用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果小朋友問取錄結果, 我應該點答
樓主: puibpuib
go

如果小朋友問取錄結果, 我應該點答 [複製鏈接]

會問的嗎?
我個仔完全唔關心...
有學校收, 有時佢連校名同location都配對唔到, 問我即係邊間學校.....

完全同意 laiyuen所講的, 我都想佢接受面對失敗, 幸福非必然這個道理, 尤其我阿女好貪玩, 及早話畀佢知我覺得對我個女黎講係好事, 希望佢對餘下落黎果d interview 更認真面對.  

原帖由 laiyuen 於 11-10-18 22:38 發表
無論得定唔得,我都係會照直同佢講,(same as lovelytwins) 因為我想佢學習面對失敗,讓佢明白唔係凡事都可以如願,要有準備有時會不如人意。同時我會首先讚佢面試時做得好好,已盡左力,同埋解釋俾佢知學校唔收,並唔係佢做得唔好, ...

我個女已經問咗我,有關學校唔收佢的情況和可能性。我同佢解釋學校不一定會收佢,因為實在有太多人報名。情況就好似去餐廳食飯時太多人等位,所以就入唔到。(這的確是真相。如果一間學校有100個位,但只有50人報名,應很大機會入到。)

我認為唔應該欺騙小朋友,因為終有一日佢會發現真相。例如不知何時,父母可能會在與朋友或親戚閑談時會談及選校事宜。比小朋友聽到,佢會重hurt,亦會傷害父母在小朋友心中的誠信。

我見我個之前就係一樣, 初初連個些校名/位置都搞錯.  

其實我們同好多男孩子家長一樣, 都希望佢可以有機會YW, 因為真係好合佢的性格同學習的模式, 不過之後佢係學校聽佢朋友仔說得多DBS, 就回來同我說朋友仔都說DBS 是最勁的, 考到DBS 先係最叻, 有些說已second in 完左.(應該未開始..可能家長想佢地小朋友信心大些才如此說),   攪到佢成日要去睇DBS (當時仍未 first in) , 我地就同佢說DBS 是合好多小朋友, 亦是好學校,  但未必是最合你, 不需同朋友仔比較, 但佢一定要留心些, 無論去邊間面試, 自己先要盡力, 如果學校選不亦是冇得控制的.  

所以其實不要看他們年紀細, 好多野都已經會在朋輩間流傳, 大人暪他們也是一時, 好快就需要改應對啦.

原帖由 莎莎莉莉 於 11-10-19 08:34 發表
會問的嗎?
我個仔完全唔關心...
有學校收, 有時佢連校名同location都配對唔到, 問我即係邊間學校.....

我比左reject信仔仔睇, 他面色一沉, 其實大人細路都會有一刻不開心的 (但都是幾秒!) 我想他學會什麼叫失敗、挫折, 最重要的是以後的態度:例如檢討、改進, 當然還要家長的解釋和安慰(例如不是小朋友的錯, 是有很多原因等等) 不過仔仔知道後, 馬上取出所有中英文書本好好讀一次,又勤力寫字! 我都覺得有少少於心不忍! 但係他有一封2nd int, 我叫他認真點, 他說知道了. 有時告訴他都好! 如果我有10封reject信, 我都係show兩封算!
‹ 上一主題|下一主題