用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生 (九龍) 開英普班-good!
樓主: renielo
go

民生 (九龍) 開英普班-good! [複製鏈接]

有沒留以民幼張Form, 要列明家長大,中,小學...好似選埋家長學歷&校風(?)

覺得有D似係度搵合心水架家長.......

其實家長讀嘜學校, 同小朋友入讀佢學校有嘜關係?

原帖由 麥兜MaMa 於 11-10-18 11:24 發表
有沒留以民幼張Form, 要列明家長大,中,小學...好似選埋家長學歷&校風(?)

會唔會:

1. 就算唔係只選band 1家長, 都排除band 5/band 3家長?

2. 家長本身係名校校友, 大抽獎分高易d入, 可能唔選民小

咁陰謀論............咁樣推敲落去.......真係齋睇一百份申請表都死, 何況成千人報讀..........唏..........

原帖由 麥兜MaMa 於 11-10-18 11:40 發表
會唔會:

1. 就算唔係只選band 1家長, 都排除band 5/band 3家長?

2. 家長本身係名校校友, 大抽獎分高易d入, 可能唔選民小

其實我都想知, 以前要唔要填家長讀邊間學校, 如果今年先有, 或者我自己太過小人, 我會覺得呢part都計分

我覺得一定計喇........

原帖由 hobby 於 11-10-18 11:47 發表
其實我都想知, 以前要唔要填家長讀邊間學校, 如果今年先有, 或者我自己太過小人, 我會覺得呢part都計分

原帖由 hobby 於 11-10-18 11:47 發表
我囡囡今年讀緊K2,我記得當年都要填,其實除咗民生,重有幾間都要填(培正.學之園、、、)

唔係想陰謀論, 不過1st間連小學都寫理(學之園冇報, 培正未有表格), 覺得奇怪, 8下者.
當然幾千人報, 就算真係計分影響都唔大, 都係看小朋友表現多d.

咁父母一個係名校出身, 一個係Band 3又點計呀? 我個case就係咁...

不過我反而想知今年第一年開英普, 師資同銜接小學點啫
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

第一年攪英普dNET及普通話老師都要請多d, 即係好多係新的,課程又要重新編過,唔知質數點。唔知之前在校教的廣東話老師會繼續留任幫手,還是 ,如留下可幫手涵接嘛

學校會否安排一簡介會講解一下轉了不收學劵及有英普班, 師資和上小一的銜接政策有否改變?

現正就讀的學生是可以繼續用學劵的, 而申請2012年上午班的是英粵班, 假如師資、教材與舊生相約,升小一的政策不變, 那應如何理解?

K1-K3 d書今年已經轉晒方便函接出年新制, 學校plan得好好!

同一批講東話老師要教上午及下午英粵班, 英普班只會出現係下午班, 所以未必會cut人

好少出名嘅學校會請無經驗又無train過嘅老師

家長會唔會諗多左呢?現階段如果鐘意,唔好理咁多,報左先....其實每間學校想收有質素家長既學生係正常,我講既質素唔係只係指財富同學歷, 而係教養, 記住學歷同教養唔係成正比的...
民生往年會家長同小朋友一齊面見, 一邊玩一邊觀察,最容易睇到家長點同小朋友"玩"同點教小朋友。

你的意思係英粵班數目和以前一樣?英普是加班的?如果唔係一定有老師多出。Or 其實學校唔係開很多英普班?新的書是自編的教材嗎?如不是個人就覚得用那本書分別不會很大,來來去去還是那幾個書商出版,內容差不多,除非自編教材和weekly plan, 如LH, St Cat那些。而且最重要還是老師教書功力。不過請NET & PTH 向來都是學界頭痛之處,supply 小,turnover大,要求又多。相信名唔名校都不例外。

原帖由 renielo 於 11-10-19 09:52 發表
K1-K3 d書今年已經轉晒方便函接出年新制, 學校plan得好好!

同一批講東話老師要教上午及下午英粵班, 英普班只會出現係下午班, 所以未必會cut人

好少出名嘅學校會請無經驗又無train過嘅老師 ...

真係好想了解下新安排係點 ?
因為我生多左個女 我都想了解多d
其實我估應該唔會只係多左英普班咁簡單
如果唔係讀英粵班同以前一樣又無左學券
未好唔抵 ?

會唔會有家長簡介會 ?

Agree, as per the interview in last year, teachers asked me a question that what would I do if my kid is in bad temper or emotion.  They want to know how you teach your kid.   Even some of the teachers look very young, but they are very experienced.  Both parents and kids should be well prepared for the interview.

原帖由 sllau 於 11-10-19 11:11 發表
家長會唔會諗多左呢?現階段如果鐘意,唔好理咁多,報左先....其實每間學校想收有質素家長既學生係正常,我講既質素唔係只係指財富同學歷, 而係教養, 記住學歷同教養唔係成正比的...
民生往年會家長同小朋友一齊面見, 一 ...
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

cut人嘅意思係唔會再喺哩間學校教書, 如果英粵班維持現在每班3個講東話老師(或會間中安排英語老師喺課室), cut咗人邊個教上午班? 最多改返工時間

今年K1改咗用Letterland+Oxford Reading Tree, K2再加其他英文書, 同LH/ St. Cat相似, 因為出年有學卷, 一定會增加外語堂時數, 至於會唔會另外再加自編嘅書, 要問吓學校先知, 希望學校公佈多d資料啦

另外, 民生d學費同LH & St.Cat比較平很多, 佢地大約要$4000 x 11 or 12期, 而且又無小學back-up!

我都好期待學校快d公怖來年課程會變成點...
大女今年啱啱讀K1(趕到學券尾班車), 本來諗住細女都跟家姐尾, 點知剎出呢個改變, 又要洗一筆...
不過如果課程變革吸引, 以每月$2700計都算扺讀...希望佢可以開放埋大抽獎, 咁就perfect..
btw,點解間間學校英普班都要係下午呢, 當年TT都係咁
‹ 上一主題|下一主題