用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 更新 : 已收了7封以上rejected letter ....破了紀錄 , ...
樓主: simonchoy123
go

更新 : 已收了7封以上rejected letter ....破了紀錄 , 邊個夠我多 [複製鏈接]

只有我一個擔心. 阿仔冇乜反應.

原帖由 melodyc111 於 11-10-26 11:56 發表
i also received 3 rejected letter. i'm just worry about my son feeling

all parents add oil~~~~~~

各位沉著應戰,成個遊戲仲未完...希望在明天

Everybody Add Oil ar!!!!!

回復 1# kenjo76 的帖子

大家唔好灰心呀。一日未到last minute 都未係結局呀。

我已經好努力係度加油了,但一次又一次漏油......,愈來愈冇信心,愈來愈灰,現在除了祈禱跟等待,不知道仲可以做D乜???冇晒人生樂趣...

我報左五間,暫時reject 左一間,仲係亞女最鍾意果間,唉!
呢個game 好難玩呀

嘩!!!你勁過我喎... 但係我估最終, 我一定多過你,  我已經有4間(再加sspcs, dbs, spcc, sfa,yingwa), 應該全軍覆沒!!!  TOTAL 9 間.  報名費+的士費都冇得回水(再加零食, 玩具用泥tum佢呢)?   但係都唔緊要... 一定有書讀..  因為12年免費教育.

我諗諗下, 不如攪間中立公司, 專幫d直資/私立學校處理入學申請(全電腦化), 面試安排, 電話查詢, 結果公報, 好似獵頭公司咁, 幫d學校做filtering and scheduling.  每個學生收學校$20-30.  都應該幾好賺.

不要放棄, 只是第一輪, 到出年開前仲有機會啊。
我今日到收到第一封reject letter(in progress), 同樣一個offer都未有, 只有兩間尚要考慮的學校有2nd in.
不過心情沒有太大起落, 但過程中看到女兒需要改進的地方, 不是為了面試, 而是為了她的成長, 相信若她在這些方面能有進步的話, 明年六月叩門成功機會必會大增。即使叩門不成, 她在弱項上也已有進步了。
各位家長加油啊。

我 in 左六間, 一間收左, 一間2nd in , 另外兩間一日內打孖黎請我食白果 (我最鐘意果兩間), 另外兩間等消息.

好唔想玩呢個game, 自問亞女 on paper (certificates from recognised organisation..school awards...etc) 唔太差, 但都.....

報咗5間2間已rejected.一間等運到(result).一間等唔知有無2nd in,最後一間仲未考。真係••••••••••

I have 4 reject letters, but the result is expected.

回復 5# abioole 的帖子

nice post!!

原帖由 abioole 於 11-10-26 15:20 發表
嘩!!!你勁過我喎... 但係我估最終, 我一定多過你,  我已經有4間(再加sspcs, dbs, spcc, sfa,yingwa), 應該全軍覆沒!!!  TOTAL 9 間.  報名費+的士費都冇得回水(再加零食, 玩具用泥tum佢呢)?   但係都唔緊要... 一定 ...

魅力公主 醒目開學勳章

亞女IN咗4間, 已收到兩間reject LA
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

真係冇陰公 , 諉遠又唔收 , 近又唔收...

發洩下啦!大叫下啦!講咩安慰既說話都多餘。

大叫內容如下:
我既囝/囡會差得過你地?
點解唔收佢?
你諗清楚左未?
你係咪攪錯左號碼呀你?

多謝安慰 , 我係唔會氣餒.....努力
原帖由 無氣同你講 於 11-11-3 15:25 發表
發洩下啦!大叫下啦!講咩安慰既說話都多餘。

大叫內容如下:
我既囝/囡會差得過你地?
點解唔收佢?
你諗清楚左未?
你係咪攪錯左號碼呀你? ...

upset

i'm also received 6 rejected letter
i'm just worry about my son feeling
he's also good standard but no offer
famous kindergarten with a lot of certificate doesn't mean anything.

it really too keen & tough  this year
‹ 上一主題|下一主題