用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Thank you so much
樓主: LPYdad1
go

Thank you so much [複製鏈接]

Being deleted

I cannot join on 15 Oct 2011 because I need to work...

Please share the happiness or any good ideas after the gathering!

我都想來,可以嗎?

sorry that 15th is long week for me.  cannot join this time.

Thank you for your arrangement, I will be there, see you then.

其實我有興趣想知LPYdad1你呢幾年來如何幫你的小朋友?  用3T訓練?  用其他方法?  好可惜我明天早上要返工, 不能來。

回覆 2# LPYdad1 的文章

其實我覺得你可以先講下Steve Jobs "Standford U" 果個talk, 跟住講下上流力果d "think big, step small",
跟住可以討論下訓練的目標係乜野, 係唔係"安坐, 唔發脾氣, 大聲叫", 定係有其他更重要...

以上提議純粹講笑, 可以同c9討論下邊度做針灸好: 浸會定廣華, 盧底骨, 中藥, 西式的homopathy, biochemical, ABA, RDI, floor time, Louise, 3T,... 邊度做, 價錢如何, 做多久, 有無效...

回覆 1# LPYdad1 的文章

你呢個topic 講個腦我都好有興趣, 不過唔知C9有無. 我以前參加過d C9早餐會就發覺佢地對針灸同ABA好有興趣...

另外可以討論下d 比較包容的小學...拔尖補底, 全校融合, 社交言語班, 小一預備班, 自然學校等...

回復 31# LPYdad1 的帖子

講個腦, 我好有興趣, 但係我出唔到來join, 點算! ?

回復 1# shanyeungbb 的帖子

回復 1# LPYdad1 的帖子

HI LPYDAD1,

明天一早按排帶個仔去OCEAN PARK,
約晒人所以去唔到, 真可惜.
唔知你下次幾時再搞呢?? 可以的話, 可唔可以SUNDAY!!

回復 8# kelvin_hmlau 的帖子

如果我去咁我咪都係c9之一, 哈哈...我都係c9仔一名, 你mentioned 0既治療, 我全部都有試過...well...

回復 8# LPYdad1 的帖子

假如係講個腦點運作及傳遞訊息, 我都有興趣, 因為以前在美國讀過下腦神經course, 不過只係皮毛, 都略知少少...反而我好有興趣, 一些相關腦的病, 自閉症, 腦退化...好多大學都研究到患者可能腦部缺乏某些物質或蛋白, 所以傳遞唔到訊息...當然搵出問題徵結係好, 但如果科學家們能研究到如何幫到個腦就更好...應該都可以攞諾貝爾獎...

以前曾經聽過香港某間大學講相關腦疾病的講座, 個講師用0左個比喻, 我0地成日鬧人[頭大冇腦, 腦大生草], 並不是話自閉兒個腦係空白, 但可能係缺少或某些物質分泌過多而產生問題...

咁好想知除0左食supplements, 針炙, 做感統之外, 有咩可幫助腦去傳遞訊息呢...我真係極有興趣...

http://www.docin.com/p-46448562.html

http://programme.rthk.org.hk/rth ... &e=155664&m=episode

同阿仔都睇過起碼4-5個不同醫生, 他們都得出同一推論, 先天巳不足, (可能腦細胞不活躍或少, 突觸又唔多,加上后天嚴重重金屬超標, 傷害個腦...)仲知就係難搞, 需要很長時間去修補(類似腦傷問題, 或中風, 需時間去修補)...醫生說唔治好本, 只治標, 凡事都只會事倍而功半...

Being Deleted

‹ 上一主題|下一主題