用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選校,可以再來一次嗎?
樓主: henchow
go

選校,可以再來一次嗎? [複製鏈接]

人的一生中總會遇到不同的問題和困難,早點面對小小的挫敗,早些學習要積極的改善和面對不也是好嗎?為何人生裏不可以有小挑戰?學校課程好,除了老師外,我們作為家長的配合也是很重要的。為何常常要計算別人的付出,而自己卻只停留過度保護自己的孩子呢?孩子對生命的看法是從我們而來的,妳想他將來作怎樣的人,現在就要想想怎樣培育他。

原帖由 henchow 於 11-10-17 23:15 發表
上星期小朋友在校內發生一件小事,該事情讓我真正後悔為他選擇了這間學校.

事緣, 今年阿仔讀K1開始(去年在這校讀N1),就一個月有兩次「Show and Tell」時間(一次中文一次英文),當阿仔開頭三次(2次中一次英)都做得好好 ...

Please pm me and inform me which school, thanks.
[email protected]

原帖由 wister 於 11-10-18 18:26 發表
人的一生中總會遇到不同的問題和困難,早點面對小小的挫敗,早些學習要積極的改善和面對不也是好嗎?為何人生裏不可以有小挑戰?學校課程好,除了老師外,我們作為家長的配合也是很重要的。為何常常要計算別人的付出,而自己卻只停 ...

你講了我想講的!!
現在年青人受不到壓力
自以為是.!
唔多唔少都係父母過度保護所至.

回覆 21# wister 的文章

你講得太好啦

以前讀書不是時常教「要從失敗中學習」、「失敗乃是成功之母」嗎?無奈現在的小朋友大多活在自己的comfort zone中,沒有挫敗、困難=沒有了學習面對挑戰和情緒管理的機會

先多謝大家的回覆, 在此留言只是想呻下, 因為我知客觀環境(學校的情況)唔會改變.
我並沒有因為阿仔不能完成「show and tell」而感到唔開心, 亦唔係因為遇到挫拆而要呻兩句. 阿仔返學一年多, 計埋今次只是哭了3次, 之前兩次因為自己唔乖, 阿仔一向情緒沒有大起大跌, 但阿仔話佢今次哭得好大聲, 有這異常情況, 都不向家長通知聲? 再者,同一班只有6個人接放學(3個媽咪3個工人, 其他的都是坐校車), 每日接阿仔放學,老師都未試過和家長講過一句學生返學的情況(其他家長都係).
不過, 摸不著頭腦的事件, 都不止在我阿仔班發生, 隔離班原定係英文「show and tell」,但當日因為英文老師冇返, 所以忽然就變成了中文(更正, 係普通話)show and tell, 是這樣臨時嗎? 其他老師唔識英文的嗎? 奇!
我沒有「特訓」阿仔成為周身刀, 現在只是學音樂班及普通話, 沒有考過什麼証書, 相信比不上很多家長所做的, 當初亦沒有大量去面試學校, 反而我更著重阿仔的 discipline 及性格發展, 所以平時我都會刻意讓阿仔面對困難, 甚至明知他自己的決定是錯, 都由得他去做, 之後再教返佢.
對呢間學校有意見, 都唔係因為單一事件或單單是我的想法, 而係過去一年多以來眾家長的感覺. 所以今次事件, 令我再諗到, 未來還有兩年時間(k2 & k3), 「路」應該怎樣走下去.

有人話要讓孩子從失敗中學習, 我們做家長又何嘗唔係呢! 教育子女咁長的歲月中, 一定有做錯決定的時候.

上來教育王國有個好處, 就係其他家長的經驗, 無論是成功或失敗, 真係好過去聽XX 專家的講座.

回覆 25# henchow 的文章

究竟係邊間?? 出名深而又係bk論壇評語好好的學校真係唔係好多間. 希望唔係講緊我寶貝女讀果間啦...但係咁喎, 我間學校老師都會打下電話講下我個女的情況..老師和家長溝通我真係覺得ok..應唔唔係指呢間學校啦掛...

有n班, 出名深, 男仔升小又好, 出名既無邊幾間啦.

應該唔係講KM,KM K1先剛剛開始 "Show and tell"!

有d 担心係我仔嗰間tim.....

原帖由 henchow 於 11-10-17 23:15 發表
上星期小朋友在校內發生一件小事,該事情讓我真正後悔為他選擇了這間學校.

事緣, 今年阿仔讀K1開始(去年在這校讀N1),就一個月有兩次「Show and Tell」時間(一次中文一次英文),當阿仔開頭三次(2次中一次英)都做得好好 ...

N1 都有la!

原帖由 gromityaya 於 11-10-19 12:51 發表
應該唔係講KM,KM K1先剛剛開始 "Show and tell"!

會唔會系K字頭果間啊?請知道既媽咪提示一下好嗎?因為我地都系準幼兒班家長,實在需要知道多D幼兒園相關資訊,如果真系有咁冷漠咁無愛心既老師,我都唔想比仔仔讀。

講返show and tell英文老師無返, 我真係覺得可以用中文, 或者成堂唔上, 英文老師臨時無返, 實在無可能即時搵倒另一老師代上, 如果個中文老師講,唔咸唔淡既英文, 不如佢唔好上好過。   做家長真係要學識放手同睇開D, 我相信比多D機會小朋友面對唔同既事情,對佢將來心身發展仲有幫助。

劍鳴K1第一次 Show and Tell 十月尾先開始

sorry!令你誤會!我意思係話KM K1先剛剛開始show and tell咗一次,並不是話KM K1先有show and tell!
原帖由 lala229 於 11-10-19 15:26 發表
N1 都有la!

原帖由 gromityaya 於 11-10-19 18:13 發表
sorry!令你誤會!我意思係話KM K1先剛剛開始show and tell咗一次,並不是話KM K1先有show and tell!

show and tell咗一次? 我女張memo話第一次係十月廿四曰喎!

我仔仔上星期已經攞咗toy car返去做show and tell 啦!可能唔同組就唔同時間同帶唔同嘢!

我sorry就真, 誤會左你!

原帖由 gromityaya 於 11-10-19 18:13 發表

有 show & tell 環節的幼稚園不多. 其實大家係 yahoo search 度打 "show and tell, 幼稚園" 就會知邊間.

不過, 其實我都覺得係小事一件.
入得呢d名校, 老師忙, 照顧一定冇咁好.
‹ 上一主題|下一主題