用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 請問有無讀Eng/French Stream 家長?
樓主: w2b
go

請問有無讀Eng/French Stream 家長? [複製鏈接]

原帖由 TINGMUM 於 11-11-24 13:03 發表
見到daddycool真係好啦!  我呢輪都想pm你問ymca的情況, 幫下個仔搜集資料.  想問ymca多唔多功課做架? 我個仔寫字慢, 佢最好去間輕鬆d的中學, 不用花太多時間同功課角力. 講多d ymca來聽下, please! ...

你可以隨時 pm 我o架, 冇問題喎.

YMCA 功課唔算多, 一般都係三至四樣, 但每樣功課會比 TSL 嘅要費時些少, 始終係中學, 但通常呀女在學校已經做咗一兩樣, 故此回家後大約做 1-1.5 小時左右, 都算幾輕鬆.

課外活動最少選兩樣, 最多選三樣, 種類都幾多, 學生們應該搵到鍾意嘅活動.

其實有一樣我以前最担心嘅就係校風問題, 但而家呀女讀咗幾個月, 連同未入學前總共去過學校起碼五六次, 都覺得唔錯, 學生們都好守規矩, 幾好禮貌, 高年班對低年班都好友善. 曾經在放學時坐巴士 (學校門口有巴士去東涌站, 基本上全部都係 YMCA 學生) 見到有幾個男學生好大聲講野並夾雜住唔少英文粗口 (多數學生都係講英文), 但覺得冇乜問題, 因為自己年少時都係咁.

TINGMUM,

Oh......... I see.
That French student must be very smart!!  

原帖由 TINGMUM 於 11-11-24 14:55 發表

e-p,

係呀, 個french student同我女講間國際有獎學金offer 比佢, 佢好開心.  呢個細路性格好好, 同我女坐時成日同我女鬥高分, 默書, test, spelling都 鬥一餐, 真係要多謝佢, 個女因而英文成績keep得唔錯. ...

流晒口水! .....

原帖由 TINGMUM 於 24/11/2011 14:55 發表
e-p,

係呀, 個french student同我女講間國際有獎學金offer 比佢, 佢好開心.  呢個細路性格好好, 同我女坐時成日同我女鬥高分, 默書, test, spelling都 鬥一餐, 真係要多謝佢, 個女因而英文成績keep得唔錯. ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

回復 21# DaddyCool 的帖子

舊年個女升中, ymca係我考慮的其中一間, 老公去過兩次, 話間學校校長同老師都好好人,見佢地師生關係好融洽.  不過舊年問過返學早有校車由kowloon tong 去, 但放學冇校車返. 希望遲下到亞仔果年有校車返kln.

french student係完全冇chinese 讀, 定係 好似tsl一樣有 ncs讀架?

原帖由 TINGMUM 於 11-11-25 11:01 發表
舊年個女升中, ymca係我考慮的其中一間, 老公去過兩次, 話間學校校長同老師都好好人,見佢地師生關係好融洽.  不過舊年問過返學早有校車由kowloon tong 去, 但放學冇校車返. 希望遲下到亞仔果年有校車返kln.

french  ...

校長好好人, 對家長及學生都好 nice, 經常係學校周圍行並和學生們 chit-chat, 感覺好隨和之餘亦有一定威嚴, 我自己好鍾意佢. 但佢已經走咗, 去新加坡澳洲國際學校做, 而家搵緊新校長, 已經有四位候選人, 本月底到下月初分別由香港 YMCA 嘅 CEO 同 學校 PTA member 接見, 希望可以搵到一個個 Dr. Miller 一樣咁好嘅校長.

上個月學校亦出咗個通告同家長調查, 話加大校巴的服務, 印象中好似有油尖旺, 但結果要等家長嘅反應先會決定. 而家o黎講就放學有車到青衣及荃灣都可以轉地鐵, 由於好多學生都參與課外活動嘅關係, 放學嘅校巴唔係咁多學生搭, 呢個可能係校巴公司唔提供放學去九龍塘嘅原因.

之前個 post 未講讀中文嘅問題.

如果選擇法文或其他語言就冇中文讀, 連 basic Chinese 都冇............

DC,

唔該晒, 即係同CIAS一樣, 法文同中文只可選其一.
‹ 上一主題|下一主題