諗地盤應該都收到好多投訴,希望快d起完快d收工。

請問K1申請幾時deadline呀? THX

原帖由 fingerbb 於 11-10-14 21:13 發表
請問K1申請幾時deadline呀? THX

學校已定11月5日為面試日,下星期會開始寄出約見信,如你能於下週交回申請表,約見時間也許可以及早提出更改,學校希望能配合每位小朋友(家庭)的需要,但如太遲收到申請表的話,學校也許未能作出相應的配合。
我記得上年我們也是跟另一個面試時間相撞,我一早提出更改時間,佢地都願意安排另一時段。
後來得知申請的人數並不比附近另一間完全不容更改時間的幼稚園少。

後來得知申請的人數並不比附近另一間完全不容更改時間的幼稚園少。..
oh no... 附近o個間話今年有1仟人報名呀.
我都去過,我自己先入為主, 都係鍾意淩月仙多d.. 人地個校舍都係靚d既.. 不過軟件唔夠 淩月仙fight

原帖由 athena1127 於 11-10-21 14:43 發表
後來得知申請的人數並不比附近另一間完全不容更改時間的幼稚園少。..
oh no... 附近o個間話今年有1仟人報名呀.
我都去過,我自己先入為主, 都係鍾意淩月仙多d.. 人地個校舍都係靚d既.. 不過軟件唔夠 淩月仙fight ...

附近有好幾間幼稚園,我講果間應該唔係你講果間,因為應該冇成千人報名咁多。
你講果間其實都幾好架,課餘有好多活動,又有好多講座俾家長。而且好注重閱讀,有個好正既圖書館,朋友d仔女响度讀都好滿意。

係咪真係咁啱. 呢兩年都係同一日in . 真係有咁啱得穚? 唉.. 難為了家長!!!
原帖由 ltang7 於 11-9-23 12:13 發表

有!印象好深刻。
我仲記得果日係落雨,去完禮賢會in(C6 in 到好勞氣,略過)行過去凌月仙,都幾狼狽,一行上去(學校門前一條鈄路)就見到校長企响度同家長頃談。我地先去登記,然後被安排去唱游室free play玩玩具,等小朋友適應下,都等 ...

回覆 26# ltang7 的文章

ltang7 讲得很详细,今年的interview 一模一样的。bb 已经拿到offer了,好开心。谢谢你为我们介绍了这么多凌月仙的情况,我会不断关注你的帖子!
‹ 上一主題|下一主題