用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浪澄灣綠茵收咗喇 !
樓主: datejust
go

浪澄灣綠茵收咗喇 ! [複製鏈接]

Will you pay the deposit?  The deadline is this coming Saturday.

Anyone knows if there is still vacancy left?  I'm still thinking whether to apply or not!

can we still apply? I want to know too

應該有校車,因在街上見過。
剛旅行回來,明天去交留位費

原帖由 WhiteBerry 於 11-11-14 11:15 發表
學校有無校車呢?

原帖由 sarubuta 於 11-11-19 00:06 發表
應該有校車,因在街上見過。
剛旅行回來,明天去交留位費

今朝我啱啱交咗 , 妳係咪決定讀定再等其他offer?

原帖由 supermom1 於 11-11-16 11:45 發表
can we still apply? I want to know too

yes, I thnk so as long as they still have space becos I apply to start in March & got the offer already.

如有更心儀, 就會讀其他.  
在二線的學校,我排佢係第一第二

因為自己並不prefer 英普班, 我重視英文, 但卻認為普通話唔需要太早學, 我唔介意有普通話堂, 但我想小朋友先學好廣東話.
Greenfield PN 只有英普班, 不會用廣東話上課, 呢樣我想要的唔太match.  同埋鐘意全日班,但又唔想程度太淺. Greenfield 只有半日班.

其實我都好鐘意Greenfield, 囡囡在這校讀o左兩個幾月playgroup.  學校新開就開始讀, 見到校學不斷在改善, 不斷的進步.  

英文老師都係NET, 而且有愛心, 見到我女就好開心, 同佢say hi, 同佢玩,仲會攬住佢同抱佢,我女上堂都好開心,回家會做上堂唱歌的動作。校長表面有Dcool, 不過熟o左就知其實佢都好nice.
會說廣東話的老師及普通話老師都好好人.  

再加上可以行路返學唔使撘車, 如果唔係language 問題,感覺Greenfield 其實好好。

你呢? 
決定讀定再等其他
offer?

原帖由 datejust 於 11-11-19 10:09 發表

今朝我啱啱交咗 , 妳係咪決定讀定再等其他offer?

原帖由 sarubuta 於 11-11-20 03:13 發表
如有更心儀的, 就會讀其他.  
在二線的學校,我排佢係第一第二

因為自己並不prefer 英普班, 我重視英文, 但卻認為普通話唔需要太早學, 我唔介意有普通話堂, 但我想小朋友先學好廣東話.
Greenfield PN 只有英普班, 不 ...

我係鍾意近屋企同埋係net teacher, 我覺得佢學費太貴(應該係租金問題), 我要等埋學之園收唔收先?

我打算比阿囡返佢哋pg先, 我想問妳囡囡係工人/屋企人帶佢返pg架?

回復 27# sarubuta 的帖子

我同你諗法一樣, 唔係太鍾意英普, 因為在家都係講CANTONESE, 如果英文+廣東話會好D.

不過我女係細B, 加上佢比較怕生保, 出到去INTERVIEW都係呆呆咁, 富榮迦南得WAITING, 明慧剛IN咗但都唔慌得, 而家淨低HKPS, LH同VICTORIA未IN, 但呢幾間勁多人爭, 斷估都考唔到多, 所以我好大機會只有GREENFIELD OFFER.

聽你講GREENFIELD PLAYGROUP都幾好喎, 我來緊12月中都想帶女女試吓讀.

回復 28# datejust 的帖子

HELLO, 我哋係街坊呀, 你諗住幾時報PLAYGROUP呀?

Greenfield好近我屋企,但我覺得呢間校舍好空,同一般kg好唔同。我同我教kg嘅朋友去過greenfield,佢話greenfield完全無自己老師做嘅教材(=全部買街外現成嘅教材),可以知道呢間kg幾求其。我囝係細囝,唔多offer, 所以我心大心細唔知留唔留位好,但我朋友話如果$5xxx學費真係唔值。

之前9月上星期六,我陪囡囡。十月又上weekdays 又返星期六,姐姐weekdays, 我返星期六。十一月開始只weekdays, 姐姐帶。
見d同學,星期六班多數家長帶,weekdays 就一半半啦!

Playgroup 是輕鬆開心的,但不要expect教好多嘢

原帖由 datejust 於 11-11-21 17:09 發表

我係鍾意近屋企同埋係net teacher, 我覺得佢學費太貴(應該係租金問題), 我要等埋學之園收唔收先?

我打算比阿囡返佢哋pg先, 我想問妳囡囡係工人/屋企人帶佢返pg架? ...

我都係油尖旺街坊,請問我地附近有幾多間比較有名的kg?
我知道的有:
君匯港--victoria
凱帆軒--學之園
浪澄灣--綠茵
太子--明慧
其他唔知道了.我的小b快出生,係時候睇定資料了.
‹ 上一主題|下一主題