用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小龍女小龍仔家長,你們的心情如何?
樓主: VV媽
go

小龍女小龍仔家長,你們的心情如何? [複製鏈接]

原帖由 HY412 於 11-9-18 13:50 發表
做好以下準備:

1/ 面試數間直資打底, 亦可作為津校面試前之操練.

2/ 自行首選學校可按 BANDING 升一級, 次選學校必須選一間穩陣而入讀無後悔的學校.

3/ 大抽獎揀頭三間學校, 按成績叩門時有信心學校會考慮收的.

...

如真有直資收 , 您讀吾讀 .

如果囡囡在BAND1內, 會讀津校.

原帖由 k_0530_a 於 11-9-18 17:32 發表

如真有直資收 , 您讀吾讀 .

唔 知點算好怕選錯學校

小兒是BAND 1 尾, 他志願是讀返學校的一條龍中學,但我想他讀一間較好的,但又驚縮班及人數較去年多。如他入一條龍中學,他多數會入英文班。都不知如何是好?

總知要揀學校好煩,你地知唔知直資學校通常幾時派申請表

我也是十分擔心. 龍年出生率極高, 但奈何遇上中學縮班命運. 惟有無時無刻鞭策阿仔努力讀書, 星期日全家不需要外出便留家多做補充 (為他挑選比學校課程更深的exercises), 希望他考試時倍添信心. 不過亦要為他安排適量的玩樂時間, 不致令他壓力過盛.作為父母也只能如此...

想當年我都是自己挑選中學, 填大抽獎表格. 現今的小孩太幸福了

回覆 27# monmonc 的文章

超驚..呀仔嗰班(五升六)俾學校拆散晒..(因縮班..由6班5年班變5班6年班) ..其他班原班上..呀仔話佢嗰班 d 人好叻....且一放學就去補習班...

你話點好 ??

守株待兔, 後果自負.

自行都唔去?? 自行都要面試, 想面試表現無咁緊張, 咪先去直資學校面試實習一下, 只需要付上數十元的報名費, 好過比 $ 去參加面試班!

自行階段, 唔係靠博的, 命運仍然掌握在手中, 抽獎就係天意.  

"機會係留比有準備的人", 你/妳會為子女作好準備 ( 共同進退) 嗎?

原帖由 萬榮太太 於 11-9-19 12:11 發表
我想問,如果我咩都唔去INTERVIEW,只依靠大抽獎,可以嗎??有咩後果?

除非你好肯定你有抽獎運, 否則後果堪輿.  上心儀直資website睇下幾時接受申請啦, 都係呢兩三個月啦......

原帖由 萬榮太太 於 11-9-19 12:11 發表
我想問,如果我咩都唔去INTERVIEW,只依靠大抽獎,可以嗎??有咩後果?

原帖由 萬榮太太 於 11-9-19 14:39 發表
咁又岩,但幾時先知直資學校有面試呢?

基本上直資名校系睇"實力"先有得面試.......二線果d直資學校就你肯"遞表"都有得面試, (唔使擔心 有位佢地實收,唔會同錢"斗氣")

一日唔簽番封放棄抽獎信俾直資學校, 一日仲可以去抽, 但如抽得唔好, 佢未必俾你番轉頭.  有人問禁apply直資做乜?  當練習interview又好, 當抽得唔好再去叩番間直資機會好dd又好, 總之一定要考兩間直資做保險啦.

原帖由 萬榮太太 於 11-9-19 16:01 發表
但如果到時去直資INTERVIEW成功,但我又唔想讀,咁大抽獎係咪會放棄??

原帖由 萬榮太太 於 11-9-19 16:01 發表
但如果到時去直資INTERVIEW成功,但我又唔想讀,咁大抽獎係咪會放棄??

呢樣就系政府"明益"d直資學校架啦 , 如果等大抽獎後,家長先決定會唔會放棄,....甘d直資學校咪變左要收d"次1d"既學生, 肯定唔會有甘多學校轉直資啦.....

放心, 直資收唔到你o既acceptance, 當你自動放棄.

原帖由 萬榮太太 於 11-9-19 17:23 發表
嘩,好危喎,對於我呢D一定唔會讀直資嘅人來講,到時又唔記得寫放棄信,咁咪大鑊.

大家適宜抽時間用心留意『 升中派位主題』, 內裡有好多有用的資料帖文, 特別係"升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料) ", 睇完一定完全明白升中流程.

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... age%3D1&page=78

原帖由 HY412 於 11-9-19 17:54 發表
大家適宜抽時間用心留意『 升中派位主題』, 內裡有好多有用的資料帖文, 特別係"升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料) ", 睇完一定完全明白升中流程.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread ...

thks!!!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

‹ 上一主題|下一主題