用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 陰公! 個書包超級重!
樓主: sung7099
go

陰公! 個書包超級重! [複製鏈接]

大本同重的書可以買兩套書, 一套放屋企, 一套放學校.

最好可以用可分拆式的釘裝,每課書可獨立拆除咁就最好啦。如果有書商肯出,淨係家長的壓力,d學校都唔敢唔用啦!
:verycold: :verycold: :verycold:

想問下大家, 中學生的書, 有沒有人張本厚書用刀片界開佢 (把本書分為幾份), 因為我讀大學時, 本本書都好似黃頁般厚, 我地會把本書界開幾份, 連有些老師都界開本書用

本數學書真係好重而且日日都要帶,最後買多本放喺屋企。

原帖由 五歲仔 於 11-9-28 18:42 發表
想問下大家, 中學生的書, 有沒有人張本厚書用刀片界開佢 (把本書分為幾份), 因為我讀大學時, 本本書都好似黃頁般厚, 我地會把本書界開幾份, 連有些老師都界開本書用 ...

好辦法.  哈哈 !!但係我會唔捨得撕開佢囉!!

回復 10# vincher 的帖子

'最弊:有時功課要求,把數做係書度'

這個問題買兩本數學書店樣解決?

回復 26# ALAL 的帖子

通常做喺書嘅都較少要求詳細列式而老師亦會喺堂上對答案.亞囝會用白紙整整齊齊寫好,返到學校有時間再抄番上去。冇時間咪攞之前做好嗰張紙對囉!本書咁重,老師唔會收三十本書再搬去教員室改啩!

心有同感,女兒的書包重達17kg,嚇人一跳,重過石頭,好慘!膊頭都頂不順

原帖由 黃巴士 於 11-10-2 03:16 發表

好辦法.  哈哈 !!但係我會唔捨得撕開佢囉!!

我都係咁話......
點知尋日返到屋企, 亞仔已經落左 order 比老豆, 要一個個 charter cut 開一份份, 亞仔話佢同學仔教佢的.

但有locker都無用,因為亜仔話要溫書,将每日全部書搬回來,第日又搬反学校,曾是超重,好彩亞仔大隻,如果是我就拿不起來。
‹ 上一主題|下一主題